Hirdetés
Európa

Szerdán rajtol az Euroliga – A Sopron Basket másodedzőjét, Laczka Miklóst kérdeztük:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Az október 6-án rajtoló Euroliga szezont a spanyol Spar Girona otthonában kezdi a magyar bajnoki címvédő Sopron Basket. A két csapat már többször is pályára lépett egymás ellen az elmúlt évek során. Az eddigi mérkőzések alapján 1:1 az állás a felek között, míg a soproniak hazai pályán 66-56-os győzelmet arattak a spanyol gárda ellen, idegenben 64-58-ra ők jöttek ki győztesen a párharcból.

Október 6., szerda
19:15 Spar Girona – Sopron Basket
Girona, Pavello Fontajau

A következő találkozó előtt állandó megszólalónkat, Laczka Miklóst – a Sopron Basket másodedzőjét – kértük fel, hogy mondjon pár gondolatot a mérkőzéssel kapcsolatban. 

“A Girona sok szempontból hasonló helyzetben van, mint mi. Náluk is volt egy-két sérülés, illetve hozzánk hasonlóan nekik is számolniuk kell azzal, hogy a WNBA-ből hogyan érkeznek meg a játékosok. Ennek köszönhetően ők sem tudtak még idén teljes összeállításban pályára lépni, de ilyen ez az idény eleje az Euroligában.

Ezzel együtt egy elég komoly játékerőt képviselő együttesről van szó. Több olyan egyéniségük van, akik akár egyedül is el tudnak dönteni egy mérkőzést. Egy nagyon jól szervezett támadójátékot játszanak, az úgynevezett ‘triangle offense’ rendszerben, melyben rengeteg az opció, és viszonylag nagy teret ad a játékosoknak az improvizációra – az 1:1 elleni játékra – amit ők ki is használnak. Nem egyszer rájuk a felkészülés, és biztos vagyok benne, hogy nagyon komoly koncentrációt igényel majd, hogy jól tudjunk játszani ellenük.” – fogalmazott a szakember, majd kifejtette várakozásait a találkozóval kapcsolatban.

“Nagyon nehéz az idény elején látni, hogy hogyan is fognak alakulni a dolgok. Alapvetően azzal kell foglalkoznunk, hogy mi a lehető legjobban felkészüljünk, és a saját rendszerünket, a saját játékainkat, a saját védekezésünkben az alapelveket a lehető legjobban megvalósítsuk. Hiszen, ahogy említettem, nagyon nehéz itt a szezon elején – főleg Euroligában – látni, hogy ez mit is fog eredményezni. Éppen ezért nem is szeretnénk nagyon esélylatolgatásokba belemenni, csak azzal foglalkozunk, hogy a lehető legjobban fel legyen készítve a csapat.”

Laczka Miklós végezetül kitért arra is, hogy miként áll a Sopron Basket csapata sérülteket tekintve:

“Jelenleg Jelena Brooks, Cukor Dalma és Gabby Williams tartozik a sérültjeink közé, de nincs szó pihentetésről. Nincs arról szó, hogy valaki azért ne játszon, mert pihentetjük az Euroligára. Nem tartalékolunk, inkább azon vagyunk, hogy az éppen aktuális , egészséges csapatot próbáljuk a következő mérkőzésre minél jobban felkészíteni. Emellett természetesen a sérült játékosok is folytatják a munkát, remek szakemberek kezei között – legyen szó orvosokról, fizioterapeutáról vagy erőnléti edzőről – mi pedig várjuk, hogy minél előbb visszatérjenek a pályára.”

Hirdetés