Hirdetés
Európa

Szerdán Elnöki Kupa Törökországban:

:

Hirdetés

Elvitathatatlanul elrajtol a női kosaras évad Törökországban. Szerdán este rendezik az Elnöki Kupát, melyért idén két Euroliga csapat a Fenerbahce és a Cukurova küzd meg.

A szezon előtti trófeákat tekintve a spanyol Szuperkupa, a francia Match des Champions mellett a török Elnöki Kupa rendelkezik a legnagyobb presztízzsel. Ezúttal ráadásul két átalakuló keretű gárdát követhetünk. A Fenerbahce-t éppen a minap mutattuk be, miután a Sopron Basket ellenfelei lesznek az Euroligában.

A bajnoki címvédőnél Valérie Garnier-től az Orenburggal Európa Kupát nyerő Victor Lapena vette át a szakmai munka irányítását. Visszavonult a klub ikonjának számító Birsel Vardarli, a fehérorosz center Anastasiya Verameyenka pedig hét év után távozott. A hazai mag Vardarli visszavonulása után a csapatkapitány Tuğçe Canitez, illetve Ayşe Cora, Sevgi Uzun és Olcay Çakır Turgut köré épülhet. A válogatottból is jól ismert játékosok, kellő nemzetközi rutinnal. Idén sem lehet kérdés, hogy a Fener rendelkezik majd a legerősebb török sorral. Öt légióst kell beépíteni, akik közül az olaszok klasszisa Cecilia Zandalasini, illetve a török útlevéllel is rendelkező Kiah Stokes már tavaly is a csapatot erősítette.

Elizabeth Williams, Anna Cruz, illetve Alina Iagupova az új érkezők. A spanyol Cruz a Dinamo Kurszk irányítója volt. Részben neki kell Vardarli rutinját pótolni. A remek adottságokkal rendelkező 190 cm magas Elizabeth Williams ponterős atlantai nyár után futott be. Alina Iagupova pedig Alina Iagupova. Az esetében az lehet az igazán érdekes, hogy mennyire tud Victor Lapena játékrendszerében boldogulni. Emberi oldalról pedig be tud-e illeszkedni a Fenerbahce klubéletébe. Nyilván Iagupovának is el kell fogadnia, hogy itt nem egyedüli meccsnyerő lesz.

A Cukurova az elmúlt két évben robbant be a közvetlen elitbe. Olyan játékosokkal, mint Astou Ndour, Chelsea Gray, Kelsey Bone, Kim Mestdagh vagy éppen a klubtól tavasszal távozó és immár feneres Alina Iagupova klasszisával tavaly egészen sokáig veretlenül meneteltek. Végül trófeát nem nyertek, de a bajnoki döntő és az Euroliga főtáblás indulás összejött. Iva Slonjsak kivételével az elmúlt évad összes légiósát lecserélték. Az új érkezőik Gabriela Mărginean, Leonor Rodríguez, Kayla Alexander és Nia Coffey.

Nagy erőssége volt legutóbb a Cukurovának, hogy bár komoly egyéniségeket szerződtettek, de közben ők tudtak együtt dolgozni és egymásért küzdeni. Sok más hasonlóan igazoló, de végül csapatként kudarcot valló török gárda közül ez emelte ki őket. Nagy kérdés, hogy ezúttal is megvalósítható-e ez. Mărginean-t nem kell bemutatni, ahogy Leonor Rodríguez is kiváló villanásokkal segítette a Wisa Krakow-t. Kayla Alexander legutóbb az Amerika-bajnokságon volt All-Star a kanadai válogatottal. Magas posztokon gyorsasága sokat jelent. A 186 cm magas Nia Coffey Atlantában mindössze 14 perces játékosnak számított nyáron, de előtte Gdyniában a pontátlaga közelítette a 14-et 6.6 lepattanó és 1.6 gólpassz mellett.

Hirdetés