Hirdetés
Archivum

Szerdán kezdõdik az U17-es Világbajnokság:

:

Hirdetés

Szerdán Zaragozában megkezdõdik a 2016-os U17-es Világbajnokság. Felfrissített koncepció mentén rendezik a tornát, amely többesélyes. Az Egyesült Államok mellé más nemzetek is odaérhetnek a végén.

Kezdjük egy kicsit a torna új koncepciójával, hiszen azonos helyszínen párhuzamosan bonyolítják le a fiúk korosztályos Világbajnokságát is. Bár ez már a negyedik U17-es Világbajnokság lesz, a torna még mindig keresi a helyét a nemzetközi versenyrendszerben. Elsõsorban a férfi szakág panaszkodik a nagy terhelésre és arra, hogy ezzel együtt az utánpótlás-neveléshez nem sok hozzáadott értéke van ennek az eseménynek. A FIBA és a spanyol szövetség úgy reagált ezekre a hangokra, hogy egy olyan rendezvényt hoztak tetõ alá, amely egy kicsit fesztivál irányba megy el. Ez az újrapozícionált VB évek múlva a tervek szerint már inkább egy találkozó lenne a szakmának, a fiataloknak pedig a görcsös eredménykényszer helyett egy sportélményt adna.

Térjünk rá most már konkrétan a leány U17-es Világbajnokságra, melyen az idei évben is 16 csapat vesz részt. A mezõnyt négy darab négyes csoportba sorolták és ezúttal is mind a 16 gárda résztvevõje lesz az rájátszásnak. A csoportkör feladata lényegében rangsorolni az együtteseket. A nyolcaddöntõktõl pedig már klasszikus egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem. A mezõnyben hat európai csapat vesz részt, a magyar válogatott tavaly az U16-os Európa-bajnokságon a hetedik helyen zárt, így nem kvalifikálta magát az eseményre.


A csoportok beosztása:

A-csoport: Nigéria; Lettország; Japán; Kanada
B-csoport: Ausztrália; Franciaország; Kína; Mexikó
C-csoport: USA; Olaszország; Csehország; Dél-Korea
D-csoport: Spanyolország; Brazília; Mali; Portugália

Az A-csoportban szerepel a tavalyi U16-os Amerikai-bajnokság gyõztese Kanada, illetve a tavaly kifejezetten jó nyarat záró lettek, akik ötödikek voltak a korosztályos Eb-n Portugáliában. A lettek abban bíznak, hogy pár év kihagyás után ismét sikerül megragadniuk a nemzetközi körforgásban. Nigériáról és Japánról valamivel kevesebbet tudni. A japánoknál szépen fejlõdik a nõi kosárlabda, de ez a generáció nem feltétlenül kiemelkedõ. Nem tudták 2015-ben az U16-os ázsiai versenyeken megszorongatni Kínát.

A B-csoportban kapott helyet a Cathy Melain vezette Franciaország, akikkel tavaly nyáron többször találkoztak a mieink is. A franciák mindössze a hatodik helyen zártak az U16-os Eb-n, de a galloknál olyan ütemben zajlik a nevelés, hogy nem ebben a korosztályban jönnek ki leginkább a képességeik. Kilenc játékosuk maradt meg tavalyról és biztosan számolni kell velük. Ausztrália még soha nem jutott ebben a korosztályban az elõdöntõbe a Világbajnokságokon, most minden esélyük megvan rá. A felkészülés alatt kétszer verték a korosztályos Európa-bajnok cseheket. A keretükben pedig Eziyoda Magbegor személyében van egy játékos, aki tavaly 2-3 évvel idõsebbekkel versenyzett együtt az U19-es Világbajnokságon és ott is megállta a helyét. Kiemelkedõen tehetséges centerrõl van szó. Kína nyerte a korosztályos Ázsia-bajnokságot tavaly, de náluk nem lesz itt az éppen aktuális szupertehetségüknek kikiáltott center Yueru Li. Mexikónak pedig egy negyedik helye van a korosztályos Amerika-bajnokságról.

A C-csoportban szerepel az Egyesült Államok válogatottja. Tavaly a kosaras sajtóban nagy figyelmet kapott, hogy 15 év után elõször veszített korosztályos kontinenstornán mérkõzést egy csapatuk. Az U16-os Amerika-bajnokság elõdöntõjében Brazíliától kaptak ki. Azóta a teljes keretet lecserélték. Az USA Basketball egy olyan válogatót rendezett tavasszal, melyen 139 játékost néztek meg. Érdekesség, hogy a szakmai stábnak tagjai Allie Quigley húga Sam Quigley is. Itt szerepelnek a korosztályos Európa-bajnok csehek, akik például a mieinkhez hasonlóan ebben az életkorban hagyományosan erõsek. Nekik a képzési rendszerük szintén olyan, hogy 15-16 éves korukra taktikailag érett, erõs csapatokat tudnak kiállítani. Itt vannak az olaszok, akik tavaly bronzérmesek voltak Portugáliában. Náluk Valeria Trucco, Lorela Cuba és Sara Madera révén látható egy olyan trió, akik a következõ évtizedben akár az olasz felnõtt válogatott vázát is adhatják majd a helyi szaksajtó szerint. Dél-Koreáról kicsit kevesebbet tudunk. Tavaly Kína és Japán mögé szorultak Ázsiában ebben a korosztályban.

A D-csoportban szerepelnek a házigazda spanyolok, akik nem titkoltan egy nagyon jó eredményben bíznak. Tavaly nem voltak meggyõzõek Portugáliában az U16-os Eb-n, ahol végül „csak” negyedikek lettek. A korosztályra jellemzõ természetes hullámzáson túl is akadtak gondjaik. Edzõt cseréltek azóta, a felnõtteknél is dolgozó, klubcsapatoknál is bizonyító Victor Lapena került a szakmai stáb élére. A spanyol utánpótlást egyáltalán nem kell félteni, irigylésre méltó a versenyrendszerük és a képzésük. Ebben a csoportban találhatóak a brazilok, akik tavaly az U16-as Amerikai-bajnokság elõdöntõjében az Egyesült Államok válogatottját verték. Jó generációja ez a braziloknak, de a 2010-es évek elején volt már egy hasonló fellángolásuk, ami végül nem tudott megragadni a világ élvonalában. Portugália tavaly hazai pályán döntõt játszott az U16-os Európa-bajnokságon. Szinte azonos kerettel érkeznek ide is, a torna három nagy „sztárja”, a mezõnybõl kiválóan dobó Mariana Silva, illetve Beatriz Jordao és Ana Ramos is itt lesznek. Nagy fejlõdésen ment át Portugália és ennek egy következõ lépcsõfoka a kommunikációjuk szerint, hogy a nagyvilágnak is megmutassák magukat. A csoport negyedik tagja Mali, nekik három ilyen rivális mellett nem lesz könnyû dolguk.

Hirdetés