Hirdetés
Archivum

Szerbia ellen zárja a csoportkört az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

Hétfõn este 20 óra 45 perctõl Szerbia ellen zárja a csoportkört a magyar válogatott az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Kiválóan indult válogatottunk számára a szarajevói kontinenstorna. A fehéroroszok és az oroszok ellen is meggyõzõ játékkal aratott magabiztos gyõzelmet Völgyi Péter együttese. Az elsõ hétvége után minden mutatóban a legjobbak között szerepel a magyar csapat. A második legtöbb szerzett pontot érték el a mieink, akik a teljes 16 csapatos mezõnyt nézve a leghatékonyabban, legjobb százalékkal értékesítették a lehetõségeiket. A legtöbb gólpasszt és a harmadik legtöbb szerzett labdát is a magyar válogatottnál könyvelték el. Ráadásul a lepattanókban is a top5-ben vagyunk. Egységes a csapatunk és a kulcsembereknek sem kellett túlzottan sokat vállalni, ami – már a világbajnoki terhelésre is kitekintve – kulcsfontosságú. Lelkileg pedig szintén stabil alapokat biztosít, hogy egy ilyen egyhónapos nagy kaland nyitányán az elsõ élmények ennyire pozitívak.

Szerbia ellen soha nem egyszerû játszani, legyen szó bármilyen korosztályról vagy bármilyen tét mellett zajló tornáról. A csapatuk hagyományosan jól képzett játékosokból áll, akik jó versenyzõi adottságokkal rendelkeznek, kellõen motiváltak, agresszívek és az esetek többségében – ahogy most Szarajevóban is – a szerkezetük is adott. Hiába mutatkozik szigorúan a statisztikák, a szubjektív benyomások alapján valamivel nagyobb esély a válogatottunk elõtt a gyõzelemre, egy-egy kihagyást koncentrációban, egy-egy eladott labdát ez a szerb gárda könyörtelenül meg tud büntetni. A csapatstatisztikákat nézve elmondható, hogy válogatottunk közel 50%-os mezõnymutatója, 24 gólpassza, 12 szerzett labdája átlagban az elsõ két találkozón, kiemelkedõ. Nagy fölényben vagyunk ezekben Szerbiához képest, amire lehet építeni.

A lepattanók terén minimálisan a szerbek állnak jobban, ahogy azt a tornát megelõzõ nagyinterjúnkban Völgyi Péter is elmondta, egy magas szerkezetû együttessel érkeztek. Szerzett labdákban közel ugyanannyit átlagolnak és nekik is jön ebbõl meccsenként legalább 12 pont. Meghatározhatja a gyõztes kilétét, hogy ebben melyik gárda kerül fölénybe. A szerbek átlagban 26 eladott labdájuk van – nekünk csak 18 – meccsenként és tekintve, hogy ilyen szituációkból eddig legalább 25 pontot értünk el a fehéroroszok és az oroszok ellen, itt komoly esélyek mutatkoznak. Óriási kérdés lesz, hogy melyik fél tudja jobban megbecsülni a labdát és kevesebb ki nem kényszerített hibával játszani. A hétfõi játéknap a jelenlegi versenyrendszerben ugyanis minden korosztályos kontinenstornán egy nagyon kritikus nap. Hosszú felkészülés után a nyitó hétvégén kaptak a csapatok egy nagy terhelést (fizikálisan, mentálisan) és sorozatban ez lesz a harmadik összecsapás a keddi szünnap elõtt.

A magyar válogatott jelenleg vezeti a B-csoportot és a szerbek ellen egy sikerrel minden további számolgatás nélkül be is biztosítaná elsõ helyét. Ez azt jelentené, hogy szerdán az A-csoport negyedikje lenne a rivális 18 óra 30 perctõl. Ott jelenleg Belgium még nyeretlenül sereghajtó.

Hirdetés