Hirdetés
Archivum

Szerdától jönnek a török elõdöntõk:

:

Hirdetés

Szerdán és csütörtökön megkezdõdnek az egyik fél harmadik sikeréig tartó elõdöntõ párharcok Törökországban. Cukurova – Botas és Fenerbahce – Galatasaray párosítások lesznek.

Fotó: Botas Spor Facebook

Fotó: Botas Spor Facebook

Magyar szemmel természetesen a csütörtökön rajtoló Cukurova (1.) – Botas (4.) derbi az érdekesebb. Krivacevic Tijanáék hétfõn óriási meccsen vívták ki a továbbjutást a negyeddöntõbõl. A Mersin-t a sorsdöntõ találkozón Elizabeth Williams utolsó másodperces duplájával gyõzték le. A Cukurova sokáig magabiztosan menetelt, majd az Európa Kupa búcsú után megtört a lendületük. Igaz, ekkorra már bebiztosították az alapszakasz elsõ helyét. Március végén Alina Iagupova és Liudymila Naumenko távozott a klubtól, de így is bombaerõs a keretük. Kelsey Bone, Chelsey Gray, Astou Ndour és Kim Mestdagh rendelkezésre áll. Ami pontban kiesett Iagupovával, az összjátékban, kevesebb eladott labdában visszajönni látszik. A Cukurova nagy erénye, hogy rendkívül jó szerkezetû gárda. Különösen a mozgékony magas játékosok nagy erény és a török mag is hozzá tud tenni.

A Botas-t egész szezonban kiemelten követtük. Krivacevic Tijanáék remek szezont teljesítenek, amelynek kiváló megkoronázása volt a hétfõ este. Az más kérdés, hogy vajon mennyit vett ki a csapatból a brutálisan sûrû versenynaptár miatt. A gárda igazi erõssége Elizabeth Williams és Claudia Cuic ponterõs teljesítménye mellett a török mag, a Cakir, Albas, Gülcan trió. Krivacevic Tijana is szépen megtalálta a helyét. Valamivel szûkösebb a rotációjuk, mint a Cukurovának, ami a hosszúra nyúló párharc mellett döntõ lehet. Sok múlik azon, hogy a rivális gyors játékára lesz-e válaszuk. A Botas-t egy nagyon határozott, kemény védekezés jellemzi, melynél elengedhetetlen, hogy lassítani tudják a rivális indításait és ne kapjanak könnyû pontokat. Az elsõ két meccset a Cukurova rendezi. Ebben a rendszerben nagy jelentõsége van egy idegenbeli sikernek, hiszen 0-2-rõl már nehéz visszajönni.

A másik ág kezd idõben korábban, hiszen a Fenerbahce (2.) és a Galatasaray (6.) isztambuli csúcsderbije már szerdán este elrajtol. A két klub rivalizálása az egész török sportéletet meghatározza. Nõi kosárlabdában is sokáig fej-fej mellett haladtak, de az utóbbi években a Galata visszaesett. Óriási siker számukra már az a tény is, hogy bejutottak a négy közé. Jól éltek a Hatay meggyengülésével. A tavalyi Európa Kupa gyõzelem után ez is egy jele annak, hogy lenne potenciál komolyabb szintlépésben. Az más kérdés, hogy az anyaklub erre most nem áldoz. Ettõl függetlenül a Galata tavaszra szépen összeállt. Elég annyit mondani, hogy márciusban és áprilisban mindössze egy tétmeccset veszítettek, miközben hét gyõzelmet szereztek. Egy fiatal, de nagyon harcos török magjuk van, amit a veterán Isil Alben tart össze. Mellettük négy jobb légióst foglalkoztatnak Moriah Jefferson, Victoria Macaulay, Monika Grigalauskyte, illetve Farhiya Abdi személyében.

A Fener-t az Euroligából is jól ismerhetjük. Nekik óriási csalódás volt, hogy másodszor is lemaradtak a Final4 küzdelmirõl. A Török Kupát már elhódították és minden a bajnoki címük mellett szól. A török magjuk nekik a legerõsebb, miközben Bria Hartley, Kelsey Plum, Kia Vaugh, Cecilia Zandalasini, Anastasiya Verameyenka légiós-különítménye minden tekintetben kiemelkedõ. Valerie Garnier összességében szépen összerakta a keretet. A Besiktas elleni párharcban remek formát mutatva domináltak. Idén már háromszor verték a Galatatát. Legutóbb február végén a Török Kupa negyeddöntõjében. Ha nem történik sérülés, akkor óriási favoritok.
 

A párharcok az egyik fél harmadik sikeréig tartanak és 2-2-1-es rendszerben zajlanak. Az elsõ kettõ és szükség esetén az ötödik meccset rendezi a magasabban rangsorolt gárda.

Hirdetés