Hirdetés
Archivum

Szerdától Török Kupa nyolcas döntõ:

:

Hirdetés

Szerdától vasárnapig rendezik Antakya városában a Török Kupa nyolcas döntõjét. Azon együttesekre, akik finálét játszanak, 5 nap alatt 3 mérkõzés vár. A legnagyobb esélyesek a Galatasaray és a Fenerbahce. A tavalyi évvel ellentétben a két sztárcsapat idén csak a döntõben találkozhat.

Felemás nyolcas döntõre van kilátás Törökországban. Hiába az ország nyolc legjobb csapata vesz részt a tornán, gyakorlatilag az egész török szaksajtó az Euroliga nyolcas döntõjének fényében a Fenerbahce és a Galatasaray rivalizálásával foglalkozik.

A két sztárcsapat közül a Fener várhatja jobb elõjelekkel a megmérettetést, mivel a bajnoki alapszakaszban kétszer is legyõzték a Galatasarayt. Ugyanakkor mégis csak az Euroligában veretlen George Dikeoulakos együttese. Hazai porondon ugyanis három alacsonyabban rangsorolt gárdával – Optimum TED Ankara, Mersin, Kayseri – szemben is alulmaradtak.

Ha valahol, akkor Törökországban csak a trófeák számítanak. Így a Fenerbahce hiába produkált csodálatos szezont a nemzetközi porondon és a szakemberek hiába emlegetik a Valencia mellett jelen pillanatban Európa legjobb együtteseként George Dikeoulakos hölgykoszorúját, még nem nyertek semmit. Az eredménykényszer tehát hatalmas, de a Fener híveit bizakodással töltheti el, hogy az Euroligával ellentétben a csapatban a török mérkõzéseken szerepelhet Cappie Pondexter, jelentõsen növelve a szakmai stáb variációs lehetõségeit.

Itt a kulcsszó a variációs lehetõségeken van, mert abból a Galatasaray jóval kevesebbel rendelkezik. Ceyhun Yildizoglu együttese az egész szezonban ugyanazzal a problémával küzd. Amíg a csapat tengerentúli sztárjai hozzák magukat, addig az európai, azon belül is a török mag, nem tud érdemben hozzászólni a rangadókhoz.

Az õszi örökrangadón a Taurasi (33 pont), Prince (13 pont), Charles (22 pont) trió 68 pontot szerzett abból a 82-bõl, amit a csapat összeszorgoskodott. A februári találkozón Fowles (20 pont, 10 lepattanó), Taurasi (20 pont), Prince (13 pont) és Tina Charles (8 pont, 10 lepattanó) pedig 61 pontot szerzett a csapat 65 pontjából. Ezek az adatok mindennél árulkodóbbak… A csapat vezetése Ticha Penicheiróval és Egle Sulciutével igyekezett megerõsíteni a keretet, de közülük a portugál játékos a török mérkõzéseken nem játszhat. Penicheirót csak az Euroligában szerepeltetheti a szakmai stáb.

Ugyanakkor a Fenerbahce szezonjánál megfogalmazott gondolat fordítva is igaz, bármennyire is döcög a szekér a Galatasaraynál, még egyetlen trófeát sem veszítettek el idén. Ahol pedig Diana Taurasi pattogtat, azt a csapatot nem szabad leírni. Ezt már hosszú évek alatt akár Európában, akár a WNBA-ben megtanulhattuk.

A Galatának már a negyeddöntõben sincs egyszerû dolga, az ellenfelük az a Kayseri KASKİ lesz, akik az Európa Kupa döntõjében is érdekeltek. Itt ugyanaz a kérdés merül fel, mint a Dinamo Kurszk esetében, hogy a klub történetének legfontosabb fellépése elõtt egy kétes kimenetelû hazai kupadöntõbe mennyi energiát érdemes fektetni.

A Török Kupa nyolcas döntõjének programja

Március 7., szerda
16:15 Optimum TED Ankara Kolejliler – Mersin Büyükºehir Belediyesi
18:30 Ceyhan Belediyesi – Fenerbahçe

Március 8., csütörtök
16:15 Samsun Basketbol – Botaº
18:30 Kayseri Kaski – Galatasaray Medical Park


Március 9., péntek

16:15 A szerdai találkozók gyõztesei
18:30 A csütörtöki találkozók gyõztesei

Március 11., vasárnap
13:00 Döntõ

A mérkõzések kezdési idõpontjai közép-európai idõ szerint vannak feltüntetve és a találkozókat a Török Kosárlabda Szövetség videós portálja a www.tbftv.org élõben közvetíti.

Hirdetés