Hirdetés
Magyarország

Szerdán az Euroliga főtáblájáért játszik az Aluinvent DVTK:

:

Hirdetés

Szerdán 15 órától vív Euroliga selejtezőt Törökországban az Aluinvent DVTK. Az ellenfél a buborékos tornát rendező, hazai pályán szereplő Izmit lesz. A továbbjutás egy meccsen dől el.

Korábban nyilatkozott a lapunknak a helyszínről Medgyessy Dóra és idéztük Völgyi Péter, sportszakmai igazgató, illetve a csapattal korábbi pozitív tesztje miatt ezúttal nem utazó Földi Attila vezetőedző nyilatkozatát.

Egymást követő második szezonban vív Euroliga selejtezőt az Aluinvent DVTK. Tavaly, még a világjárvány berobbanása előtt, klasszikus oda-visszavágós párharcra került sor. A hosszabbításos velencei drámára biztosan sokan emlékeznek. Idén is eredetileg kétmeccses párharcot tervezett a nemzetközi szövetség, de ez a jelenlegi járványhelyzetben lebonyolíthatatlan volt.

Olvasva, tapasztalva az állapotokat a mindennapokban, már önmagában az nagy szó, hogy október végén selejteznek a csapatok és november végén a csoportkör első három meccsét megrendezik. Egy mérkőzésen dől el tehát a továbbjutás, ami mindenképpen más versenyhelyzet, mint egy kuparendszerű párharc. Hogy jobb vagy rosszabb, azt nem lehet minősíteni. A sport örök igazsága, hogy egy mérkőzésen bármi megtörténhet és ez kiegyenlíti az esélyeket.

Fiatalokban az erő

Az Aluinvent DVTK egy olyan úton indult el idén, amikor három rutinosabb játékos – Medgyessy Dóra, Kristine Vitola és Chanel Mokango – mellett feltörekvő fiataloknak adtak lehetőséget. A bajnokságot 3 győzelemmel és 2 vereséggel kezdte a miskolci gárda, de túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a mérkőzéseik statisztikáit úgy érdemes nézni, mint ha az előszezonban járnánk. Teljes összeállításban egyetlen felkészülési találkozójuk sem volt Földi Attila tanítványainak. Lényegében az utóbbi hetekbe a tétmérkőzések alatt kezdett formálódni a játék.

Nem könnyítette meg az építkezést a vezetőedző kiesése sem, bár Völgyi Péter személyében tapasztalt szakember tudta a feladatokat átvenni. Az első találkozók után a már kiemelt Medgyessy, Vitola, Mokango hármas uralta a statisztikai lapokat. Azóta viszont Kiss Angelika és Pusztai Petra pontátlaga is 10 egység fölé nőtt, miközben Montai-Vukov Szonja, Kányási Veronika és Aho Nina is előlépett többször támadásban. Az eddigi bajnokikat tekintve 71.2 pontot kapott átlagban a DVTK, de ez betudható annak, hogy még formálódik a védekezés rendszere.

Tipikus török építkezés

Az Izmit bajnoki rajtjáról már készítettünk egy rövid körképet. A mérlegük 4 győzelem és 2 vereség. Két előzetesen bekalkulált győzelmet szalasztottak el, amikor a Botas (72-57) és a Cankaya (72-64) gárdájától kikaptak. Ha végigmegy a szezon, akkor az alapszakasz végelszámolásánál ez nagyon sokba kerülhet. A másik két Euroligás gárdával (Fenerbahce, Galatasaray) szemben ugyanis hamar lépéshátrányba kerültek. A keretüket nézve – a névsor ismeretében – nagy meglepetéssel nem találkozunk. A három magas légiósuk (Milica Jovanovic, Egle Siksniute, Clarissa Dos Santos) dominál.

A fentiekben kiemelt játékosok mellett Erica Wheeler a csapat motorja. A 2019-es WNBA All-Star gála MVP-je az utóbbi két évben az Orenburggal Euroligázott. Amikor pedig 2019 tavaszán az oroszok visszaestek az EL-csoportjukból az Európa Kupában, akkor az ottani győztes menetelés legjobbjának bizonyult. A török bajnokságban 12 pont, 4,2 lepattanó és 5,4 gólpassz átlaggal rendelkezik. Jovanovic 15,67-et pontot, 5,3 lepattanót, Siksniute 14,67 pontot, 8,5 lepattanót, Dos Santos 8,6 pontot és 10 lepattanót átlagol. A külső sorba Wheeler mellé a hazai magból Kubra Erat és Elif Emirtekin lép fel.

Egy meccsre az Euroliga főtáblájától

Az esélyeket nehéz felmérni. Tavaly a DVTK-val szemben a rutinos játékosokkal feltöltött keret miatt volt eredményelvárás a Velence ellen. Most ilyen teher nincs, sőt inkább a törökökön van egyfajta nyomás. Nem cél nélkül mozgattak meg komoly erőforrásokat, hogy a buborékot megrendezzék. Ebből lehet profitálni, ha a DVTK tud felszabadultan, önbizalommal telve játszani. Sok múlik azon, hogy magas posztokon mennyire sikerül a lépést tartani a hazaiakkal. Külső sorban minőségbeli különbség nincs a felek között, ahogy ott a rotációs lehetőségeket nézve sem látszódik ilyen. Bár fiatal a keret, zaklatott az idei ősz a világ sportjában, de mégis óriási esély ez a délután. Akárhogy nézzük, egy meccsre van a történelmi sikertől, az Euroliga főtáblájának elérésétől a DVTK.

A továbbjutó a Dinamo Kurszk, a Nagyezsda Orenburg és a Salamanca mellé kerül az A-csoportba.

Hirdetés