Hirdetés
Archivum

Szlovénia ellen kezdi szereplését az U18-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton 14 óra 15 perctõl Szlovénia ellen megkezdi szereplését Udinében az U18-as Európa-bajnokságon a magyar válogatott. Beharangozó a találkozóhoz.

Fotó: Facebook.com/U1718WHUN2018/

Fotó: Facebook.com/U1718WHUN2018/

Ahogy arról többször nagy terjedelemben hírt adtunk, a magyar válogatott a minszki U17-es Világbajnokságon 4. helyet szerzõ csapatra épül. Két helyen történt változás: Szirony Dorina helyett Révész Boróka, míg a saját korosztályához visszatérõ Dombai Réka helyére Tóth Orsolya érkezett. Ennek megfelelõen legfontosabb erényeiben, szerkezetében, játékában arra építhet a magyar csapat, amit a korosztályos Világbajnokságon rendkívül sikeresen megvalósított. A helyzet annyiban viszont mindenképpen nehezebb, hogy a mezõnyben egy évvel idõsebbek is lesznek, akikkel nem könnyû felvenni a versenyt. Minden beharangozó többször is kiemelte, hogy ez még egy olyan egy életszakasz a fiatal sportolók pályafutásában, amikor egy év rutinja rengeteget jelent.

Minszkben abból a szempontból kedvezõ helyzetben volt a magyar válogatott, hogy Argentína ellen egy ideális felhozó meccs kerekedett. Jó kezdéssel, szervezett játékkal önbizalom-növelõ siker született. Biztosította azokat az alapokat az a gyõzelem, melyek lendületet adtak a folytatáshoz. Ezúttal egy más karakterû ellenfél érkezik kezdésnek. Bár a csoportunkat nézve talán Szlovénia a legkevésbé erõs rivális. A szlovénok ezen generációja a FIBA tornákat tekintve az U16-os B-divízióban debütált, ahol a középmezõnyben végezve nem tudott feljutni. Egy játékos érkezik abból az együttesükbõl, amelyik tavaly Sopronban az U18-as A-divízióban 7. helyen zárt. A nyolc felkészülési találkozójukat 50%-os mérleggel teljesítették, négy gyõzelmet és négy vereséget jegyeztek. Érdekesség, hogy ennek a szlovén csapatnak ugyanúgy 179 cm az átlagmagassága, mint a magyaré. Hogy ezt miért emeljük ki? Mert náluk is sok elemezésben, edzõi nyilatkozatban elõkerül, hogy a 2000/2001-es generáció nem rendelkezik egy erõsebb, testesebb centersorral. Õk elsõsorban ezzel magyarázzák, hogy az idõsebb generációiktól elmaradtak az eredményeik.

A magyar lányok a kisebb szerkezeti hátrányt remekül ellensúlyozzák, már bizonyították ezt a fõ korosztályukkal versenyezve tavaly az U16-os Eb-n és idén az U17-es Vb-n. Mindkét eseményen a gyorsaságot elõtérbe helyezve voltak sikeresek a mieink. Nem lehet elég alkalommal kiemelni, hogy ez az érett, fegyelmezett, céltudatos játék késõbb mennyire fontos lehet a lányoknak. A szlovénok kevésbé tudták eredményesen megoldani ezt a feladatot. Az idei felkészülési meccseik statisztikáit figyelve azonban látható, hogy akadnak a csapatuknak komoly értékei. Mindenképpen ide tartozik a külsõ sorból Ajda Burgar, Lea Debeljak és Mojca Ahac. Jellemzõen õk hárman voltak a legeredményesebbjeik. Ki kell még emelni Masa Ocvirk nevét, aki a felnõtt és tavalyi U20-as válogatottjukból ismert Larisa Ocvirk húga. Szintén ponterõs játékosról van szó, aki elsõsorban hármas pozícióban érzi jól magát. A centereik közül pedig Ana ©ariæ a legveszélyesebb, aki a felkészülési meccseken kiválóan szedte a lepattanókat.

Az elõbb már emlegetett edzõmeccseken bátran vállalkozott távolról ez a szlovén együttes, ami általánosságban is jellemzõ a csapataikra. Ugyanakkor a sok kísérletbõl kevés lett sikeres. Az utolsó két találkozójukat a hét elején a svédekkel játszották. A 76-58-as vereségük során 12 kísérletbõl három talált utat a gyûrûbe, az 57-50-es sikerük alkalmával 10-bõl egy. Ez jól mutatja, ha a magyar válogatott is meg tudja oldani a hárompontosaik védését, akkor jelentõsen növelheti esélyeit. Különösen úgy, hogy mi kifejezetten jól dobtuk a triplákat Minszkben. Egyébként a svédek is így tettek ellenük, a 18 pontos gyõzelmük során 10 hármasuk is célt ért. Szembetûnõ, hogy a legtöbb szlovén válogatotthoz képest kevesebb gólpasszt jegyeznek meccsenként. Ez azt mutatja, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyéni megoldásokra. Viszont az is jól látszódik, például a svédek elleni sikerük során, hogy a lepattanóik között nagyon magas a támadó-lepattanók aránya és sok pontjuk születik második esélybõl.

Összességében azt lehet mondani, hogy egy nagy torna nyitó meccse soha nem egyszerû feladat. Ha ehhez hozzátesszük, hogy mindössze hat nap telt el az U17-es Világbajnokság óta, akkor hatványozottan igaz az elõzõ mondat. Szlovénia egy kellemetlen stílusú ellenfél. Annak ellenére, hogy ezen generációjuknak nincsenek kiemelkedõ nemzetközi eredményeik, az biztos, hogy egy kemény, küzdõs, hajtós meccsre készülhetünk ellenük. Válogatottunk azonban az elmúlt hetekben fõ korosztályában olyan teljesítményt és versenyzõi adottságokat mutatott, amivel Szlovénia ellen eredményesen veheti fel a versenyt.

Hirdetés