Hirdetés
3x3

Szerdától U23-as 3×3-as Világbajnokság – interjú Süle Krisztinával:

:

Hirdetés

Október 2. és 6. között rendezik az U23-as 3×3-as Világbajnokságot Kínában. Még az elindulás előtt Süle Krisztina szövetségi kapitányt kérdeztük.

A magyar válogatott utazó keretét Doktor Anna, Jáhni Zsófia, Kováts Gabriella és Tóth Orsolya alkotja. Az eredeti terveket Bach Boglárka sérülése felülírta, hiszen számolt a Vasas játékosával a Világbajnokságon Süle Krisztina. A helyét Kovács Gabriella vette át. Azzal kezdtük beszélgetésünket a válogatottunk szakvezetőjével, hogy ez a váltás mit jelent a csapat életében.

„Boginak mielőbbi teljes felépülést kívánunk! Érte is fogunk játszani a Világbajnokságon. Bogi helyett Gabit hívtam be, aki más stílusú játékos. A szerkezetünk is megváltozott ezzel, de a Gabi is velünk volt egész nyáron, több versenyen részt vett, emberileg, hozzáállását tekintve is jól illeszkedik. Taktikailag ugyanúgy felkészült. Én mindig azt szoktam mondani, hogy aki utazik, az a legjobb négyes.” – mondta Süle Krisztina, akit arról is kérdeztünk, hogy szerkezetben a csere mit hozhat magával.

„Mások az erősségei a két játékosnak. Ezt kell pontosan megtalálni és ez alapján összerakni a játékunkat. Valamivel magasabb a Gabi, de nem feltétlenül olyan gyors. Valamiből tehát kapunk, valamiből elveszítünk.”

Az U23-s Világbajnokság olyan szempontból különleges helyen szerepel a naptárban, hogy az egyetlen olyan 3×3-as válogatott világverseny, amely már az 5:5 klubszezonban zajlik. Nem könnyű feladat a játékosoknak, szakemberek váltani a két szakág között.

„Szerencsére Kínában lesz két napunk, amikor csak erre tudunk koncentrálni. Anikor vannak az edzések és megy az 5:5, akkor nem könnyű a 3×3-ra figyelni. Nem is erre fókuszálsz, hanem a saját klubcsapatodra. Azon leszünk, onnantól, hogy találkoztunk a repülőtéren csak a 3×3-ra figyelünk. Kiutazunk és két nap alatt összeszedjük magunkat, edzünk és szerintem nem lesz gond. Különösen, hogy ez a négy játékos évek óta játszik 3×3-as versenyeken.” – jellemezte a helyzetet Süle Krisztina.

A mieink a B-csoportba kerültek Kína, Hollandia, Svájc és Sri Lanka mellé. A csoportok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe, ahol keresztbe játszanak a felek. Továbbjutás esetén válogatottunk a D-csoportból kapna riválisát, ahol Ukrajna, Franciaország, Japán, Olaszország és Türkmenisztán szerepel. Az U23-as korosztály képviselői utoljára Budapesten találkoztak a World Urban Games keretében rendezett Nemzetek Ligája Szuperdöntőn. A csoportellenfeleink közül Kínával játszottunk és Hollandiát is láthattuk.

„A hollandok más csapattal szerepelnek, mint Budapesten, őket majd az első versenynapon a helyszínen tudjuk feltérképezni. A kínai csapat viszont ugyanaz és az segítség nekünk, hogy a World Urban Games-en láttuk őket. Fel tudunk belőlük készülni, nyilván ők is belőlünk, de mi változtunk egy helyen. Mint ismert, Benke Sára helyett most Tóth Orsi van a keretben, így ez nekünk kedvezőbb lehet.” – reagált felvetésünkre a szövetségi kapitány.

A csoportmérkőzéseket tekintve a válogatottunk október 2-án, szerdán magyar idő szerint 14 óra 15 perctől Svájc ellen debütál, majd aznap 15 óra 35 perctől Sri Lanka lesz a rivális. Október 4-én, pénteken 10 órától Kína ellen folytatjuk a szereplést. A csoportkört október 4-én 12 óra 15 perctől Hollandia ellen zárjuk. Látszólag tehát kedvező a beosztás, hiszen a két magasan jegyzett rivális majd pénteken jön.

„Az első napon Svájc kakukktojás. Szerepeltek a 3×3-as Nemzetek Ligájában, de nem teljesen azzal a csapattal jönnek. Két játékosuk szerepelt a Nemzetek Ligájában, egy a felnőtt Európa-bajnoki selejtezőn. A negyedik tag náluk ismeretlenebb. Velük kezdünk, mivel ilyen felállásban nem ismerjük őket, agresszívan, keményen kell kezdeni, hogy megalapozzuk a tornát.” – árnyalta a képet Süle Krisztina. „Sri Lankát sem szabad lebecsülni, de szeretném őket minél több dobott ponttal legyőzni. Dobjunk 22 pontot, az lesz a cél. Jó ráhangolódás lesz. Ráadásul Kínát és Hollandiát is látjuk játszani.”

Az U23-as korosztály a 3×3-as szakág talán legkiegyenlítettebb mezőnyével rendelkezik. Nincs egy kiemelkedő képességű gárda, de sok azonos képességű válogatott versenyez. A tavalyi Világbajnokságon 10-12 hasonló erőt képviselő együttest követhettünk.

„Ha most nincs is 10-12 csapat, de valóban van egy közel azonos képességű csoport ebben a korosztályban. Én is úgy gondolom, hogy közülük senki nem emelkedik ki annyira. Nem könnyű az águnk, a franciák, a japánok, az olaszok – akiket nem nagyon ismerünk – vagy éppen az éppen az ukránok jöhetnek a nyolc között. Nem lesz könnyű tehát a keresztág, de nem ezzel foglalkozunk. A cél először az, hogy jussunk tovább a csoportból, akár első helyen és meglátjuk, hogy kit kapunk. A másik ágat kicsit gyengébbnek érzem, de ha eredményt akarunk elérni, akkor mindenkit meg kell tudni verni.” – zárta beszélgetésünket Süle Krisztina.

Hirdetés