Hirdetés
Archivum

Szlovénia ellen vív elõdöntõt az U20-as válogatott a B-divízós Európa-bajnokságon:

:

Hirdetés

Szombaton már az elõdöntõkkel folytatódik a podgoricai U20-as B-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott 17 óra 45 perctõl Szlovénia ellen lép pályára. A gyõztes csapat már biztosan feljut az A-divízióba, míg a vesztes csapatnak a vasárnapi bronzmeccsen is lesz még lehetõsége kivívni a feljutást.

A magyar válogatott két gyõzelemmel és két vereséggel jutott el a legjobb négy közé. A két vereség két gyakorlatilag tét nélküli mérkõzésen született. Éppen ezért nem kell ezeknek olyan nagy jelentõséget tulajdonítani. Azon két találkozón viszont, amely alapjaiban meghatározta a tornát, ezek a Csehország és a Románia elleni meccsek voltak, meggyõzõ játékot mutatott a magyar csapat. A gyõztes mérkõzéseken jó csapatteljesítmény, támadásban és védekezésben egyaránt koncentrált játék jellemezte a keretet. Ezek alapján bizakodva várhatjuk a hétvégét.

Szlovénia a tornát a D-csoportban kezdte, ahol a papírformának megfelelõen nagy különbséggel verték az íreket. Ezt követõen pedig 12 pontos hátrányból talpra állva a házigazda Montenegrónál is jobbnak bizonyultak. A középdöntõ során a brit csapat sem okozott nekik problémát és végül az elsõ vereségüket az F-csoport elsõ helyérõl döntõ litvánok elleni találkozón szenvedték el. Igaz, itt meglepõen simán maradtak alul.

A szlovén csapat részben a tavaly Celjében az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon 5. helyen záró keretre épül. Öten vannak itt abból a hazai pályán szépen menetelõ válogatottjukból. Akkor a csoportkörben a mieink is játszottak velük és egy igen rossz emlékû meccsen 71-50-es vereséget szenvedett csapatunk. A tavalyi szlovén együttesnek a legjobbja Annamaria Prezelj volt, aki idén is remekel, 18.7 pontos átlagot produkál eddig a podgoricai tornán. Mellette Larisa Ocvirk játékát érdemes kiemelni, akit szintén ismerhetünk a 2015-ös celjei tornáról. Most 17.7 pontot és 10 lepattanót jegyez átlagban mérkõzésenként.

A szlovénok ezen a szinten egy ponterõs válogatottnak számítanak. Az eddigi négy mérkõzésükön 74.3 pontot átlagoltak, ezzel a csehek mögött a torna második legeredményesebb csapata. Ráadásul 46.9%-al nekik van eddig a legjobb mezõnymutatójuk. A triplákat õk dobták a legjobban a mezõnybõl, átlagosan 17 kísérletbõl közel 8 hármast értékesítenek meccsenként. Erre nagyon oda kell figyelni. Vezetik a statisztikát a gólpasszokat tekintve, meccsenként 18.5-ös mutatóval. Ebben tavaly Celjében is az egyik legjobbnak bizonyultak és ez általánosságban jellemzi a mindenkori szlovén válogatottakat.

Összességében komoly erõfelmérõ vár a magyar csapatra, egy jól dobó, gyors gárdára készülhetünk. Ezt még az élõképes közvetítés alapján itthonról is megállapíthatjuk. Ugyanakkor kevés a variációs lehetõségük, a korábban is kiemelt Prezelj, Ocvirk, Potocnik triót leszámítva igazán kiemelkedõ teljesítményt nem láthatunk a szlovén együttesben. A magyar válogatottnak több opciója van egy ilyen kulcsfontosságú meccsre és ha sikerül a csehek, illetve a románok elleni teljesítményhez visszanyúlni, akkor joggal bizakodhatunk egy jó eredményben.

Hirdetés