Hirdetés
Magyarország

Szerdán kezdődik a 2021-es Magyar Kupa:

:

Hirdetés

Szerdán a négy negyeddöntővel megkezdődik Budapesten a Gabányi László Sportcsarnokban a 2021-es Killik László Női K&H Magyar Kupa.

A járványhelyzet miatt idén rendhagyó lesz a Killik László Női K&H Magyar Kupa. Zárt kapuk mögött zajlik majd az esemény, mely a korábbi évektől eltérően ötnapos lesz. A résztvevők a mérkőzések után hazautazhatnak. Az elődöntőket február 26-án, pénteken vívják meg. A döntőre és a bronzmérkőzésre február 28-án, vasárnap kerül sor.

Az ágrajz szerinti a felső ágon VBW CEKK Cegléd – PEAC-Pécs és Uni Győr MÉLY-ÚT – Aluinvent DVTK negyeddöntők lesznek, az alsón TFSE-MTK – Atomerőmű KSC Szekszárd és Ludovika-FCSM Csata – Sopron Basket párharcokra kerül sor a négy közé jutásért. Ebből az is kiderül, hogy az elmúlt három év döntőjének párosítása nem ismétlődhet meg. A címvédő Sopron és a 2018-as győztes Szekszárd az elődöntőben találkozhat.

A szerdai negyeddöntők programja 13 órától a PEAC-Pécs és a VBW CEKK Cegléd összecsapásával indul. A két gárda még október 14-én és december 10-én mérkőzött a bajnokságban. Mindkét alkalommal hazai győzelem született, de ebből messzemenő következtetést nem lehet levonni. Egyrészt nem voltak teljesek a csapatok, ráadásul a Magyar Kupában már a játékosok szerepeltetésére vonatkozó alapszakaszbeli korlátozások sem érvényesek. Ez pedig a Cegléd számára nagy lehetőséget biztosít, az Európa Kupában is láthattuk, hogy az elérhető legerősebb összeállításban mire képes a csapat. A PEAC a szlovák válogatott Nikola Dudasovával erősített tavaszra, de ő betegség miatt nem lehet ott Budapesten. A válogatott szünet után a Cegléd a ZTE-t legyőzte, míg a Vasastól és a DVTK-tól kikapott, így jelentősen csökkentek az esélyei a play-off-ra. A PEAC a Szekszárddal szemben alulmaradt, de a BEAC és a PINKK legyőzése a rájátszásbeli pozíció megerősítését jelentette a pécsieknek, akik így a riválisuknál lényegesen jobb előjelekkel készülhetnek a negyeddöntőre.

Az Uni Győr MÉLY-ÚT és az Aluinvent DVTK negyeddöntőjét 15 óra 30 perctől rendezik. A két gárda az alapszakasz meccseit december elején 10 nap alatt lejátszotta. Mindkét alkalommal a győriek nyertek, akik összességében egy 13 meccses győzelmi sorozatot teljesítettek a bajnokságban. Ez szombaton szakadt meg a listavezető Sopron Basket ellen. A DVTK a válogatott szünet előtt óriási bravúrral vívta ki az Európa Kupa továbbjutást. Visszatérve a BEAC-ot és a Ceglédet verte, de a Csatával szemben kiélezett végjátékban alulmaradt, ami a negyedik helybe kerülhet. Sérültek nélkül, legerősebb összeállításában készülhet mindkét csapat. A keretek az alapszakaszban alkalmazott szabályok szerint is leghatékonyabb formában működnek, így ebben a párban ilyen szempontból nem lehet formabontó megoldásokat várni. Tavaly mindkét csapat a negyeddöntőben búcsúzott, idén viszont joggal tekintenek a felek nagy esélyként a kupára. A februári válogatott összetartásra a két klub összesen hat játékost adott, de Brianna Kiesel és Beatrice Mompreier, illetve Keyona Hayes és Chanel Mokango személyében a mezőny meghatározó légiósait is követhetjük. Pikáns csatára van kilátás.

A másik ág első negyeddöntőjében 18 órától a TFSE-MTK és az Atomerőmű KSC Szekszárd küzd meg. Az elmúlt három évben döntőig menetelt a Szekszárd. Joggal mondhatjuk, hogy mindkét csapatnak rosszkor jött a szünet. A Szekszárd januárban a magyar csapatok közül a legmagasabb rangsorolt szerezte meg az Európa Kupában, visszatérve azonban a vártnál küzdősebb meccsbe keveredett a PEAC alakulatával és alulmaradt a Sopronnal szemben. Az elmúlt hétvége a márciustól érkező DeWanna Bonner szerződtetésének bejelentését és a Vasas elleni sikert hozta. Nem kérdés, hogy az Európa Kupában látott Szekszárd a hazai mezőny egyik legerősebb csapata, az már inkább kérdés, hogy azt a formát el tudja-e érni. A TFSE-MTK szintén felfelé ívelő szakaszban volt januárban. Sőt, a visszatérés után kulcsmeccsen legyőzte a Vasast és ezzel biztosította helyét a kupában. Azóta viszont három vereség a mérleg, ami még az alapszakasz hajráját is izgalmassá teheti számukra. A TFSE vonultatja fel a legmagasabb teljesítmény-index átlaggal rendelkező magyar játékost, Bernáth Rékát. Mellette ebben a mutatóban Alisia és Chanise Jenkins is top10-es. A többiek szerepvállalása viszont döntő lehet.

20 óra 30 perctől mérkőzik a Ludovika-FCSM Csata és a címvédő Sopron Basket. A két csapat a válogatott szünet után február 13-án találkozott és akkor 98-33-ra nyert a Sopron. A címvédő sajátos helyzetbe került, hiszen a Csata után a Szekszárddal, majd a Győrrel játszott. Reális forgatókönyv lehet, hogy a Magyar Kupában is hasonló sorrendben követik egymást a riválisaik. Minden porondon veretlen idén a Sopron és a legnagyobb favoritja az előttünk álló tornának. Szombaton a győri rangadón a korábbiakhoz képest több ki nem kényszerített hiba csúszott a játékba. Soproni szempontból a legfontosabb kérdése a szerdának, hogy ezután merre indul el a csapat. A Csata a nagy arányú soproni veresége után a DVTK és a TFSE ellen kulcsmeccseket nyert. Ezzel reális esélyt teremtve magának az alapszakasz negyedik helyére. Önbizalom növelőnek is jók voltak ezek a sikerek, ráadásul szombaton az is bebizonyosodott, hogy a tavaszi feladatokra segítségül szerződtetett Dejza James minőségi teljesítményre képes, ami növeli a rotációs lehetőségeket. Talán a Csata az egyetlen olyan együttes a negyeddöntőben, mely nyomás és veszíteni való nélkül, felszabadultan léphet pályára. Ha ezt egy extra csapatteljesítményre váltja, akkor kialakíthat egy jó mérkőzést.

Menetrend

Negyeddöntők – 2021. február 24., szerda:
(ND1) 13:00 VBW CEKK Cegléd – PEAC Pécs
(ND2) 15:30 UNI Győr-MÉLY-ÚT – Aluinvent DVTK
(ND3) 18:00 TFSE-MTK – Atomerőmű KSC Szekszárd
(ND4) 20:30 Ludovika-FCSM Csata – Sopron Basket

Elődöntők – 2021. február 26., péntek:
(ED1) 15:00 ND1 győztese – ND2 győztese
(ED1) 17:30 ND3 győztese – ND4 győztese

Helyosztók – 2021. február 28., vasárnap
17:00 Bronzmérkőzés
19:30 Döntő

Hirdetés