Hirdetés
Archivum

Szerdán kezdõdik a 3×3-as U18-as Világbajnokság – Interjú Földi Attilával:

:

Hirdetés

Június 1-én kezdõdik Kazahsztán fõvárosában, Asztanában az U18-as 3×3-as Világbajnokság. A torna felvezetéseként Földi Attilával a korosztályos leány válogatott szakvezetõjével beszélgettünk a csapat összeállításáról, a felkészülésrõl és a riválisokról.

Írta: Nagy Norbert


Kik alkotják az asztanai Világbajnokságra utazó keretet?

Hat játékossal készültünk eredetileg, ebben benne volt Sárközi Viktória Szegedrõl, Katona Bianka Százhalombattáról, Mérész Beatrix a Vasasból, Gereben Lívia Kecskemétrõl, Kányási Veronika Szolnokról és Török Ágnes Gyõrbõl. Az utazó keretet négy lány alkotja: Mérész Beatrix, Gereben Lívia Kányási Veronika és Török Ágnes.


Az elmúlt két hét eredményei már nagy figyelmet kaptak. Ezen felül kérlek részletesebben is mutasd be a felkészülést.

Ahogy a játék, úgy a felkészülés is nagyon más, mint az 5-5 elleni kosárlabdában. Rövid etapok vannak, nincsenek hosszú összetartások. Összesen hat összetartásunk volt, melyeken azt gondolom, hogy tisztességesen fel tudtunk készülni erre a versenyre. Különösen annak tudatában, mivel a Világbajnokságra nevezett játékosok az 5-5 elleni kosárlabdában is tagjai a korosztályos válogatottnak. Így a felkészülés során abba a munkába nem nyúlhattunk bele, miközben más idõpontokban pedig zajlottak a klubcsapatok számára a bajnokságok. Nehéz volt tehát idõpontot találni, amikor együtt tudtunk készülni. Ennek ellenére hat összetartásra volt lehetõségünk, amiket egybekötöttünk tornákkal. Ezeken a tornákon jól szerepeltünk, gyõztünk vagy második helyezést értünk el. Úgy érzem, hogy jól sikerült a felkészülésünk.

Kicsit próbáljuk meg közelebb hozni a válogatottat a szurkolókhoz. A közös munka alapján az idei csapat erõsségét miben látod?

Az egyik nagy erõssége ennek a csapatnak, hogy jól felkészültünk. Amennyiben az ellenfeleink csak úgy készülnek a Világbajnokágra, hogy az egy „átlagos streetball torna” lesz, akkor pórul fognak járni ellenünk. Mi igyekeztünk kivesézni ezt a játékot kívülrõl, belülrõl.

A másik nagy erõssége ennek a csapatnak – ami a tavalyi keretet is jellemezte -, hogy nagyon kemények, harciasak a lányok. Jó az összetartás a csapatban, küzdenek egymásért. Ez tavaly is így volt és idén is sikerült elérni.

Természetesen nem mellékes, hogy jó játékosok alkotják a keretet. Ha nem lennének tehetségesek, akkor beszélhetnénk nagy küzdeni akarásról, keménységrõl, de nem mûködne az egész. Kiváló játékosok, akik a fent említett tulajdonságokkal kiegészülve még jobbak lesznek.

A tavalyi eredmények tükrében számítasz arra, hogy azok a nemzetek, akik különösen komolyan veszik ezt a szakágat, kiemelt figyelemmel készülnek majd a magyar csapatra?

Biztos vagyok benne, hogy a tavalyi Világbajnokság, illetve Európa-bajnokság után komolyan fognak venni minket. Fognak ránk készülni, de beszéltük a lányokkal, ha mi is ott akarunk lenni a legjobbak között, akkor ezzel is meg kell küzdeni. Mi is ugyanúgy készülünk rájuk, így összességében nem tudnak minket ezzel meglepni.


A csoportkörben a Világbajnokságon Izrael, Csehország, Németország és Venezuela lesznek az ellenfeleink. Így elõzetesen nem sok információt találni, mit lehet tudni ezekrõl a csapatokról?

Talán a legnagyobb nehézsége a 3×3-nak, hogy elõre nem nagyon lehet tudni, hogy ki milyen játékerõt képvisel. Ettõl függetlenül csak az elsõ mérkõzés lesz lutri, utána a többi ellenfelet már fel lehet térképezni. Megpróbáljuk a meccseiket felvenni és kielemezni videón.

Tavaly Izrael ellen a Világbajnokságon játszottunk és az Európa-bajnokságon harmadikok lettek. Abból az Eb-keretükbõl két lány benne van a mostani csapatunkban, õket ismerjük. A csehekkel sikerült játszanunk Csehországban, ez volt a brnói tornának a célja. Négybõl három lány, aki a Világbajnokságra is jön, ott volt abban a csapatban, amelyikkel a döntõt vívtuk. Nem is titkoltuk, azért utaztunk, hogy megismerjük az egyik közvetlen riválist. A csehek tavaly U16-os korosztályos Európa-bajnokok voltak az 5-5 elleni kosárlabdában. Rossz kerettel tehát nem tudtak elõállni, de sikerült õket legyõzni és remélem, hogy ezt a Világbajnokságon is meg tudjuk ismételni.

A németekrõl annyit tudunk, hogy magas szerkezetû csapattal készülnek. Mind a négy lány 180 cm fölött van a keretükben. Biztos vagyok benne, hogy jó játékerõt fognak képviselni. Sajnos Venezueláról tényleg semmilyen információnk nincsen, hogy milyen stílust, milyen játékerõt képviselnek.


A végére az ilyenkor megkerülhetetlen kérdés maradt. Fogalmaztatok meg az eredményekkel kapcsolatban elvárásokat?

Nem szeretnék nagy terhet tenni a lányok vállára, hiszen a 3×3 sajátossága, hogy egy rossz meccs eldönthet mindent. Magunk között azért vannak titkosabb célok, annyit elárulhatok, hogy szeretnénk ott lenni a végjátékban.

Hirdetés