Hirdetés
Archivum

Szerdán teljessé válik a bajnoki elõdöntõ mezõnye:

:

Hirdetés

Egy nyitott kérdés maradt a hazai élvonal negyeddöntõit tekintve. Szerdán 18 órától kerül sor az Atomerõmû KSC Szekszárd (3.) és a CMB Cargo UNI Gyõr (6.) párharcában a sorsdöntõ harmadik találkozóra. Az összecsapást a magasabban rangsorolt gárda otthonában, tehát Szekszárdon rendezik.

A Szekszárd és a Gyõr párharcát markáns nyilatkozatok, üzenetváltások kísérik. Ennek állomásait a klubok felületein végig lehet követni apránként. Egy rövid beharangozónak nem feladata ezzel részletesebben foglalkozni. Ráadásul mindkét találkozó felvétele elérhetõ az erre szakosodott szolgáltatáson keresztül, így ezek alapján mindenki kialakíthatja saját álláspontját. Ami szempontunkból ennél sokkal fontosabb, hogy az egyik fél második sikeréig tartó párharc állása 1-1. A szerdai gyõztes pedig az elõdöntõben folytatja, ahol az Aluinvent DVTK lesz az ellenfele.

Két ellentétes találkozót láttunk. Legalábbis a számszerû eredményt tekintve mindenképpen. Az elsõ találkozón a KSC már az elsõ negyedben 10 pont környéki elõnyt épített fel, majd a harmadik negyedben egy 11-0-s futással el is döntötte a gyõztes kilétét. A második találkozón a második negyedben a Gyõr tett szert 7-10 pontos elõnyre és ezt menedzselte egészen a végjátékig. Ott azonban a Szekszárd egyenlített és egylabdás találkozó kerekedett.

A cikk végén látható, hogy miként alakult a csapatok statisztikája a két meccsen. Az elsõ találkozón, amely a gyõrinél jobb ritmusban, kevesebb megszakítással, ha lehet így fogalmazni gördülékenyebben zajlott, a Szekszárd még Frida Eldebrink nélkül is könnyedén alakított ki dobóhelyzeteket és ezeket jó százalékkal értékesítette is. A 10 szerzett labda, a 17 gólpassz és az a tény, hogy riválisát 17 eladott labdára kényszerítette a KSC, nagy fölényt rajzolt ki. Még az elveszített lepattanócsata és különösen a Gyõr 16 támadólepattanója is belefért. A Gyõr abba kapaszkodhatott, hogy a második esélybõl kialakított helyzetek jobb értékesítésével, kevesebb eladott labdával szorosabb eredmény alakítható ki a második meccsen.

Ezt követõen nem meglepetés, hogy a vasárnapi találkozó teljesen más mederbe terelõdött, mint a szerdai. Töredezett játék mellett sokkal kevesebb üres dobóhelyzet nyílt a csapatok elõtt. A Szekszárdnak ezúttal is több értékesített mezõnykosara lett, viszont a Gyõr 37 büntetõt harcolt ki, melybõl 25-öt értékesített. Ezúttal a lepattanókban sem támadó, sem védõ oldalon nem mutatkozott döntõ különbség. Sõt, valamivel a KSC szedte jobban ezeket. A szekszárdi együttes ezt annak köszönhette, hogy a támadólepattanókra lényegesen jobban odafigyelt, mint az elsõ meccsen. Maradva a statisztikánál. Ha megnézzük, hogy még miként változtak a csapatok számai, akkor láthatjuk, hogy például triplák terén hatékonyabb lett a Gyõr. A második meccsen hármat értékesített mindössze nyolc próbálkozásból. A KSC pedig négyet, tehát eggyel többet is mint otthon, illetve, mint riválisa, de összesen 23 kísérlete volt. Ez jelentõs különbség. A Gyõr kapaszkodhat abba is, hogy meg tudta duplázni a gólpasszai számát az elsõ meccshez képest.

Ahogy a fenti rövid szösszenet is mutatja, hogy nehéz felvezetni a találkozót. Az elmúlt egy hét nyilatkozatai a hangulatot megalapozták. Óriási kérdés, hogy melyik fél tudja magát ettõl jobban függetleníteni. Emellett érdekes lesz az is, hogy mennyire alakul ki folyamatos játék. Ha szigorúan a kereteket, a statisztikákat nézzük, a Szekszárdnak több opciója van minõségben, szerkezetben egy ilyen magas hõfokú rangadóra. Ugyanakkor a Gyõr is találhat kapaszkodót. A legfontosabb, hogy a kosárlabda legyen a fõszereplõ!
 

Így változtak a csapatok mutatói az elsõ és a második találkozó között:

Hirdetés
Hirdetés