Hirdetés
3x3

Szerdán kezd az U18-as 3×3-a válogatott

Hirdetés

Szerdán munkába áll Debrecenben az U18-as 3×3-as válogatott. Megkezdi nyári edzőtáborát az egyetlen olyan nemzeti csapatunk, melynek versenyét nem törölték a nemzetközi naptárból. Földi Attila vezetőedzőt kérdeztük.

A debreceni U18-as 3×3-as világbajnokságra készülő együttes bő keretét kilenc játékos alkotja.

A 2002-es korosztályból tavaly a versenyző keretben szerepelt Dénes Anna és Szerencsés Tamara, illetve a bő keretben helyet kapott Mudra Viola és Salamon Zsófia. Rájuk idén is számítok. A 2002-esekhez még csatlakozik Madár Eszter és Dombai Réka. A 2003 születésűek közül Andi Hanna, Habling Lara és Perényi Lídia szerepel a keretben.

– mutatta be a csapatot Földi Attila, aki hangsúlyozta, hogy nagyobb merítésből választhat a korábbiakhoz képest.

Még a miénk sem biztos, de mi vagyunk az egyetlen válogatott, amelyiknek nem fújták le a nyári versenyét. A FIBA és a debreceni szervezők is törekednek arra, hogy a torna megmaradjon. Éppen amiatt, hogy nekünk még lehet versenyünk, kaptunk lehetőséget arra, hogy az 5:5 válogatottakból is merítsünk. Ennek megfelelően sokban változott a keret az előzetes tervekhez képest azzal, hogy az U17-es Európa-bajnokságot eltörölték, de az U18-as világbajnokságot meghagyták és azzal is, hogy az 5:5 válogatottak szerepeltetésére esély nyílt.  

Rendkívül erős keret formálódott, melybe a 2002-es és a 2003-as korosztályból is meghatározó egyéniségek érkeztek. “A 2018-as litvániai U16-os Európa-bajnokságon, amikor a 2002-esek a vezető korosztály voltak, Madár Eszternek lett a legjobb a teljesítmény-index átlaga, Dombai Réka lett a legeredményesebb és abban a csapatban már benne volt Habling Lara, aki fő korosztályában versenyezve tavaly lett a legeredményesebb magyar játékos az U16-os Eb-n. Mellettük van átfedésünk tavalyról, Dénes Anna és Szerencsés Tamara személyében, így lesznek 3×3-as nemzetközi tapasztalattal rendelkező játékosaink is.”

A korosztály számára a világjárványtól függetlenül már év elején a versenynaptár kialakításakor nagy változást eszközölt a FIBA. A kontinenstornákat az U17-es korcsoportra írják ki a jövőben és azok kvalifikációs tornái lesznek a következő évi U18-as világbajnokságnak.

Nem tudom pontosan az okait. Szerintem ez onnan indulhatott ki, hogy korosztályos szinten is a világranglista kvalifikált a világbajnokságra és többször láttunk arra példát, hogy akik sokat versenyeztek és sok pontot gyűjtöttek, indulási jogot szereztek, miközben nem biztos, hogy szakmailag olyan magas szintet képviseltek. Az új rendszerben az U17-es kontinenstornákról egy kevés ponttal rendelkező csapat is ki tudja majd harcolni a következő évi U18-as világbajnokságon való indulás jogát. Az Európa-bajnokság esetében az első öt helyezett kvalifikálna. Azért tették U17-re az Európa-bajnokságot és a többi kontinenstornát, hogy aki ott játszik, az a következő évben mehetne a világbajnokságra. Tehát úgymond saját magának harcolja ki a világbajnoki részvételt és ezzel sokkal tovább lehet a játékosokat a rendszerben tartani. Több évig szerepelnének együtt a csapatok. Sajnos sokszor probléma, hogy ha egy játékos kiöregszik a korosztályból, utána már nem tér vissza a 3×3-hoz, ezt igyekeznek orvosolni.

– jelentette ki Földi Attila. Európában bizakodva tekint a szakma a változás elé, mely a versenyrendszerek egymásra épülésével szakmaibbá teheti a világbajnokságot. “Okoz némi nehézséget, mivel több emberre van szükség, több korosztályt kell tekinteni, de nekem összességében tetszett az ötlet.” – tette hozzá válogatottunk szakvezetője.

A szerdán kezdődő összetartás programját az alábbiak szerint vázolta Földi Attila:

Előzetesen mi is 14 napos összetartásra kaptunk engedélyt, mint a többi válogatott. Azzal, hogy ha lesz versenyünk, akkor ez meghosszabbodhat. Én ezt jobban széthúztam, mint a többi válogatott. Nem egyben csinálunk két hetet vagy nem kétszer egyhetes programot teljesítünk. Nálunk három-négy napos bontásban zajlik a munka szünetekkel.

– fogalmazott a szakvezető, aki arra hívta fel a figyelmet: “pont azért alakítottuk így a programot, hogy minél tovább kitartson arra az esetre is, ha utána mehetnénk a világbajnokságra. A rendelkezésre álló napokon zajlanak az edzések a szokott rendben, a szabadnapokra pedig programot kapnak a játékosok. Várom a hivatalos döntést, mert sok minden azon múlik. Amennyiben nem lesz világbajnokság, akkor viszont augusztusban már nem fogunk találkozni.”

Az U20-as és az U18-as 5:5 válogatottal is van átfedés a keretben, de a szakemberek összehangolták a programot, hogy mindenhol érdemi munkát végezhessenek a játékosok.

Minden 5:5 válogatott edzővel konzultáltam. Megbeszéltük azt, hogy milyen módon lehet megoldani a játékosok esetében, hogy itt is és ott is legyenek. Mindenki elfogadta, ha lesz versenyünk, akkor miénk a prioritás. Én is abszolút partner vagyok abban, hogy ezek a lányok se maradjanak ki az 5:5 válogatottból. Nekik is fontos lesz a későbbiekben, hogy benne legyenek abban a körforgásban, dolgozzanak az edzőkkel, ismerjék a csapatot. Minden esetben úgy oldjuk meg az átfedést, hogy a pihenőidejükre is figyelünk. Olyan nem lesz például, hogy valaki egyik nap végez Székesfehérváron, akkor másnap reggel kellene Debrecenben megjelennie.

– összegzett Földi Attila.