Hirdetés
Archivum

Szervezõi visszatekintés az U16-os Bajnokok Tornájára:

:

Hirdetés

November 8-13. között rendezte meg hét ország bajnokának részvételével a VII. U16 Leány Bajnokok Tornáját a Soproni Darazsak Akadémia. Az alábbiakban a szervezõk részletes összefoglalója olvasható.

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

Hetedik alkalommal rendezte meg november 8-13. között a Soproni Darazsak Akadémia az U16 Leány Bajnokok Tornáját (Champions Cup), mely a korosztály legelismertebb európai klub tornája. Az MKOSZ égisze alatt, hét ország bajnokának és a rendezõ Soproni Darazsak Akadémia csapatának részvételével zajló rendezvény fontosságát jól jelzi, hogy a helyszínen tekintette meg a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) nõi vonalának elsõ számú szakírója is, Paul Nilsen.

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

A torna, melynek a Novomatic Aréna adott otthont, sok tehetséges fiatalt vonultatott fel. Az keddi napon rendezték a helyosztókat. Az elsõ mérkõzésen a rendezõ soproniak csapata remek kezdéssel nagy elõnyre tett szert, mely kitartott a lefújásig, így a német Osnabrück elõtt a hetedik helyet szerezték meg. Az ötödik pozícióba a szlovén Celje futott be, akik csupán körbeveréssel szorultak az alsó ágra, ahol magabiztosan utasították maguk mögé ellenfeleiket. A bronzmérkõzésen elmaradtak az izgalmak. Az orosz Szpartak Moszkva három negyeden át tartotta a lépést a címvédõ Csata DSE fiataljaival, de az utolsó negyedben már csak egy csapat volt a pályán, így magyar bronzéremnek örülhettek a csarnokba kilátogatók.

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

A döntõ elõtt az olasz Basket Costa tûnt esélyesebbnek, és úgy tûnt, a 29 pontig jutó Allievi vezérletével nem is okoz számunkra gondot az elsõ hely megszerzése. A lett Riga azonban nem adta fel, és nagy hajrát indított az utolsó 10 percben. Hat pontra sikerült is megközelíteni ellenfelüket, de végül a Basket Costa megérdemelten gyõzött, és emelhette magasba a serleget.

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

A statisztikai mutatók alapján a Torna Legjobb Játékosa (MVP), és egyben Gólkirálynõje a németek centere, Frieda Bühner lett, míg a legtöbb lepattanót a Celje játékosa Sophia Gbemoutor szedte össze. Az All-Star ötösbe két olasz, egy szlovén, egy lett, és a csatás Krasovec révén egy magyar került beválasztásra az edzõk szavazatai alapján: Elizabete Bulane (BS Riga), Villa Matilde (Basket Costa), Allievi Vittoria (Basket Costa), Marta Ostojic (ZKK Cinkarna Celje), Krasovec Lili (Csata DSE). A Soproni Darazsak Akadémia legjobb játékosa Pfeiffer Virág lett, a Csata DSE együttesénél Rakita Lili érdemelte ki az elismerést.

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Akadémia

A rendezõ soproniak edzõje, Czirják Szilvia rendkívül hasznosnak értékelte az idén is nagy sikert aratott tornát: “Az idei Bajnokok Tornáját két gyõzelemmel és három vereséggel zártuk. A mérkõzések színvonala nagyon magas volt, komoly erõpróbát jelentett fiatal csapatunknak. Játékosaim egy kivétellel 2004-es születésûek, így õk még a következõ évi megmérettetésen is pályára léphetnek. Éppen ezért minden percet a tapasztalatszerzésnek szántunk, igyekeztünk minél több jó periódust produkálni. Az öt találkozó alatt egyéni teljesítményekben is léptünk elõre, melyet a hazai bajnoki meccseken szeretnénk kamatoztatni. Ezek a találkozók kincsek, melyekbõl csak tanulhatunk, saját bõrünkön éreztük, merre halad az európai kosárlabda!”

További részletek, eredmények, statisztikák, fotók: https://www.sopronidarazsak.com/programok/u16-girls-champions-cup/vii-u16-girls-champions-cup/

Hirdetés