Hirdetés
Archivum

Szerb-olasz és holland-spanyol elõdöntõre készülve:

:

Hirdetés

Szombaton Sopronban az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon a Magyarország – Portugália találkozó mellett a nõi kosárlabda kedvelõinek érdemes lesz figyelni a két elõdöntõt is. Elõbb 18 órától Szerbia és Olaszország csap össze, majd 20 óra 15 perctõl Hollandia és a címvédõ Spanyolország mérkõzik.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Elõzetesen a szerb-olasz meccs ígér szorosabb csatát az elõdöntõ párharcok közül. Az olaszok egy jól variálható, mély kerettel érkeztek Sopronba. Egyedüliként a mezõnybõl 10 játékosuk átlagol 10 percet vagy annál többet mérkõzésenként. Ez az adat is jól mutatja, hogy ennek a generációjuknak milyen komoly értékei vannak, akikben bátran bízhat a szakmai stábjuk. Nem véletlen, hogy szervezett játékkal veretlenül jutottak a négy közé.

Martina Fassina, Olbis Futo Andre és Lorela Cubaj hármasát már mi is méltattuk korábban ezeken a hasábokon. Viszont csapatszinten is fontos kiemelni, hogy a harmadik legtöbb lepattanót, a negyedik legtöbb gólpasszt õk szállítják. Miközben Sandro Orlando tanítványai dolgoznak az egyik legkevesebb eladott labdával a soproni mezõnyben. A keretükben kérdéses Giulia Togliani játéka, aki a portugálok elleni negyeddöntõben szenvedett bokasérülést. Ha nem is 100%-os állapotban, de vélhetõen pályára léphet.

Érdekes lesz követni, hogy a mienket legyõzõ szerbek mire mennek az olaszokkal. Az biztos, hogy csak akkor lesz esélyük, ha 40 percen át tudják hozni szigorú védekezésüket. Végig nyomást gyakorolva az olaszok legjobbjaira. A szerb csapat kapcsán mi is megtapasztalhattuk, hogy rendkívül erõsek fejben. Fizikálisan is kiválóan felkészítettek és eddig minden fontos meccsükön akadt extra egyéni teljesítmény náluk.

A negyeddöntõ beharangozójában leírtak továbbra is megállják a helyüket: a Raca, Djordjevic, Katanic hármas esetében várhatóan szép karrierek lesznek a jövõben. Összességében is elmondható, hogy a 8 fõs stabil rotációjukkal felveszik a versenyt az olaszokkal. Akár meccsrutinban, akár egyéni képességekben. Nehéz jósolni, mivel magas posztokon az olaszoknak, a külsõ sorban a szerbeknek van nagyobb variációs lehetõségük.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A másik ágon a címvédõ Spanyolország és a torna meglepetéscsapata Hollandia csatájában egyértelmûen megnevezhetõ a favorit. A címvédõ spanyolok a franciák ellen túlélték egy drámai végjátékban az elsõ szoros soproni meccsüket. A hollandok ellen elõzetesen nagyobb különbségre számíthatunk. A két gárda hétfõn a csoportkör utolsó fordulójában már találkozott és akkor 79-59-es sikert ünnepelhettek Miguel Mendez tanítványai.

Az elõdöntõben a hollandok arra építhetnek, hogy nincs veszíteni valójuk. Ráadásul júniusban a ferrol-i nemzetközi tornán 25 percen át meg tudták szorongatni magasabban rangsorolt riválisukat. Egy jobb eredményhez szükségük lesz arra, hogy Laura Westerik mellett több extra egyéni teljesítményük legyen. Ezek egyébként a lettek és a svédek ellen meg is érkeztek a társaktól.

A spanyoloknak szemmel láthatóan nem ízlett a franciák védekezése, más területen azonban az elmúlt egy hétben igencsak meggyõzõek voltak ezen a kontinenstornán. Kiváló ritmusban kosárlabdáznak, rengeteg a szerzett labdájuk és ebbõl a könnyû pontjaik. Magas posztokon is igencsak erõsek, ami nem minden évben volt jellemzõ rájuk, miközben középtávolról hagyományosan jól dobnak.

Az aranyérem elsõszámú várományosa Spanyolország. Sokszor leírtuk róluk mi is, a nemzetközi szövetség szakírói is, hogy az elmúlt hét évben mindössze egyszer nem szerezték meg az aranyérmet ebben a korosztályban. Olyan meccsrutinnal, fizikummal rendelkeznek, ami egyértelmûen kiemeli mindenkori versenyzõ csapataikat az U20-as mezõnyökbõl.

Hirdetés