Hirdetés
Magyarország

Szlovákia ellen folytatja az Eb-selejtezők sorát a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Vasárnap 20 óra 30 perctől Szlovákiát fogadja a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjének második fordulójában a magyar válogatott. A hollandiai vereség után rendkívül fontos mérkőzés jön.

Csütörtökön a magyar válogatott 66-56-ra alulmaradt Amszterdamban a selejtező-sorozat első fordulójában. Nem jött ki a lépés a hollandiai vendégjáték alkalmával. Jól indult a mérkőzés, 8 pontos előnnyel is rendelkezett a magyar csapat, de nem sikerült azt a döntő futást bevinni az első negyed végén, a második elején amely akár egy teljesen más mederbe terelte volna azt az estét. Az eladott labdákat, a védekezésbeli kihagyásokat kihasználva gyorsan visszajöttek a meccsbe a hollandok és onnantól kezdve lélektani fölényben játszottak. Ez a lélektani fölény pedig a támadás-befejezésekben is megmutatkozott.

Fotó: FIBA.Basketball

Hullámzónak bizonyult válogatottunk teljesítménye. Yvonne Turner klasszis villanásai mellett Határ Bernadett tudott támadásban előlépni, amíg ereje engedte. Csapatszinten sok lehetőség maradt azonban ki, az 53 mezőnykísérletből mindössze 16 lett sikeres. Ráadásul a 16 mezőnykosárra, összesen 9 gólpassz jutott. Ez kedvezőtlen arány, különösen ha a riválisnál 25 mezőnykosár mellett 16 gólpassz szerepel. Hiányoztak a triplák, egyedül Turner talált be távolról. Ráadásul 16 eladott labdát is feljegyeztek a mieinknél. Ettől függetlenül a magyar válogatottat nem szabad leírni. Bizonyítottak már nehéz helyzetekben a lányok és a szakmai stáb. Rengeteg múlik azon, hogy sikerül-e stabilabbá válni védekezésben, mert az magával hozná a hatékonyabb támadás-befejezéseket is.

Szlovákia annak ellenére pokolian nehéz ellenfél, hogy nem voltak ott a 2019-es Európa-bajnokságon. A szlovák női kosárlabdában két nagy változás határozta meg az elmúlt éveket. Komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező klasszis játékosok zárták le pályafutásukat, miközben a kassai klub befejezte eredményorientált profi együttes működtetését. Ezzel pedig Euroliga csapat nélkül maradt Szlovákia, ami miatt csökkent a nemzetközi porondon a versenyzési lehetőségük.

Az előzőekben kiemeltek mellett is komoly európai értékekkel rendelkezik a szlovák női kosárlabda. Elég a győri színekben remeklő Zofia Hruscakovára gondolni, aki az egyéni mutatókat tekintve pályafutása legjobb őszét teljesíti. Ott van az Euroligás Arka Gdynia kettőse Barbora Balintovával és Angelika Slamovával. A legrangosabb kupasorozatban Balintova 33.5 perc alatt 10.5 pontot, 7.3 gólpasszt és 2.8 lepattanót, míg Slamova 29.6 perc alatt 9.0 pontot, 3.5 lepattanót és 3.7 gólpasszt átlagolt négy meccsen. Ráadásul mindannyian annak az 1994-95-ös generációnak a tagjai, akiket korábban láthattunk korosztályos Európa-bajnokságokon is eredményesen szerepelni.

A selejtező-sorozat előtt lapunknak Székely Norbert, majd a szlovák szövetség sajtközleményében Juraj Suja is a lepattanók fontosságát emelte ki. Nem véletlenül helyezték ezt a középpontba a szakemberek. A szlovákok nagy erőssége a jó lepattanózás a hagyományosan stabil és határozott védekezés mellett. Óriási kérdés lesz, hogy magas posztokon miként alakulnak a párharcok. Meghatározó lehet, hogy mennyire tudják a mieink lereagálni a várható kemény szlovák védekezést. Bár még a nyári Európa-bajnoksághoz képest is tovább fiatalodott a magyar csapat, hazai közönség előtt, a hollandiai meccs tapasztalatait kielemezve maximálisan fókuszálva nyílhat esély a javításra és így arra, hogy előremutató pozícióból vonuljunk a 2020-as évre.

Hirdetés