Hirdetés
Archivum

Szerbia – Spanyolország döntõ lesz a soproni U20-as Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Vasárnap lezárul Sopronban az U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott Franciaországgal mérkõzik az 5. helyért, míg a fináléban Spanyolország és Szerbia csap össze. A magyar válogatott mérkõzéséhez részletes beharangozót közöltünk, az alábbiakban a finálét vezetjük fel.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Érdekes párosítás alakult ki a döntõben. Spanyolország esetében mindenki várta, hogy ott lesznek a torna utolsó meccsén és a címvédésért játszhatnak. A szerbek esélyeit tekintve már nem volt ennyire egyértelmû a képlet. A játékosok egy részét láttuk tavaly az U18-as korosztályban döntõt játszani éppen itt Sopronban. A felkészülési meccseik eredményei és az elõzetesen érkezõ hírek alapján – a sérültjeik ismeretében – azonban nem fogalmazott meg a sportág közvéleménye a spanyolokhoz mérhetõ elvárásokat.

A döntõig vezetõ úton a spanyol csapat nem botlott. A csoportkörben Portugáliát, Belgiumot és Hollandiát is magabiztosan verték. A nyolcaddöntõben Horvátország sem okozott gondot számukra, míg a legnehezebb meccsükön Franciaországot a negyeddöntõben egylabdás végjátékban verték. Az elõdöntõben újra Hollandiával találkoztak és ez ismét a papírforma szerint alakult. A szerbek a csoportban Szlovéniát és Németországot tudták felülmúlni. Az oroszoktól elszenvedett vereség után a nyolcaddöntõben Szlovákiát ütötték ki. Utána jött a mieink elleni negyeddöntõ, majd a hosszabbításos elõdöntõ Olaszország ellen.

A finálé két résztvevõje azon a ferrol-i felkészülési tornán, ahol a magyar válogatottat is láthattuk, már összemérte az erejét idén nyáron. Akkor 73-47-es spanyol siker született. Bár mindkét keret változott azóta, de érdemes néhány adatot kiemelni. Laia Sole 22, Naira Caceres 14 pontot szerzett azon az estén. A hét triplát értékesítõ spanyolok 40-35-re nyerték a lepattanócsatát és háromszor annyi gólpasszuk volt, mint a szerbeknek. Ehhez 14 szerzett labda párosult és még nagyobb is lehetett volna a differencia, ha a remek napot kifogó Teodora Turudic 14 pontja nem kozmetikáz az eredményen.

Az elõbb idézett statisztika megmutatja a két keret közötti különbséget. A spanyolok kiváló védekezése az egész tornán szembetûnõ itt Sopronban. Jó szerkezetû csapatot versenyeztetnek, ahol magas posztokon is kiváló fizikális adottságokkal rendelkezõ játékosokat vonultatnak fel. Támadásban egyszer-egyszer ugyan megakadt a gépezetük, de annyi szerzett labdával dolgoznak és ezekbõl olyan sok pontot érnek el, hogy tudják ezt ellensúlyozni.

A szerbeket sokszor méltattuk mi is, hogy az egész mezõny talán legjobb versenyzõi adottságaival rendelkezõ játékosai náluk szerpelnek. Elképesztõ, ahogy küzdenek egymásért. A mieink ellen 17, az olaszok ellen 8 pontos hátrányból álltak talpra. Remekül felkészített együttes és jól mûködik a nyolcfõs rotációjuk is. Többet töltenek a pályán a kulcsembereik, mint a spanyoloknak, de nem akkora a különbség, hogy ez döntõ lehet. Itt kanyarodnánk vissza a spanyolországi edzõmeccs statisztikájára. A szerb csapatnak kulcsfontosságú lehet, hogy tartsa a lepattanócsatát és minimalizálja az eladott labdái számát. Ha a spanyolok felpörgetik a játékot, tudnak futni, akkor gyorsan megugorhat a differencia.

Mindkét gárda csapatként igazán erõs. A szerbek küzdõszellemét méltattuk, de a spanyoloknál is nagy hangsúlyt fektetnek ezekre az erényekre. Spanyol oldalon hatan átlagolnak 7 pont felett, míg a szerbeknél öten. Már U20-as szinten is jól látható, hogy azok az együttesek vannak ott a végelszámolásnál, ahol a meccsek eldöntésére több opciója van a szakmai stáboknak. Összességében azt lehet mondani, hogy a spanyolok a fizikális fölényüket tekintve esélyesebbek. A szerbeket azonban nem lehet lebecsülni. Nagy szívvel játszva egy mérkõzésen bármire képesek lehetnek.

Hirdetés