Hirdetés
Archivum

Szerdán a Jekatyerinburgot fogadja a Sopron:

:

Hirdetés

Az idei EuroLiga évad talán legnehezebb feladata vár az MKB-Euroleasing Sopron gárdájára, hazai pályán kellene valahogy helytállni a világ legerõsebb nõi kosárlabdacsapata ellen. Az alábbiakban megpróbálunk néhány kapaszkodót keresni, hogy mit hozhat a szerda esti összecsapás.

2010. december 15., az utolsó EuroLiga forduló óta rengeteg minden történt a nõi kosárlabdában. Elég csak arra gondolni, hogy Diana Taurasi megbukott egy doppingteszten, Lauren Jackson Achilles sérülés miatt legalább három hónapra kidõlt és a Sopron eladta a csoportbeli riválisának, a török Fenerbahcénak Taurasi pótlására Angel McCoughtry-t.

A Jekatyerinburg szerdai vendégjátéka szempontjából természetesen a soproni keretben bekövetkezõ változások a legfontosabbak. A klub hétfõ esti ankétján sok apró részletre fény derült az ügylet kapcsán, így az egyértelmûvé vált, hogy a klub anyagi stabilitása szempontjából kellett túladni a világbajnokon. McCoughtry mellett távozott a várakozások alatt teljesítõ Ekaterina Abramzon is. Helyettük hárman kerültek az érkezõk listájára, Marissa Coleman, Eördögh Edit és játékengedélyének rendezõdése után Németh Bernadett. Ezeket a változásokat két szempontból lehet nézni.

A magyar bajnokság szemszögébõl Székely Norbert együttesénél finoman szólva sem tragédia a mini téli szünetben kialakult helyzet. A hazai pontvadászat elhódításához nincs szükség Angel McCoughtry-ra, ahhoz hogy a We are the champions a Sopronnak szóljon majd tavasszal, sokkal inkább kellett még két bevethetõ játékos. Az õsszel vitézkedõ keret ugyanis nagyon szûk volt, hiába tûnt erõsebbnek a kezdõ minden más magyar csapatnál, öt emberrel a tavaszi erõltetett menetnek nem lehetett nekivágni.

Az EuroLiga viszont más történet, ott ha a három érkezõt összeadjuk és négyzetre emeljük, akkor sem tartunk egy Angel McCoughtry-nál, legalábbis a pontokat illetõen biztos, hogy nem. A Sopron 77.8 pontot átlagolt 8 találkozón és ebbõl átlagban 22-t McCoughtry tett be a közösbe. Több mint a pontok negyede távozott tehát. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az amerikai egymaga verte egy kiélezett végjátékban a Gdyniát és a Fenerbahce elleni emlékezetes találkozón 39 egységig jutott, akkor nyilvánvaló: ez a váltás az eredményesség rovására fog menni. Azt már halkan jegyezzük meg, hogy a klub anyagi stabilitása bõven megér ekkora áldozatot…

Ilyen elõzmények után érkezik a Jekatyerinburg, ahol az eredmények egyenként történõ felsorolása helyett álljon egy névsor. Candace Parker, Olga Arteshina, Anna Ostroukhova, Sandrine Gruda, Celine Dumerc, Tatiana Vidmer, Maria Stepanova, Crystal Langhorne, Agnieszka Bibrzycka, Deanna Nolan, Cappie Pondexter és Svetlana Abrosimova.

Valószínûleg a nõi kosárlabdában még egyszer ilyen formáció nem lesz, meg kell becsülni, hogy élõben láthatjuk õket. Az uráli gárda a magas posztokon különösen verhetetlen, a nyolc mérkõzésen 13.9 pontot átlagoló Gruda, a 12.3 pontot termelõ Sztyepanova, és 12.4 pontos Langhorne már õsszel is villogott és hozzájuk futott még be a térd és vállmûtétje után felépülõ Candace Parker. A keret EuroLigás pontkirálya azonban nem az elõbb említett hölgyekbõl kerül ki, a legtöbbet meccsenként Cappie Pondexter vállalta 14.1 ponttal.

Ha a papírformát nézzük, akkor már azt sikerként kellene elkönyvelni, ha a második félidõ kezdetére még maradnának nyitott kérdések a találkozón. Nehezen elképzelhetõ, hogy a Fenerbahce vendégjátékához hasonló bravúrt láthatunk, amikor három negyeden át teljesen egyenrangú ellenfél volt a Sopron. Ahhoz kellett McCoughtry zsenije, egy speciálisan túlfûtött hangulat, egy extra rivalizálás, egy felfokozott várakozás és természetesen Taurasi hiánya. Ilyen nem hétköznapi körülmények elõreláthatólag a Jekatyerinburg fellépése kapcsán nem lesznek.

Lesznek viszont világsztárok, magyar oldalon Coleman révén egy bizonyítani akaró légiós és természetesen a soproni kedvencek, akiket remélhetõleg a helyszínen minél többen buzdítanak majd!

Hirdetés