Hirdetés
Archivum

Szerdán kezdõdik a Török Kupa nyolcas döntõje:

:

Hirdetés

Szerdától szombatig rendezik a kelet-törökországi Sanliurfa városában a Török Kupa nyolcas döntõjét. Világklasszisokat felvonultató teljesen nyílt tornára készülhetünk.

Fotó: TBF

Fotó: TBF

Törökországban sem könnyû feladat a nemzetközi kupasorozatok hajrája közepette beilleszteni a programba a kupadöntõt. A csapataik közül a Fenerbahce az Euroligában, a Cukurova pedig az Európa Kupában negyeddöntõzik jövõ héttõl. Ez a két gárda a bajnoki küzdelmeket szintén uralja, összességében a kupán is favoritnak számítanak. A Cukurova veretlenül vezeti a tabellát, míg a Fenerbahce négy vereséggel üldözi. Már csak matematikailag nem dõlt el az alapszakasz elsõ helyének sorsa, de gyakorlatilag már igen. A kupa lebonyolítása az idei évre annyit változott, hogy egy napon, szerdán, lejátsszák a négy negyeddöntõt. Ezt korábban a törökök rendre két játéknapra húzták, de most nem akarták nyújtani a rendezvényt. Csütörtökön jönnek az elõdöntõk és szombaton a finálé. Nézzük, hogy mi várható a legtöbb világklasszist felvonultató európai kupadöntõn.

A szerdai negyeddöntõk programjára pillantva a Cukurova ellenfele a Besiktas lesz. A Törökországban idén még veretlen Cukurova olyan klasszisokkal, mint Iagupova, Bone, Gray, Mestdagh, Ndour vagy éppen a rutinos  hazai mag extra keretet vonultat fel, amely reáadásul ideális szerkezetû és kiválóan rotálható. A Besiktas sem lebecsülendõ, hiszen náluk Kelsey Mitchell ponterõs játéka mellett a francia irányító Epoupa és a nigériai center Akhator is extra rutint hoz. A padjuk szerényebb valamivel és ez okoz fejfájást egész évben a szakmai stábjuknak, így összességében bravúr lenne a továbbjutásuk. Magyar szempontból ez a párharc azért is fontos, mert ennek a gyõztese a Botas – Ormanspor negyeddöntõ továbbjutójával találkozik. Krivacevic Tijana csapata a Botas a januári hullámvölgy után szépen rendezte a sorokat. Williams és Cuic eredményes játékában joggal bízhatnak. Az Ormanspor egy kicsit meggyengült az utóbbi idõben, így beszûkült a rotációjuk. Lényegében Copper és Ruzickova rutinjára építhetnek. Ennek megfelelõen tehát Krivacevicék esélyei kiválóak.

A Fenerbahce a negyeddöntõk során a nagy rivális Galatasaray gárdájával találkozik. Jelenleg más célokért küzd a két együttes, hiszen a Fener a klasszis keretére építve az Euroligában Final Four álmokat dédelgethet. A Galata esetében eközben eldõlt, hogy az Európa Kupában biztosan nem védhetik meg a címüket és jó eséllyel a bajnokságban az alapszakasz végén nem lesznek az elsõ négyben. Ez pedig negyeddöntõs pályahátrányt jelenthet tavaszra. Ettõl függetlenül a kupában – különösen egy ilyen felfokozott presztízscsatában – egy meccsen bármi történhet. Igaz, ehhez az kell, hogy Macaulay vagy Jefferson keze elsüljön. A Fener két vereségbõl fordul a kupára, a Carolo és a Mersin otthonában is alulmaradtak. Ettõl függetlenül elvitathatatlan értékekkel rendelkeznek és a keretük mélysége is irigylésre méltó. Az innen továbbjutó a Hatay – Mersin párharc gyõztesével mérkõzhet a döntõért. A meggyengült Hatay beszûkült rotációjának nem kedvez a sûrû program. Ugyanakkor a soproni meccsük vagy éppen a Cukurova megszorongatása is mutatja, hogy amíg bírják erõvel, bárkivel versenyben lehetnek. A Mersin-nek a Fener legyõzése után van egy komoly sikerélménye. Négy klasszis légióssal dolgoznak, õk Petronyte, Cado, illetve Walker és Anderson. Erõsebb hazai maggal komoly fantázia lenne a keretükben.

A szerdai negyeddöntõk programja
11:00 Botas – Ormanspor
13:15 Cukurova – Besiktas
15:30 Hatay – Mersin
17:45 Fenerbahce – Galatasaray

Hirdetés