Hirdetés
Magyarország

Szerdán megkezdődik a Sopron – Lyon Euroliga negyeddöntő:

:

Hirdetés

Szerdán és pénteken rendezik a női kosárlabda Euroliga negyeddöntő párharcait. A Sopron Basket ellenfele az LDLC ASVEL Feminin lesz.

A járványhelyzet, mint az élet sok területén, az Euroliga lebonyolításában is nagy változást hozott. A két nyolccsapatos csoport helyett négy darab négyes csoportban küzdöttek az alapszakaszban a csapatok. Ennek megfelelően nem a jól megszokott 14, hanem 6 mérkőzést teljesítettek a résztvevők. A negyeddöntő pedig nem az egyik fél második sikeréig tart, hanem egy oda-visszavágós kuparendszerű párharc lesz, ahol a két mérkőzésen jobb eredményt elérő gárda kerül a legjobb négy közé. A két felvonás között nincs utazás, az első és a második találkozó házigazdája is Sopron.

A Sopron Basket az Euroliga D-csoportjában szerepelt, ahol a Galatasaray-t, a Bourges-t és a Basket Landes alakulatát is kétszer múlta felül. A teljes évadot nézve veretlen Gáspár Dávid csapata, a bajnoki alapszakaszt 22 sikerrel teljesítette a Sopron és a Magyar Kupában is elhódította a trófeát. A Lyon az Euroliga “B” jelű négyesébe nyert besorolást, melyet a szezon előtt “halálcsoportként” lehetett jellemezni. Ezt igazolták is a kvartett tagjai, miután öldöklő küzdelem alakult ki. Végül a Lyon mellett a Fenerbahce lépett tovább. Hogy az arányokat érzékeltessük, hosszú idő után az USK Praha nincs ott a rájátszásban és az egyébként igen jó játékerőt képviselő Gdynia meccset sem tudott nyerni. A Lyon a francia bajnokságban 10 győzelemmel és 5 vereséggel rendelkezik. A vesztett pontok számában a Bourges és a Landes mögött harmadik helyen állnak komoly lépéshátrányban. A kupában pedig nem jutottak a négy közé.

Az évad csapat-statisztikáiból nem szabad messzemenő következtetést levonni. Annyira eltérő a csapatok terhelése, annyira különböző helyzetből éri egy-egy találkozó az együtteseket, hogy nem ad olyan képet az összehasonlító számsor, mint egy klasszikus szezonban. Elég arra gondolni, hogy a Sopron három darab kétmeccses, míg a Lyon két darab hárommeccses buborékban teljesítette a csoportkört. Már önmagában ez teljesen más versenyhelyzet és akkor a korlátozások közepette lebonyolított nemzeti bajnokságokról nem is beszéltünk. Ugyan az előzetes eredménysor rendkívül kedvező képet fest a Sopron szempontjából, de maximális koncentrációra lesz szükség. Ugyanez igaz fordítva is, hogy becsúsztak váratlanabb eredmények a Lyon-nak, de itt teljesen tiszta lappal indulnak és az fogja meghatározni a nemzetközi szereplés sorsát, hogy ebben a nyolc negyedben kinek jön ki jobban a lépés.

A Sopron úgy várhatja a találkozókat, hogy minden kulcsjátékosa bevethető. A Lyon-nál Alysha Clark sérülése írhatja át a rotációs terveket. Ennek azért is van jelentősége, mert a francia gárda bővebb rotációval hozta le az alapszakaszt, mint a Sopron. Náluk Marine Johannes töltötte a legtöbb időt a pályán, 29.2-es átlaggal, míg a Sopronnál négyen is ennél több időt átlagolnak. Erre is rákérdeztünk a soproniak vezetőedzőjénél Gáspár Dávidnál, aki a negyeddöntő előtt egy részletes interjút adott lapunknak. Ez itt olvasható. A Sopron kiegyensúlyozott csapatteljesítményt nyújtott a hat csoportmeccsen. Az a legfontosabb visszajelzés, hogy nem lehet azt mondani: egy-egy mutatóban kiugróan extra lenne vagy látványosan elmaradna. Ez a keret sokoldalúságát mutatja és azt, hogy nem kellett eltolódniuk az arányoknak. A szerzett pontok (72.8), a lepattanók (34.7), a gólpasszok (15.0) terén 9-12. helyen mozog a csapatrangsorban a magyar együttes. A Lyon a szerzett pontokban (80.2) és a gólpasszokban (21.0) harmadik, a lepattanókban (39.7) az ötödik, de például a Kurszkkal holtversenyben a legtöbb eladott labdával rendelkeznek és a harmadik legrosszabbul büntetőző gárda.

A soproni keretet jól ismerhetjük, sőt Gabby Williams és Jelena Brooks a FIBA MVP szavazásának összeállításába is bekerült. Williams megkülönböztetett kiemeléssel. Mellettük nyolc pont felett átlagol Briann January, Fegyverneky Zsófia és Tina Krajisnik is. A januári buborékra tért vissza Határ Bernadett, aki előtt azóta a bajnokságban, a kupában, sőt még a válogatottban is adódott lehetőség, hogy játékba lendüljön. Sokszor kiemelkedő teljesítménnyel mutatta meg, hogy jó úton jár. A napokban pedig hivatalos lett, hogy 2021-re is adott számára a tengerentúli bizonyítás esélye. A Lyon-nál Marine Johannes, mint született zseni többször szerepel a címlapokon. A kvalitásait nem kell külön bemutatni. Mellette Gáspár Dávid lapunknak Aleksandra Crvendakicot, Michelle Plouffe-t, Nayo Raincock-Ekunwét és Helena Ciakot emelte ki, de felhívta a figyelmet a Tanqueray-Chevaugeon hátvéd duóra is.

Összességében joggal bizakodhatunk a párharc kezdete előtt, de – ahogy azt korábban is kiemeltük – maximális koncentrációval érheti el céljait a Sopron. Eddig ezzel nem volt probléma, a döntő szituációkra kiválóan reagált a csapat. Bízzunk benne, hogy ezúttal is így lesz!

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés