Hirdetés
Archivum

Szerdán kezdõdik az Euroliga Final Eight Isztambulban:

:

Hirdetés

Szerdán kezdõdik a nõi kosárlabda Euroliga nyolcas döntõje Isztambulban. A csapatokra öt nap alatt négy világszínvonalú mérkõzés vár, vasárnap estére pedig választ kapunk arra a kérdése: melyik csapat lesz Európa legjobbja? Az alábbiakban beharangozóval készültünk.

Final Eight: Csoportok, lebonyolítás

A-csoport B-csoport
Fenerbahce (TUR)

Rivas Ecopolis (ESP)

Galatasaray MP (TUR)

Beretta-Famila Schio (ITA)

Ros Casares Valencia (ESP)

Wisla Can-Pack (POL)

Szpartak Moszkva Vidnoje (RUS)

UMMC Jekatyerinburg (RUS)

Az Euroliga nyolcas döntõjében a csapatokat két csoportra osztották. A két csoport gyõztese játssza a finálét, a második helyezettek mérkõznek a sorozat 3. helyéért és így tovább. A csoportkör küzdelmeit szerdától péntekig bonyolítják le és minden nap négy találkozóra kerül sor. A napi program közép-európai idõ szerint 12 órakor kezdõdik, míg az utolsó mérkõzésen 19 óra 45 perckor dobják fel a labdát. Szombaton pihenõnap lesz és a helyosztókat vasárnap bonyolítják le.

Mielõtt részletesen belemennénk a csapatok esélyeinek latolgatásába, érdemes néhány szót ejteni a lebonyolításról. “Minden együttesnek öt nap alatt négy világszínvonalú mérkõzést kell játszania” – áll a bevezetõben. Gyakorlatilag ez a lebonyolítás már önmagában hordozza a szelekciót a mezõnyben, hiszen csak azoknak az együtteseknek lehet esélyük, akik legalább 9 emberes aktív rotációval dolgoznak. Ott ahol a kezdõk a kispadról nem kapnak kellõ segítséget, akár már a második napon csúnya fejre állások lehetnek és akkor hol vannak még a helyosztók…

Ugyanakkor ez egy teljesen új élmény szakvezetõnek, játékosnak egyaránt. Jelen pillanatban nincs ember a Földön, aki biztos receptet tudna adni hozzá, hogy miként lehet sikerrel venni egy ilyen 5 napos tornát.

OLVASNIVALÓ

A legnagyobb esélyes Valencia és a veretlen Fenerbahce

Esélylatolgatásunk elsõ két helyére két olyan gárda került, akik talán az idei évadban a legtöbbet szerepeltek pozitív értelemben a címlapokon. A Valenciáról nem túlzás azt állítani, hogy szigorúan a játékoskeretet tekintve minden idõk talán legerõsebb európai klubcsapata, amelyhez csak a 2000-es évek végén domináló Szpartak Moszkvát lehet hasonlítani. A Fenerbahce pedig 14-0-t csinált az idei Euroliga szezonban és félig hazai pályán játszanak.

Spanyol Kupa  Döntõ
Valencia – Salamanca 57-68

A Valencia azon túl, hogy legalább nyolc olyan emberrel rendelkezik, akik bármikor eldönthetnek egy tétmérkõzést, olyan szerkezetben játszhat, amire nem nagyon van válasza a riválisoknak. Nem szabad elfejteni: a szakmai stáb gyakran meghúzza azt, hogy fent van két extraklasszis center, Lauren Jackson kimegy hármas posztra, Maya Moore pedig lejön kettesnek. Ha így felállt a spanyol listavezetõ, akkor nincs más dolgunk, mint hátradõlni a székben, popcornt a kézbe venni és nézni a varázslatot.

Veretlenül hozta
a spanyol alapszakaszt
a Valencia

Természetesen elõre nem lehet odaadni a trófeát, fõleg azért nem, mert játszottak egy kupadöntõt Madridban, ahol a Salamanca rendesen megtréfálta nagy riválisát. A Valencia ellen szól a szakvezetõ Roberto Iniguez rutintalansága. Míg a többi kispadon olyan szakemberek ülnek, akik mindent láttak már a pályán, addig Iniguez-nek döntõbeli rutinja is alig van. A kupadöntõ után a spanyol oldalakon meg is találták a szakvezetõt. A másik, ami zavarba hozhatja a favoritot, ha valami történik a magas emberekkel. Akár faultproblémák, akár sérülések, akár egy rosszabb dobóforma – mint a kupa fináléjában – szól közbe, akkor a külsõ sorban kevesebb a mérkõzést eldönteni képes klasszis.

Török Kupa Döntõ
Fenerbahçe – Galatasaray 72-76

A Fenerbahce egy hihetetlen kétarcú együttes. Elbuktak két hete egy kupadöntõt, amit meg kellett volna nyerniük, az Euroligában viszont, még ha szerencsés sorsolással is, de veretlenek maradtak. Hogy mi lehet a siker titka? A csapaton belüli kémia, ami különösen a korábbi évekhez képest extra, a török mag kiváló formája, akik a nyári EB ezüstérem óta szárnyalnak és az, hogy az eddigi 7 emberes rotáció helyet 9 olyan játékosa van a Fenernek, akik 10 perc felett átlagolnak meccsenként.

Már elõdöntõs a Török bajnokságban a Fenerbahce

A veretlen alakulat ellen szólhat, hogy a kulcsembereknek nincs alternatívája a kispadon. Amíg extraklasszist tud felküldeni a pályára meccs közben a Valencia szakmai stábja, addig a Fener kezdõjébõl Vardarli, McCoughtry és Taylor várhatóan 35 perc környékén lesz átlagban a négy mérkõzésen. Illetve akadnak a csapatnak olyan játékosai, mint Tamane és Babkina, akik csak az Euroligában szerepelnek. Õk jó nevek, de a 2012-es naptári évben jó ha 5 tétmeccset játszottak. Nagy kérdés, hogy formába tudnak-e lendülni, legalább annyira, hogy pár percre segíteni tudjanak.

VIDEÓ

OLVASNIVALÓ

A két orosz sztárcsapat és a házigazda Galatasaray

Orosz Kupa Döntõ
Jekatyerinburg – Orenburg 92-72

A Jekatyerinburg hosszú évek után úgy érkezik erre a nyolcas döntõre, hogy nem kötelezõ, csak ajánlott a gyõzelem. Az uráli gárda az elmúlt években az elõdöntõben mindig a nagy hazai rivális Szpartak Moszkvától kapott ki, úgy, hogy az utóbbi két évben már egyértelmûen görcsös akarásba torkollottak az Euroliga megnyerésére tett kísérleteik. Az uráliak kerete a Valencia mellett a legmélyebb a mezõnyben, de rengeteg problémával küzdöttek. A sok sérült, illetve Sue Bird januári érkezése miatt Algirdas Paulauskas a szezon elején alig tudott építkezni, ráadásul Jekabsone az egész szezonra kidõlt, Hana Horakova pedig meg sem közelíti a világbajnokság óta korábbi önmagát.

Sue Bird
Európáról

Az esélyeiket azonban növeli Sue Bird, aki a világ legjobb irányítójaként márciusra szépen belerázódott a Jekatyerinburg játékrendszerébe. A magas emberek terén (Candace Parker, Sandrine Gruda, Maria Stepanova, Yelena

Nyerhet Euroligát
a Jekatyerinburg?

Leuchanka, Olga Arteshina) a Valencia szintjén állnak és a külsõ sor Arteshina, Nolan és Linkeviciene személyében erõsebb, mint a spanyoloknál. A két csapat már az elsõ játéknapon találkozik, könnyen lehet, hogy azt a mérkõzést elõdöntõnek nevezhetjük.

Alba Torrens
térdsérülése

VIDEÓ >>>

A Galatasaray rendezõként a világ legjobb játékosával Diana Taurasival a soraiban várja a nyolcas döntõt. Kell ennél több? Kellene… És van is. Nemcsak Taurasiról szól ez a csapat, hanem Tina Charles-ról is, aki a világ legjobbjával egy olyan párost alkot, melyet várhatóan Londonban az ötkarikás játékokon is megcsodálhatunk az amerikai válogatott kezdõjében. A Galatasaray nagy gondja évek óta, hogy nincsen ütõképes török magjuk, sõt európai magjuk sem. Alba Torrens megszerzése volt az elsõ kísérlet ennek megtörésére, de a spanyol szupertehetség rendkívül súlyos térdsérülést szenvedett.

Prince és az oroszok
Egy vitatott salamoni döntés

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Sylvia Fowles nem játszhat az Euroligában, Epiphanny Prince pedig orosz csapat ellen nem léphet pályára. A Galatasaraynál ráadásul Ticha Penicheiro és Egle Sulciute személyében szintén két olyan játékos van, akik csak az Euroligában szerepelnek. Ugyanaz a kérdés, mint a Fenernél, hogy lehet-e formába kerülni az edzéseken. A kispad nagyon rövid a házigazdánál, ráadásul a kupadöntõ kivételével nagy meccset idén még nem nyertek. A Valenciától oda-vissza kikaptak az alapszakaszban, csakúgy mint a Fenerbahcétól a török alapszakaszban és egyszer a Jekatyerinburg is legyõzte Taurasiékat.

Otthon nem megy

A csapat utoljára Hejkova irányításával nyert bajnoki címet, a kupában az elmúlt két évben az elõdöntõben búcsúztak.

A Szpartak Moszkva az elmúlt 5 évben öt döntõt játszott. Ez már önmagában tiszteletet érdemel. Egy nagyon kétarcú csapatról van szó, ahol a rutinos játékosok mellett a keretet olyan fiatalok alkotják, akik közül többen már a klub saját utánpótlás akadémiájáról kerültek ki és évek múlva a nõi szakág meghatározó egyéniségei lesznek. Ugyanakkor a jelen a rutinos játékosokról szól, akikbõl a korábbi évekhez képest egy kicsivel kevesebb van. Jelena Milovanovic kiválása óta gyakorlatilag 6 embert rotál tétmeccseken Pokey Chatman, akik közül hárman 30 felettiek.

Az Orenburg elleni elsõ rájátszás mérkõzésen Augustus, Dupree és Hammon 70 pontot szerzett

Az évek és a rutin egyik oldalról hátrány, másik oldalról azonban hihetetlen elõny. Seimone Augustus, Candice Dupree és Becky Hammon olyan klasszist képvisel, ami a Szpartak Moszkva idei összes fontos meccsén döntõnek bizonyult, elég az Orenburg elleni csatákra gondolni. Az biztos, hogy a következõ napok elképesztõ idegfeszültsége, mentális terhelése nem fogja padlóra küldeni a 2007 óta mindig döntõzõ alakulatot. Amíg a szûk rotációt részben tudják ellensúlyozni Pokey Chatman játékosai, addig a palánk alatti hátrányukat nem valószínû. Dupree-n kívül súlytalanok ebben a régióban, Irina Osipova idén nem mutatott semmit, Marina Kuzina pedig nem Szpartak-szintû játékos.

VIDEÓ

OLVASNIVALÓ

A sötét ló, a veteránok és a Rivas Ecopolis

Lengyel Kupa Döntõ
Wis³ak Kraków – Lotos Gdynia 81-76

Lucas Mondelo a Salamanca vezetõedzõje a FIBA Europe honlapján írt beharangozójában „sötét lónak” nevezte a Wisla Krakow gárdáját és nehéz vele vitatkozni. A krakkói csapat hosszú évek óta épül, egy nagyon stabil maggal dolgoznak és Jose Ignacio Hernandeznek évrõl-évre lehetõsége van „foltozni” a kereten és finomítani a játékon. A lengyeleknek nem volt szerencséjük, hiszen a Valenciával, a Jekatyerinburggal és Szpartak Moszkvával kerültek egy csoportba.

Sokat vállalnak
Powell és Philips 32.9 percet átlagoltak az idei évadban

A topcsapatok ellen két embere van a Wisla Krakow-nak, akik extrát szoktak hozni: Nicole Powell és Erin Phillips (õk ketten a második és harmadik legtöbb percet átlagoló játékosai a ligának). Nekik viszont ilyen felállásban pokoli nehéz feladatuk lesz egymás után három nap. A lengyeleknek egy nagy esélyük lehet. Az elsõ napon a Szpartak Moszkvával találkoznak, akiket az alapszakaszban kétszer vertek. Ha itt sikerül nyerni, az egyrészt lendületet adhat, másrészt felboríthatja a csoportot és érdekes körbeveréseket szülhet. Egy baj van ezzel az eszmefuttatással, eléggé sok benne a „ha”.

A két legalacsonyabban rangsorolt csapathoz érkeztünk. Ez a két gárda az, akiknek nagyon nem kedvez a lebonyolítás. Mind a Rivas Ecopolis, mind a Schio nehéz helyzetben van, hiszen arányaiban kevés extraklasszissal a soraikban kellene maradandót alkotni.

A rivális ellen nem megy

Az olasz alapszakaszt a 2. helyen zárta a Schio, a Tarantótól a kupadöntõben is kikaptak

A Schio a címvédõ búcsúztatásával került a legjobb nyolc közé. Ez a szereplés egy “30 feletti” csapat utolsó nagy dobása. A Schio a ’79-80-as nagy olasz generáció két meghatározó egyéniségére, a 16 pontot átlagoló Laura Macchi és az elõnyûhetetlen Raffaella Masciadri játékára épít. A keretükbõl a legjobb izraeli játékosnak tekinthetõ Liron Cohen, a Salamanca ellen villogó Janel Mc Carville és a 11.7 lepattanót átlagoló Cheryl Ford sem ma kezdte a játékot. Ami az olaszok mellett szólhat, hogy nekik semmi veszíteni valójuk nincs. Ha nem nyernek meccset, akkor sem dõl össze a világ, ha mégis összejön a bravúr, máris nyert ügyük van.

A Rivas Esopolis 4. helyen zárta a spanyol alapszakaszt

A Rivas Ecopolis szezonja igazi hullámvasút. A Spanyol bajnokságban a vártnál jóval több vereség csúszott be, szám szerint kilenc, ugyanakkor az Euroligában – a szerencsének köszönhetõen – az alapszakaszt követõen a negyedik helyen zártak az összesített rangsorban. Ezzel a rájátszásban a Bourgest kapták, akiket egy három mérkõzéses párharcban le tudtak gyõzni. A madridiak a 17.4 pontot és 8.6 lepattanót átlagoló Asjha Jones személyében egy extraklasszissal rendelkeznek, de a társaitól a kiegyensúlyozott teljesítmény hiányzik.

Amaya Valdemoro pályafutásának érdemi része könnyen lehet, hogy véget ért, mivel kettõs csuklótörése után visszatért ugyan, de achilles sérülést szenvedett. A veterán spanyoltól idén még biztosan többet várt a szakmai stáb és menet közben az általa hagyott ûrt nem sikerült pótolni. Essence Carsonnak kiváló meccsei voltak, de gyõri teljesítményéhez hasonlóan „üres” esték is kifutottak tõle. Az igazi kérdés a madridiak kapcsán, hogy melyik arcukat mutatják. Ha legalább egyszer Jones mellé még kijön a lépés a többieknek, akár meglepetést is okozhatnak. Ha Asjha Jones egyedül marad, akkor nem sok jót ígér számukra az elõttünk álló pár nap.

VIDEÓ

OLVASNIVALÓ

Magyarok a nyolcas döntõben

Három magyar játékosért szoríthatunk az isztambuli nyolcas döntõben. Honti Kata 13 mérkõzésen szerepelt az Euroligában a Valencia színeiben, ezeken 14.4 percet töltött a pályán, ez idõ alatt 2.9 pont, 2.5 gólpassz és 1.5 lepattanó került átlagban a neve mellé. Ujhelyi Petra 16 mérkõzésen szerepelt a Wisla Krakow gárdájában és átlagban 20 perc alatt 4.1 pontot és 5.3 lepattanót szorgoskodott össze. Krivacevic Tijana a téli szünet után csatlakozott a Rivas Ecopolishoz és hét találkozón átlagban 11 percet töltött a pályán, ez idõ alatt 3.7 pontot és 2.6 lepattanót jegyzett. Remélhetõleg minden magyar résztvevõ kap lehetõséget a bizonyításra!

Az Euroliga nyolcas döntõjének programja


Március 28., szerda
Wisla Can-Pack Krakow – Szpartak Moszkva Vidnoje 12:00
Ros Casares Valencia – UMMC Jekatyerinburg 14:30

Fenerbahce – Beretta-Famila Schio 17:00
Rivas Ecopolis – Galatasaray 19:45

Március 29., csütörtök
Szpartak Moszkva Vidnoje – Ros Casares Valencia 12:00
UMMC Jekatyerinburg – Wisla Can-Pack Krakow 14:30

Beretta-Famila Schio – Rivas Ecopolis 17:00
Galatasaray – Fenerbahce 19:45


Március 30., péntek
Ros Casares Valencia – Wisla Can-Pack Krakow 12:00
Szpartak Moszkva Vidnoje – UMMC Jekatyerinburg 14:30

Fenerbahce – Rivas Ecopolis 17:00
Galatasaray – Beretta-Famila Schio 19:45

Április 1., vasárnap
7. helyért 12:00
5. helyért 14:30
3. helyért 17:00
Döntõ 19:45

A találkozókat a FIBA TV élõben közvetíti. A döntõrõl szöveges élõ közvetítésben számolunk be.

Hirdetés