Hirdetés
Archivum

Szerdán kezdõdnek a bajnoki negyeddöntõk:

:

Hirdetés

Szerdán megkezdõdnek a hazai élvonalban az egyik fél második sikeréig tartó bajnoki negyeddöntõ párharcok. Izgalmas rájátszásra készülhetünk, ahol már a legjobb négy közé jutásért lehetnek kifejezetten éles párharcok.

Az alapszakaszt veretlenül nyerõ Sopron Basket a VBW CEKK Cegléd együttesével mérkõzik. Az egyetlen párharc, ahol egyértelmûen meghatározható a favorit. A Sopronnak nem lehet más a célja, mint makulátlan bajnoki mérlegének megõrzése és a negyeddöntõ két meccsen történõ lezárása. A bajnoki címvédõ számára ez a párharc, különösen úgy, hogy a második találkozót is a Novomatic Arénában rendezik, összességében ideális felkészülési lehetõséget kínálhat a hazai rendezésû Euroliga Final4 küzdelmeire. A minõségi légiósokat felvonultató Cegléd a szezon második felével elégedett lehet. A játékoskeret téli felfrissítése, átalakítása óta öt gyõzelmet jegyzett, amivel sikerült kivívnia a rájátszásba jutást. Innentõl kezdve a helyosztókon pedig már bármi lehet.

Az alapszakasz másodikjára, az Aluinvent DVTK-ra az NKE-FCSM Csata vár. Abból a szempontból pikáns párosítás ez, hogy a fõvárosi újonc gárda októberben nyerni tudott Miskolcon. Ezt követõen a DVTK januárban a Ludovika Arénában visszavágott addigra már rutinos játékosokkal megerõsített riválisának, de az is sokáig kiegyenlített, éles derbi volt. A DVTK a bajnokságban január 13. óta nem talált legyõzõre, közte Szekszárdon is diadalmaskodni tudott, de az élvonalban a Csata is hármat megnyert az utolsó négy mérkõzésébõl. Sok tekintetben hasonló felfogás mellett játszó csapatok magas hõfokú találkozójára készülhetünk, ahol a rutin és a pályaelõny a DVTK mellett szól.

A negyeddöntõk csúcsrangadója az Atomerõmû KSC Szekszárd és a CMB Cargo UNI Gyõr ütközete. A szezon elõtt is benne volt, hogy a két csapat a rájátszásban összeméri az erejét, de arra kevesen gondoltak, hogy ez már az elsõ fordulóban megtörténik. A Gyõr várakozásoktól elmaradó szereplése és hatodik helye hozta ezt magával. A Szekszárd annak ellenére elégedett lehet a szezon második felével, hogy a hazai pályán elveszített DVTK elleni rangadó az alapszakasz második helyébe került. A jó Európa Kupa szereplés, a Magyar Kupa döntõje és a középcsapatok elleni rendkívül stabil tavaszi teljesítmény azt mutatja, hogy a KSC-vel idén is számolni kell. Az eddigi forma alapján meglepõ lenne a Gyõr továbbjutása. Ugyanakkor a csapat keretében még Lexia Brown távozása ellenére is komoly potenciál van. Ha pedig a tapasztalt játékosoknak egyszer igazán kijön a lépés, akkor bármi történhet. Ráadásul a két gárda alapszakaszbeli meccsei végig szorosan alakultak.

Hasonlóan nagy csatára van kilátás a negyedik PEAC-Pécs és az ötödik ZTE-NKK között. Az egymáshoz legközelebbi pozíciókból adódóan jellemzõen a 4-5. helyezettek negyeddöntõje a legélesebb. Most is elmondható, hogy a két csapat között markáns tudáskülönbség nem rajzolódik ki. Az alapszakaszban mindkét meccset a pécsiek nyerték, elõbb a baranyai megyeszékhelyen hosszabbítás után, majd Zalaegerszegen egy kiélezett végjátékot követõen. A február közepén lejátszott találkozón már mindkét oldalon a télen érkezõ légiósok is ott voltak. Akkor igazi dobópárbaj alakult ki, összesen 18 (!) triplát értékesítettek a felek. Ilyen pontesõ meglepõ lenne, hiszen mindkét gárdára jellemzõ a stabil, szigorú védekezés. Szintén közös a csapatokban, hogy markáns centerjátékra és légiós karmesterek segítségével karakteres irányító-játékra építenek.

Menetrend – Negyeddöntõk – 1. mérkõzések

Április 3., szerda
18:00 Sopron Basket (1.) – VBW CEKK Cegléd (8.)
18:30 Aluinvent DVTK (2.) – NKE-FCSM Csata (7.)
18:00 Atomerõmû KSC Szekszárd (3.) – CMB CARGO UNI Gyõr (6.)
18:00 PEAC-Pécs (4.) – ZTE Nõi Kosárlabda Klub (5.)

Hirdetés