Hirdetés
Archivum

Szerbia ellen a nyolc közé jutás lesz a tét Sopronban:

:

Hirdetés

Szerdán rendezik a Sopronban zajló U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon a nyolcaddöntõket. A magyar válogatott 18 órától Szerbia ellen lép pályára.

A korosztályos Európa-bajnokságokon idén bevezetett új lebonyolítás szerint gyakorlatilag egy új torna kezdõdik. A csoportkör után mind a 16 csapat folytatja a nyolcaddöntõben, melyek gyõztesei az 1-8. helyért, a vesztesei a 9-16. helyért folytatják a szereplésüket a hétvégén. Ettõl függetlenül érdemes egy kicsit visszatekinteni az elsõ csoportkörre, hiszen a magyar válogatott összességében jól szerepelt. A nyitányon a tornán keveset mutató Szlovénia ellen magabiztos gyõzelmet aratott a csapat. A más célokért küzdõ Franciaország ellen három negyeden át hõsiesen küzdve sikerült tartani a lépést. A horvátok ellen pedig Studer Ágnes nélkül játszva és 10 pontos hátrányban sem adta fel a csapat. Ez pedig komoly erõrõl árulkodik.

A szerbek az elsõ két napon azt hozták, amit elõzetesen is várni lehetett a korábbi eredmények alapján. Játszottak egy jó meccset Spanyolországgal és verték Litvániát. A keddi játéknapon azonban beleszaladtak egy nagyobb pofonba Belgiumtól. Ekkor a belgák extra dobóformát mutattak, 52%-al dobták a duplákat és szereztek 40 pontot festékbõl. Valószínûleg ez a belga csapat akkor a mezõny nagy része ellen gyõztesen hagyta volna el a pályát. Nem akkora probléma, hogy elkerültük õket a nyolcaddöntõben… Amennyiben vereséget szenvedett volna Horvátországtól a magyar válogatott, akkor Belgium lett volna az ellenfél.

Ez a szerb csapat két keretre épül, a tavalyi U18-as Eb-n 11. helyet szerzõ gárdára és az U16-os kontinenstornán 10. válogatottra. Mindkét tornán a középmezõny tagjai voltak stabilan az A-divízióban. Itt Sopronban az a 180 cm magas Teodora Turudic remekel 13 pontos, 5.3 lepattanós átlaggal, aki tavaly Portugáliában az U16-os korosztályban 8.4 pontos, 5.4 lepattanós átlaggal szintén az egyik legkiegyensúlyozottabb tagja volt a csapatuknak. Mellette egy másik magas játékos, a 186 cm magas Mina Djordjevic játékára érdemes figyelni, aki 8.7 pontot és 8.1 lepattanót átlagolt a csoportkörben. Tavaly az U16-os korosztályban 11.6 pontot és 5.2 lepattanót jegyzett.

A két csapat statisztikai mutatói között nagy különbség nem látható. Az eddig mutatott dobóforma, a lepattanók terén, a festékbõl szerzett pontokat nézve hasonló játékerõ rajzolódik ki. Nálunk lényegesen több a gólpassz, a szerbek gyorsindításból eredményesebbek. A riválisunknak elsõsorban a rengeteg eladott labda okozhat fejfájást, a harmadik legtöbbet adták el a soproni mezõnyben. Erre lehet építeni. A belgák megmutatták, hogy egy gyors játékkal, szervezett támadásokkal zavarba hozható ez a szerb csapat. Hasonló meccsre van esély, mint a horvátok ellen. Reméljük, hogy hasonló végeredménnyel is.

Hirdetés