Hirdetés
Archivum

Szerbiával vív negyeddöntõt a magyar válogatott az U20-as Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Csütörtökön már a negyeddöntõ párharcok következnek a soproni U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon. A magyar válogatott Szerbiával mérkõzik a négy közé jutásért.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Egymást követõen lejátszott három csoportmérkõzés után kedden volt a csapatok elsõ pihenõnapja, hogy aztán újult erõvel szerdán a nyolcaddöntõket, csütörtökön pedig már a negyeddöntõket játssza le a mezõny. Egy pihenõnap után pályára lépni a torna addigi legfontosabb meccsén nem egyszerû feladat, de szerencsére válogatottunk jó formája kitartott a belgák ellen is. Kulcsfontosságú volt a 66-48-as siker alkalmával, hogy csapatunk remek védekezéssel már az elsõ percekben egyértelmûvé tette fölényét. A második negyed elejére kialakult 20 pontos differenciát pedig rendkívül éretten menedzselték a magyar lányok.

Óriási dolog egy csapat életében, ha egy nagy tornán egymást követõen a negyedik meccsen is minden bevethetõ játékos pályára léphet. Többször kiemeltük, ennek nem csak abból a szempontból van jelentõsége, hogy a kulcsemberek pihenhetnek, hanem abból is, hogy mindenki érezheti a bizalmat a keret tagjai közül. A belgák ellen a kulcs a jó védekezés mellett – 18 eladott labdába kényszerítettük bele riválisunkat – a palánk alatti fölény volt. Az 53-36-ra megnyert lepattanócsata és a második esélybõl szerzett 21 pont kiemelkedõ adat. Örömteli, hogy gyorsindításból ismét született 12 pontunk, ezekre a találatokra nagy a szükség. A kiváló védekezést és a szerzett labdák magas számát számszerû elõnnyé teszik.

A csütörtöki ellenfél Szerbia lesz, akik összességében szintén elégedettek lehetnek a szereplésükkel. A négybõl három meccsüket megnyerték: a csoportban Szlovénia és Németország ellen nem botlottak. Az oroszokkal szemben ugyan rangadót veszítettek, de Szlovákiát felszabadultan, ponterõsen játszva 100-61-re kiütötték a nyolcaddöntõben. A szerb csapatok eredményes szereplését csak olyan szemmel lehet nézni, ha kiemeljük: a játékosaik szinte példátlanul jól motiválhatóak és kiemelkedõ versenyzõi adottságokkal rendelkeznek az európai mezõnyben.

Az elõbbiekben leírtaknak köszönhetõ, hogy olyan években is képesek extra eredményre, ha elõzetesen a statisztikai mutatók vagy éppen az egyéni képességek erre nem feltétlenül utalnak. Nem kell messzire menni, elég a tavalyi soproni U18-as válogatottjukra gondolni, mely ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon. Annak a gárdának a legjobbjai ezúttal is a húzóemberek. Ahogy tavaly, úgy idén is Ivana Raca, Teodora Turudic és Nevena Naumcev hármasa húzza ezt a generációt. Méghozzá igencsak jó teljesítménnyel. Megfelelõ csapatválasztással három szép profi karrier is kinéz az esetükben.

A szlovákok elleni extra teljesítményének (36 pont, 10 lepattanó) köszönhetõen ezúttal Ivana Raca rendelkezik a legjobb mutatókkal. Az Egyesült Államokban tanuló 187 cm magas játékos 19 pont, 7.3 lepattanó átlaggal 22.3-as „efficiency” értékkel szerepel a statisztikai lapok élén. A kettes poszton bevethetõ Turudic 12.8-as pontátlaga, illetve a fáradhatatlan kisemberük Naumcev 10 pontos átlaga is kiemelendõ. A szerbek a nyolcaddöntõs teljesítményük után jelenleg a soproni mezõny legponterõsebb válogatottjának számítanak. Ugyanakkor ennek a gárdának az igazi erõssége mégis a védekezés. Közel 10 szerzett labdájuk van meccsenként, miközben a csapatjátékukat dicséri a 15-ös gólpassz átlag. Különösen jól élnek az ellenfeleik eladott labdái után, ilyen szituációkból 17.8 pontot érnek el meccsenként. Az elõbbiekben leírtak a szerb nõi kosárlabdára általánosságban is jellemzõek.

A szerbek ezen generációja rendkívül jó kezû dobókkal rendelkezik. A duplákat tekintve négy meccs után 47.6%-os a mezõnymutatójuk. Hatványozottan fontos lesz ellenük is, mint a belgák legyõzése során, hogy már a találkozó elejétõl mûködjön válogatottunk szigorú védekezése. Viszonylag szûkösebb ennek a szerb csapatnak a rotációja. A kulcsembereik nagyobb terhelést kaptak, mint a mieinknél. Maximális koncentrációval, jó ritmusú játékkal, az eladott labdák alacsonyan tartásával érvényre juttattatható a magyar csapat fölénye.

Spanyolországban a ferrol-i tornán már mérkõztünk Szerbiával és összességében magabiztos gyõzelmet arattunk. Azóta mindkét keret változott, de van egy sikerélmény és az a mérkõzés azt is megmutatta, hogy sebezhetõ a rivális. Amennyiben nem tudnak annyi könnyû pontot elérni, mint a szlovénok vagy a németek ellen és bele tudjuk kényszeríteni õket legalább annyi eladott labdába, mint az oroszok, akkor zavarba hozhatóak. Ezen a szinten már nincs könnyû ellenfél, de ennek a magyar válogatottnak senkitõl sincsen félni valója.

A csütörtöki program

Negyeddöntõk
13:30 Svédország – Hollandia
15:45 Franciaország – Spanyolország
18:00 Szerbia – Magyarország
20:15 Olaszország – Portugália

9-16. helyért
13:00 Oroszország – Lettország
15:15 Szlovénia – Lengyelország
17:30 Németország – Horvátország
19:45 Szlovákia – Belgium

Ágrajz

Hirdetés