Hirdetés
Magyarország

“Szerintem még fel sem fogta mindenki, hogy mekkora dolog”:

:

Hirdetés

A Sopron TV sportműsorában Fegyverneky Zsófia, a Sopron Basket csapatkapitánya adott nagyinterjút az Euroliga továbbjutás kapcsán. A soproniak múlt héten az LDLC ASVEL Feminin együttesével vívtak negyeddöntő párharcot és nyertek összesítésben 156-141 arányban.

Óriási dolog, hogy megint ott lehetünk a Final Four-ban. Szerintem még fel sem fogta mindenki, hogy mekkora dolog egy klub életében. Rengeteg klub és játékos van Európában, aki éveket vár, hogy egyetlen egyszer bekerüljön, mi pedig elmondhatjuk, hogy a klub történetében negyedszer. Két teljesen ellentétes mérkőzést láthattunk. Az elsőn domináltunk és a játék minden elemében a Lyon fölé kerekedtünk. A másodikon úgy éreztem, hogy mentális problémánk is volt. 28 pontos előnnyel rendelkeztünk és ez benne volt a fejekben. Olyan mérkőzés lett, amit nem tudtunk megnyerni, de az előnyünket meg tudtuk tartani.

– nyilatkozta Fegyverneky Zsófia, akit arról is kérdeztek, hogy a 28 pontos előnyben nem nyugodott-e meg túlságosan a második találkozóra a magyar együttes.

“Nem erről volt szó. A csapatunkat az egész szezonban az jellemezte, hogy minden találkozóra úgy mentünk ki, meg akarjuk nyerni. Erre is úgy készültünk, de nekünk támadásban semmi olyan nem sikerült, ami eddig igen. A Lyon pedig kifogott egy olyan extra napot, olyan hárompontosokat, olyan dobásokat értékesítettek, amit az előtte meccsen nem. Tudtuk előre, ez olyan párharc volt, hogy aki nagyobb pontkülönbséggel tud nyerni, az jut tovább. Az első mérkőzés különbsége elég volt a továbbjutás kivívásához.”

Az elődöntőben a Salamanca lesz a rivális, melyet a soproniak korábbi vezetőedzője, a csapatot kétszer Final Four-ba vezető Roberto Iniguez irányít.

Én szeretnék a magyar bajnoki mérkőzésünkig benne maradni abban, hogy bejutottunk a Final Four-ba és ez mekkora dolog a játékosoknak, a stábtagoknak, a klubnak. Én nem látok ebbe extra motivációt vagy bármi ilyesmit, hogy a Roberto csapata ellen játszunk. A Salamanca egy nagyon jó csapat, régóta ott vannak az Euroligában és idén ők is bebizonyították – az Euroligában az összes mérkőzésüket megnyerték -, hogy nagyon felkészültek. A spanyol kosárlabdát szerintem senkinek nem kell bemutatni. Ennek megfelelően fogunk rájuk készülni és mindent meg fogunk tenni a győzelemért.

– tette hozzá Fegyverneky Zsófia, aki hangsúlyozta – immár a Vasas elleni negyeddöntőt szem előtt tartva -, hogy nem lesz könnyű a következő időszak.

“Kicsit vissza kell fejben ahhoz kanyarodnunk, hogy nagyon fontos a magyar bajnokság is. Nekünk itt lesznek feladataink a Final Four-ig. Mindegyik párharcot szeretnénk megnyerni és nagyon fontos lesz ez az időszak olyan szempontból is, hogy ezek úgy sikerüljenek, hogy utána kellő időnk legyen felkészülni a Final Four-ra. Nincs kétségem, hogy erre a Final Four-ra is fel fogunk készülni ugyanúgy, ahogy eddig. Az edzői stábunk már sokszor bizonyította, hogy hogyan megyünk bele ezekbe az Euroliga találkozókba. Ilyen szempontból én nyugodt vagyok.” – tette hozzá.

Fotó: FIBA.Basketball

Fegyverneky Zsófia a buborékról is megosztotta gondolatait.

Sokadjára rendeztünk ebben a szezonban buborékot és mindegyik nagyon jól sikerült. Emberként, játékosként is mondhatom, hogy kevés olyan hely volt az országban, ahol nagyobb biztonságban érezhettük magunkat, mint ebben a buborékban. Három-négy teszttel érkeztek az emberek és onnantól, hogy valaki beköltözött, ezt nem lehetett elhagyni a verseny végéig. A többi csapattal is beszélve és az egész torna lebonyolítását is nézve, elmondható, hogy óriási siker: egyetlen pozitív eset sem volt az egy hét alatt. Mindenki elégedett volt a csarnokban, szállodában töltött idővel. Óriási dolog, hogy Sopron egy ilyen dolgot meg tudott rendezni.

– mondta a soproniak csapatkapitánya, akit az idei csapat egységességéről is kérdeztek.

“Nagyon jó közösséget alkotunk. Ez annak is köszönhető, hogy a klub, a szakmai stáb olyan játékosokat tud kiválasztani, akik nem csak nagyon jó kosárlabdázók, hanem jó emberek és beleillenek a klub filozófiájába. Ennek is köszönhető, hogy ilyen jó csapat alakult ki, illetve az edzői stábnak, amelyik olyan szisztémát tudott a csapatnak adni, ami ennyire jól működik az egész szezonban. Ez egy sok összetevős dolog, de azt hiszem kívülről is látszik, hogy nagyon egyben vagyunk.”

A fiatalok szerepéről is kérdezték Fegyverneky Zsófiát. “Amikor már a felnőtt csapatban vannak, az egyértelmű, hogy minél hamarabb próbáljuk megadni nekik azokat a dolgokat, hogy fel tudják venni a ritmust. Óriási különbség van az utánpótlássport és a profi mezőny közöütt. Nagyon nehéz egy szinte nem is felnőtt 17-18 éves játékosnak, aki bekerül a csapatunkba, felvenni a ritmust. Szerintem évek, mire valaki az egész rendszerbe, edzésekbe beleszokik. Ez óriási munka a játékos, az edzők részéről, mind az akadémia, mind a felnőtt csapat részéről. Sok összetevős dolog. Én próbálok az akadémiának, amiben tudok, segíteni. Nagyon remélem, hogy azoknak, akik itt nevelkednek, jó példa, hogy el lehet ilyen szintre jutni Sopronban. Vannak olyan játékosaink, akik az akadémiáról jöttek ki és Final Four-t fognak játszani. Gondolok itt Dalmára, Sacira, Kamillára, de Alíz is olyan régóta van velünk, hogy mondhatjuk: kicsit a mi nevelésünk is. Jönnek fel azok, akik ügyesek és csatlakoznak be a csapat életébe. Remélem, hogy továbbra is így lesz.”

A Sopron Darazsak Sportakadémia óriási lehetőséget biztosít a fiataloknak, de a profivá válás így is egy összetett folyamat.

Nehéz kérdés, mert annyi mindennek kell összejönnie, hogy valakiből profi sportoló legyen. A legfontosabb az elhivatottság és az, hogy nagyon sok munkát kell ebbe beletenni, hogy valakiből profi sportoló válhasson. A mi akadémiánkon minden feltétel adott és mindent megkapnak, ami ehhez kell. Nem kell különböző helyekre menniük ahhoz, hogy úgymond komplett felkészülést kapjanak a profi életre. Még ezek után is kevés az olyan játékos, aki azon a szinten tud lenni, ami a Sopron Basket csapata, de sok munkával oda lehet érni.

A Sopron Basket csütörtökön 18 órától a Vasas Akadémiát fogadja.

Ebben a szezonban a bajnokságban egyetlen meccset sem vettünk félvállról és ez így van jól. Mi nagyon nehéz időszakon vagyunk túl mentálisan és fizikálisan. Ebbe a két találkozóba mindent beleadtunk, ami volt a csapatban. Sajnos van egy-két sérülés, amit meg kell oldani a következő időszakban és mentálisan is vissza kell zökkeni a magyar bajnokság menetébe. Ilyen szempontból kicsit nehezebb találkozókra számítok. Újra fel kell pörögni, felvenni a ritmust, de én azt hiszem hogy nagyon sokszor bizonyítottuk, hogy meg tudjuk csinálni és bízom benne, hogy most is így lesz.

– összegzett Fegyverneky Zsófia.

A teljes interjú megtekinthető az alábbiakban:

Hirdetés