Hirdetés
Archivum

Szerdától jönnek a török elõdöntõk:

:

Hirdetés

Megkezdõdnek Törökországban az elõdöntõ párharcok. Elõbb szerdától jön a YDÜ és a Cukorova csatája, majd csütörtökön a Fenerbahce és a Hatay is megkezdi a küzdelmet a fináléba kerülésért.

Törökországban az elõdöntõ párharcok az egyik fél harmadik gyõzelméig tartanak és 2-2-1-es rendszerben bonyolítják le õket. Ez azt jelenti, hogy a magasabban rangsorolt csapatok, melyek jelen esetben a YDÜ és a Hatay, rendezik az elsõ kettõ és szükség esetén az ötödik meccset. A harmadik, illetve a negyedik találkozó házigazdája az alacsonyabban rangsorolt gárda. Sûrû a menetrend, hiszen a kiírás szerint legkésõbb május 15-ig be kell fejezni az elõdöntõket.

Fotó: ydumelekleri.neu.edu.tr

Fotó: ydumelekleri.neu.edu.tr

Az alapszakaszgyõztes YDÜ esélyesként lép pályára a Cukorova Basketbol ellen. A Yakin Dogu együttesénél a szakmai stáb kulcsfontosságúnak tekintette, hogy a Galatasaray elleni negyeddöntõt két meccsen lezárják és így nyerjenek maguknak pár napot a regenerálódásra. Összességében a Galata ellen még érzõdött az Euroliga Final4 terhelése, de azzal, hogy Courtney Vandersloot tudta vállalni a játékot, nem forgott veszélyben a továbbjutásuk. A Lavender, Gruda, Hollingsworth trió olyan stabilitást adott nekik magas posztokon, hogy a második meccsen még Kayla McBride szerényebb dobóformáját is tudták ellensúlyozni. Ezeket az erényeket csillogtatva a Cukora ellen sem kerülhetnek bajba.

A Cukorova Basketbol pályahátrányból ejtette ki a Botas alakulatát a negyeddöntõben. A csapatukban olyan minõségi játékosokkal, mint Erlana Larkins, Alina Iagupova vagy éppen Diamond DeShields, nagyon komoly potenciál van. A hazai mag valamivel szerényebb játékerõt képvisel, bár éppen a Botas hétvégi 61-59-es legyõzése során jött egy extra teljesítmény Melis Talay-tól. Röviden az esélyeiket úgy lehetne összegezni, hogy a szûkösebb rotációs lehetõségek, illetve a magas posztokon mutatkozó hátránya miatt a Cukorova játékában nincs benne a bravúr. Ugyanakkor egy-egy szorosabb végjáték, akár egy gyõzelem reális cél lehet számukra.

A másik ágon a Hatay és a Fenerbahce mérkõzik. Nehéz jósolni ebben a párosításban, különösen úgy, hogy a Hatay együttese rendelkezik a pályaelõnnyel. A Hatay idén (is) olyan sokszor felülírta az elõzetes várakozásokat, hogy nem szabad az esélyeiket lebecsülni. Függetlenül attól, hogy az elbukott Európa Kupa elõdöntõ párharc óta érezhetõen szenvednek. Veszítettek bajnoki rangadót a YDÜ ellen az alapszakasz végén és a Mersin-nel is megizzadtak a negyeddöntõben. Ismét kiemelkedõ terhelést kap a jól ismert alapcsapatuk, miközben az utóbbi idõben a dobóformájuk jelentõsen visszaesett. A Fener ellen jól ment nekik az idei szezonban. Õsszel még kikaptuk riválisuk otthonában, de hazai pályán márciusban 77-72-re verték õket és a Török Kupa februári elõdöntõjében is jobbnak bizonyultak.

A Fenerbahce gárdájánál az elõbb kiemelt két vereség óta edzõváltás történt. Az ismert edzõnõ Valerie Garnier érkezése, illetve a keveset mutató – a sajtóhírek szerint a csapategységre is rossz hatással lévõ – légiósok elküldése új lendületet adott a csapatuknak. Garnier érkezése óta kifejezetten jó statisztikáik vannak. Az alapszakaszban a Galatasaray-t verték, míg a rájátszásban a Besiktas kiejtése sem okozott gondot nekik. A számok arról árulkodnak, hogy mélyebb rotációt alkalmaznak. A Besiktas elleni negyeddöntõben például mindkét meccsen nyolcan is 14 perc felett töltöttek a pályán. A francia edzõnõ megpróbálja kihoznia a keretben lévõ potenciált. Bátrabb távoli dobásokkal és karakteresebb centerjátékkal dolgoznak. Ez összességében a pályahátrány ellenére esélyessé teszi a Fener-t.

Hirdetés