Hirdetés
Európa

Szigorú légióskorlát lesz Törökországban:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A Török Kosárlabda Szövetség (TBF) bejelentette, hogy a 2022/2023-as szezontól kezdve a női élvonalban új szabályt vezet be a légiósok szerepeltetésére.

A következő évadtól a török bajnoki mérkőzésekre mindössze három légiós nevezhető majd. Az első nyilatkozatok a hazai játékosok védelmét, a válogatott eredményességének biztosítását nevezik meg.

Törökországban nagy csalódást keltett, hogy miközben a klubcsapatok klasszis igazolásokkal rivalizáltak, a válogatott teljesítménye elmaradt a várttól. 2011-ben ezüstérmesek voltak a kontinenstornán, 2013-ban bronzérmet szereztek. A következő két kiírás alkalmával még odaértek az 5. helyre. 2019-ben és 2021-ben viszont már csak a 14. pozícióban zártak. Ugyanez igaz a világbajnoki szereplésre is, ahol a 2014-es negyedik helyük után 2018-ban már csak 10. lett a török gárda, az idei seregszemlére pedig nem is kvalifikálták magukat.

Nagy kérdés, hogy a szigorúbb légiós-korlátozás közép és hosszabb távon milyen változást hoz. Egyfelől a csapatok nemzetközi szereplését tekintve, másik oldalról pedig az elmúlt évek kudarcait nem lehet egy tényezőre visszavezetni. Elég annyit mondani, hogy az utánpótlást nézve jelenleg csak az U18-as válogatottjuk A-divíziós.

Hirdetés