Hirdetés
Archivum

Szerdán kezdõdik a török bajnoki döntõ:

:

Hirdetés

Szerdán magyar idõ szerint 16 óra 30 perctõl megkezdõdik a Cukurova és a Fenerbahce török bajnoki döntõ párharca, mely az egyik fél harmadik sikeréig tart.

Fotó: fenerbahce.org

Egy nagyon fontos döntõ következik mindkét csapat számára. A Cukurova bombaerõs keretet rakott össze az idei évre, mely még Alina Iagupova és Liudymila Naumenko távozása ellenére is számtalan extraklasszist vonultat fel. Ugyanakkor eddig a szezon két legfontosabb meccsét csúnyán elbukták. Az Európa Kupában a Famila Schio-val szemben nyert helyzetbõl veszítettek. A Török Kupában pedig a Botas tréfálta meg õket az elõdöntõben. Ez azt jelenti, hogy sztárok ide vagy oda, még nincs nagy trófeájuk. A Fenerbahce ugyan megnyerte a Török Kupát, de a számukra igen fájó negyeddöntõs Euroliga búcsú és az egész szezonon át tartó botladozásuk miatt csak az aranyérem tenné teljessé az évüket. Az alapszakasz elsõ két helyezettje vívja a döntõt. A rájátszásban a negyeddöntõjét mindkét fél magabiztosan hozta. Az elõdöntõben a Cukurova 3-1-re verte a Botas-t, míg a Fenerbahce 3-2-re a Galatasaray-t.

Az idei évadban a csapatok kétszer találkoztak és mindegyik fél hozta riválisa ellen a hazai meccsét. Õsszel a Cukurova 88-72-re verte a Fener-t. Áprilisban az alapszakasz végén egy tét nélküli összecsapáson a Fenerbahce 81-65-ös diadallal vágott vissza. Ha a számokat nézzük, akkor egészen brutális adatsort figyelhetünk meg. A Cukurova átlagban 87,78 pontot jegyzett idén a török élvonalban, meccsenként kereken 9 triplát érnek el. Átlagban 41,19 lepattanójuk és 25,13 gólpasszuk van. A Fenerbahce oldalán 80,3 pont, 7,8 tripla, 40,27 lepattanó és 22,88 gólpassz a meccsenkénti átlag. Nemcsak a számok, de a keretek szerkezete is nagyon hasonló. Mindkét gárdát kiváló karmester irányítja, 2-es, 3-as posztról távolról, középtávolról kiemelkedõen eredményesek a felek. A festékben pedig kifejezetten mozgékony magas játékosok követelnek helyet maguknak.

Igazán nagy különbség egyedül a védekezés terén mutatkozik az eddig látottak alapján. Mindkét csapat igen keményen játszik, de Valerie Garnier keze nyoma látszódik a Fener-en. Sokkal tudatosabb csapatmozgások, kiváló visszarendezõdés jellemzi a védekezésüket. Emellett a tranzíciós játékuk is hatékonyabb. A Cukurova átlagban 65,8 pontot kapott meccsenként az alapszakaszban, míg a Fener csak 61,9-et. Ez egy olyan mezõnyben, mint a török kifejezetten extra adat. A Cukurovánál Iagupova távozása kifejezetten jót tett a csapatjátéknak. Sokkal több gólpassz, kevesebb eladott labda szerepel a statisztájukon. A Bone, Gray, Ndour trió pedig a pontszerzésben átvette a helyét. A belga Kim Mestdagh sérülése viszont igencsak érzékenyen érintette õket. Fõleg úgy, hogy a török magjuk nem túl acélos a válogatott játékosok ellenére.

A Fenerbahce mellett szól a brutálisan mély keret. Az elõdöntõben Bria Hartley helyett Cecilia Zandalasini volt a keretben az utolsó két meccsen. Az olasz zseni extrát játszott. A Galata otthonában 16 pontot jegyzett. Az ötödik találkozóról pedig az utolsó másodpercekben szerzett találata bejárta a kosaras portálokat. Mellette Kia Vaughn, Kiah Stokes, Kelsey Plum klasszisát nem kell külön hangsúlyozni. Nagyon jól kezelik Anastasiya Verameyenka hiányát. Sõt talán ebben a felállásban még mozgékonyabbak is. Erre pedig nagy szükség lehet. A török mag is egyértelmûen partner ebben a játékban Tügce Canitez vezetésével. Ha a Fener ki tudja használni mélyebb keretét, valamivel kiegyensúlyozottabb védekezését és gyorsaságát, akkor a pályahátrány ellenére esélyes.
 

A bajnoki döntõ az egyik fél harmadik sikeréig tart és 2-2-1-es rendszerben bonyolítják le. Ez azt jelenti, hogy az elsõ kettõ és szükség esetén a sorsdöntõ ötödik meccset rendezi a magasabban rangsorolt gárda, tehát jelen esetben a Cukurova.

Ágrajz

Fotó: TBF

Fotó: TBF

Fotó: TBF

Fotó: TBF

Hirdetés