Hirdetés
Magyarország

Szerződés-hosszabbítás után, nagy feladatok előtt – Bálint Rékát kérdeztük:

:

Hirdetés

Az év első napján vált hivatalossá, hogy Bálint Réka – Studer Ágnes mellett – két évet hosszabbított Szekszárdon. A döntésről, az idei évadról kérdeztük a szekszárdiak rutinos játékosát.

Január elsején jelentette be a szekszárdi klub a szerződés-hosszabbításodat. Mennyire volt ez egy nehéz döntési helyzet a részedről?

Én szekszárdi születésű vagyok, itt nevelkedtem a klubnál és a pályafutásom vége felé járok. Ezeket összességében figyelembe véve nem tartott sokáig a megállapodás, az, hogy igent mondjak a következő két évre.

A beszélgetésünk előtt néztem a statisztikáidat. Az idei 15 bajnoki mérkőzésen 20.9 perc alatt 10.3 pontot, 3.8 lepattanót és 1.7 gólpasszt átlagoltál. A 2016-os szekszárdi visszatérésed óta a szerzett pontokban most a legjobb az átlagod és a játékperceket tekintve is a második legtöbbel rendelkezel az elmúlt évekből. Ez érzésed szerint minek tudható be? 

A csapatot nem kerülték el a sérülések és a vírushelyzet is közbeszólt, így még egyszer sem tudtunk teljes kerettel felállni. Általában nem csak egy, hanem jóval több hiányzónk volt a mérkőzéseken. Valamilyen szinten tehát kényszerből is többet játszottam, illetve nagyobb feladatok hárultak rám. Szerencsére engem eddig ezek a problémák elkerültek. Örülök neki, hogy tudtam élni a kínálkozó lehetőséggel!

A számok mellett érdemes nézni azt is, hogy Zseljkóval ez már az ötödik szezonom. Sikerült kiismerni a játékrendszerét és azt, hogy kitől mit vár el. Nekem így könnyebb a pályán mozogni, mint adott esetben a nem olyan rég óta itt lévőknek.

Említetted ezt az öt évet. A Szekszárd jelenlegi felemelkedésének végig részese voltál. Az idei csapatot hol helyeznéd el ebben a folyamatban?

Ez elég nehéz kérdés. Itt nem csak magunkat kell nézni, hanem a bajnokság erősségét is, ami az öt év alatt szerintem folyamatosan fejlődött. Most már szinte nincs olyan csapat, akihez a biztos győzelem reményében lehet elutazni.

A másik pedig, amit előbb is említettem, hogy nem szerepeltük, sőt még nem is edzettünk a teljes keretünkkel. Úgy gondolom, ha lassan mindenki visszatér és el tudunk kezdeni edzeni, illetve játszani a teljes felállásban, akkor ez is egy sokra hivatott csapat lehet.

Ezen a héten lezárul egy komolyabb etap a bajnokságban. November 28-án tértetek vissza és a szombati Cegléd elleni mérkőzésetek lesz a 11. a sorban. Hogy értékeled a visszatérést és ezt a sűrű időszakot? 

Ha csak szimplán azt nézzük, hogy ebben a sorozatban eddig egyszer kaptunk ki a Győrtől, ami fájó az őszi itthoni vereség tudatában, akkor elégedettek lehetünk. Különösen azért, mert többször tényleg felforgatott összeállításban szerepeltük. Szerintem ilyen szempontból kihoztuk a maximumot.

Ha elkerülnek minket a sérülések és talán már a járvány is, akkor bízom benne, hogy a következő időszakban teljes gőzzel koncentrálhatunk arra, hogy mindenkinek megtaláljuk a helyét és kihozzuk a legtöbbet a csapatból.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Ritmustalan az idei évad. Ősszel kihagyott a csapat egy hónapot, most benne vagytok ebben a 11 meccses sorozatban, majd jön egy bajnoki szünet Európa Kupa buborékkal és a válogatottal. Aztán le kell zárni az alapszakaszt, miközben továbbjutás esetén folytatódik az Európa Kupa. Mennyire változtak meg a mindennapjaid egy átlagos évhez képest?

Nekem igazából csak az a tíz nap kihagyás volt, amikor karanténba kerültünk. Utána én mentem a válogatottba és azóta folyamatosan zajlanak a mérkőzések. Én ezt a fajta – ahogy te fogalmaztál – ritmustalanságot annyira nem érzem magamon. Az, hogy folyamatosan vannak ebben a téli időszakban meccseink, nem újdonság, csak korábban nem a magyar bajnokságon belül, hanem az Európa Kupával felváltva zajlottak ezek.

Én mindig azt szoktam mondani, annak kell örülni, hogy játszhatunk. Ha nézők nélkül is, de folytatódik a bajnokság és nem jutottunk el oda, hogy törölni kellet az egészet.

A szerdai Sopron elleni bajnoki mérkőzésetek a nemzetközi szinthez is egy komoly erőfelmérő lesz. Hogy látod, a közelgő Európa Kupa buborék előtt mi az, ami a működik a csapatban és miben kell előrébb lépnetek?

A támadásunkkal abszolút elégedettek lehetünk. Meccsek óta 80 pont körül átlagolunk, amire mindenképpen támaszkodhatunk. Minden évben a védekezésre fektetjük a hangsúlyt, de valamiért idén az még nem állt össze érzésem szerint. Abban kell fejlődni.

Említetted a Sopron meccset, ami egy nagy erőfelmérő, de én ide sorolnám a Cegléd elleni szombati bajnokit is. Utána lesz egy teljes hetünk felkészülni az Európa Kupa buborékra és arra a helyzetre, hogy négy nap alatt háromszor is játszani kell. Én bizakodó vagyok, úgy érzem, hogy rendben leszünk.

Zárásul, az előttünk álló kétéves időszakra miként tekintesz? Milyen célokat fogalmaztál meg magadban?

Egyénileg azt mondanám, hogy szeretnék ott segíteni a csapatnak, ahol tudok. Amikor jobban megy és több lehetőséget kapok, az természetesen jó érzés. Én voltam azon az oldalon is, amikor kevesebb lehetőséget kaptam, de akkor abból kell kihozni a legtöbbet. Ilyenkor igyekszem tehermentesíteni az aktuális húzóembereket, közben próbálom kívülről támogatni a társakat, edzésen segíteni őket.

Csapatként azt tudom mondani célként, amit évek óta hajtunk, a bajnoki cím. Ha az idei szezonnal együtt nézve ebben a három évadban ezt sikerülne elérni, az egy hatalmas dolog lenne. Ezzel együtt pedig az Euroliga légkörét is átérezhetném, ami egy szép befejezést jelentene.

Fotó: Jantner Zsolt / Atomerőmű KSC Szekszárd

Hirdetés