Hirdetés
Utánpótlás

Szívvel, lélekkel küzdve szerzett bajnoki címet a Szeged a serdülőknél – Kovács Andreát kérdeztük:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Május végén rendezték a Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság döntőjét Sopronban. A bajnoki címet a Szegedi KE szerezte meg. Kovács Andrea vezetőedzőt kérdeztük a siker hátteréről, az elmúlt évadról és a döntő tapasztalatairól.

A legjobb mutatóval érkeztetek a soproni nyolcas döntőre, 22 győzelem és 3 vereség volt a mérlegetek. Ugyanakkor mennyire lehetett ebből arra következtetni, hogy lehet esélyetek a bajnoki címre?

Nagyon érdekes volt a szezon alakulása. Nem szokásom előre tekinteni az évad közben, hogy milyen konkrét eredményt érhetünk el a végén. A selejtezőkön hajszál híján vívtuk ki a felsőházba kerülést. Teszem hozzá, nagyon megdolgoztunk ezért az eredményért. Utána pedig szépen lépegettünk előre.

Ha nem is meredeken felfelé, de egyre feljebb jutottunk a szezon során. Ez a játékunkban is megmutatkozott. Végül a főtáblán szoros mérkőzéseket játszottunk a nyolcba kerülő csapatok ellen. Szép győzelmeket szereztünk ezen az úton és nagy siker volt, hogy elértük a döntőt.

Egy döntő kapcsán minden évben azt hangsúlyozom a játékosoknak, hogy fontos kitűzni egy célt és nagyon jó, ha azzal a céllal indulunk el, hogy bajnokok legyünk. Ugyanakkor sokszor a legnehezebb a kötelezőket hozni és emiatt a legfontosabb, hogy mérkőzésről mérkőzésre szabad csak készülni. A következő feladatunkra kell koncentrálni és ehhez szépen tartották magukat a játékosaink.

Változtattatok valamit Szegeden a toborzásnál, a kiválasztásnál vagy akár a napi munkában, ami eredményességi fordulatot hozott?

Ennek a csapatnak a keretét 12 éves korukban a lányom kezdte kiválasztani és ő dolgozott velük két évig. Amikor szülési szabadságra ment, akkor vettük át tőle mi az irányítását. Ő azokat a játékosokat választotta ki és ezt fontos hangsúlyozni, akik olyan mentalitással álltak hozzá, hogy tényleg szerettek volna dolgozni. Hajlandóak voltak edzeni, amennyit csak lehet. Alárendelték a szabadidejüket, iskolai és családi programjaikat és amennyire lehet, teljesen a kosárlabdára koncentráltak. Ebben pedig a szülők támogatását is élvezték, mert ez nélkülük nem ment volna.

Voltak nálunk jobb szerkezetű csapatok a döntőn, de azzal, hogy ennyire együtt tudott lenni a keret, a játékosok szívvel, lélekkel küzdöttek egymásért, ezt tudtuk ellensúlyozni. A lehetőségeinkből próbáltuk végig kihozni a maximumot. Összességében azt gondolom, hogy a befektetett munka és a hozzáállásuk döntött abban, hogy idáig el tudtunk jutni.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Egy visszatekintő összeállítás azzal folytatódna, hogy elkezdem sorolni a mérkőzések statisztikáit és ezek alapján próbáljuk megvilágítani az olvasóknak a sikerek hátterét. Én viszont most nem tudom megfogni számokban, hogy mit láttam. Végig egy pozitív hullámon ült a csapat és ennek a bajnoki címnek egy jelentős lelki oldala is volt.

Ötből öt meccset nyertünk. Hittek benne végsőkig, szerintem fel sem merült a játékosokban, hogy nem mi nyerhetünk. Ez az a csapat, amikor jön a tét, akkor az őket nem nyomasztja, hanem erősíti és még inkább lehetőséget látnak a helyzetben.

Ennek a korosztálynak sok a négy nap alatt öt mérkőzés. Ez még nem az ő terhelésük és emiatt gólszegény volt a torna végjátéka, de itt is akadt mindig olyan pillanat, amikor valaki hozzá tudott tenni egy-egy megmozdulással. Aztán egy másik mérkőzésen más rázta meg magát. Nem lehetett kiszámolni, hogy ki vállal többet támadásban és ezzel is megnehezítettük ellenfeleink dolgát.

Összességében viszont a csapat messzemenőkig a védekezésben volt kiemelkedő az egész szezonban, miközben gyorsan is játszottunk. Hozták azt a játékosok, amit a csapat szerkezetének megfelelően folyamatosan építettünk. Tehát mivel összesen kettő magasabb játékos van a csapatban, gyorsan és jól védekezve kell kosárlabdáznunk.

Nagyon találó volt, amikor a záró ünnepségen Hollós Anna azt mondta, hogy a kosárlabda alapjait jól elsajátították a játékosok. Megtanulták a küzdést, az alázatot, az egymásért való harcot. Itt most nem technikai alapokról beszélek, hanem arról, hogy mekkora erőfeszítés, munka kell a sportban egy magasabb szintre jutáshoz.

Zárásul annyival egészíteném ki, hogy ráadásul ezt az élményt senki nem veszi el a lányoktól.

Valóban, az élmény átadása nagyon fontos. Ez a bajnoki cím egy kitörölhetetlen, boldog emlék lesz, soha nem fogják elfelejteni. Rengeteg élmény van az én életemben is, mondhatom azt, hogy szép sikereket is értem el, de ez mindig előkelő helyen lesz.

A csodával határos módon sikerült megszerezni a bajnoki címet. Történelmi eredményt értünk el az egylet életében is, mert még nem nyert utánpótlás korosztályos érmet a Szeged. Ezúton is szeretném megköszönni minden kollégám munkáját!

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés