Hirdetés
Európa

Szerbia hazai pályán nagy esély birtokában várhatja az olimpiai selejtezőt:

:

Hirdetés

A héten rendezték az olimpiai selejtező csoportjainak sorsolását. A szerb válogatott hazai pályán küzdhet meg a kvótáért. Két afrikai riválisra kell készülni.

Sokan szurkolnak itthon is a szerb válogatottnak, hiszen a játékosaik közül többen hazánkban játszottak korábban vagy még most is magyar klubcsapatot erősítenek. A riói bronzérem után Tokióban is ott lehet a csapat, miután Marina Maljkovic tanítványai a selejtező hazai rendezése mellett kedvező beosztást kaptak. Szerbia ellenfelei USA, Nigéria és Mozambik lesznek.

“Ha a csoportot nézzük, akkor az afrikai női és férfi kosárlabda megítélését ketté kell választani. A női szakágban a fizikai fölény jelentősebben megjelenik. Sokat fejlődött az afrikai kosárlabda és a legjobbjaik francia, illetve spanyol klubokban szerepelnek.” – mondta a szerb szövetség honlapjának Marina Maljkovic és a kijelentéseivel nehéz vitatkozni.

Fotó: KSS.rs

Különösen Nigéria esetében igazak a szerb edzőnő szavai. Az afrikai kontinensbajnok Ezinne Kalu, Evelyn Akhator Adaora Elonu, Ify Ibekwe, Victoria Macaulay vagy éppen a hazánkban is megforduló Sarah Imovbioh révén igencsak komoly nemzetközi rutinnal, többségében Euroliga tapasztalattal rendelkezőket vonultat fel. Ellenük nem lesz könnyű. Az egykoron Cegléden is játszó Leia Ndongue vezette Mozambik még ezen út elején jár. Az Afrika-bajnokságon “csak” negyedikek voltak, de az olimpiai előselejtezőn már eredményesebben szerepeltek.

USA rendelkezik olimpiai kvótával, de a részvétel nekik is kötelező. Mellettük fog majd továbbjutni a két legjobb. Ugyanaz a helyzet, mint a novemberi argentínai előselejtező kapcsán. “Nagy megtiszteltetés egy csoportban szerepelni velünk. Remélem lehető legjobb összeállításukban érkeznek és akkor a közönség is megcsodálhatja a játékukat.” – fogalmazott Maljkovic. Az USA Basketball kötelékében dolgozó szakemberek ezt az évet a csapatépítésre szánják. Ahhoz pedig szükség lesz a legjobbakra. Nyolc játékosnak szerződéses kötelezettsége is van a nemzeti csapat felé.

A február 6. és 9. között megrendezésre kerülő olimpiai selejtező előtt az amerikai válogatott ismét teljesít egy egyetemi túrát. Január 27-én lép pályára a UConn, majd február 2-án a Louisville vendégeként lép pályára.

Hirdetés