Hirdetés
Archivum

Szlovénia szombaton biztosíthatja helyét a 2019-es Eb-n:

:

Hirdetés

A 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõjének E-csoportját veretlenül vezetõ szlovén válogatott azon kevés együttes közé tartozik, akik már szombaton az utolsó elõtti játéknapon biztosíthatják helyüket a kontinenstornán. Ehhez Finnországban kellene nyerniük, melynek elérésében egykori szekszárdi légiósok is nagy szerepet kaphatnak.

Fotó: Facebook.com/koszveza/

Fotó: Facebook.com/koszveza/

Szlovénia extra eredménysorral hozta le az eddigi négy fordulót a 2019-es Eb-selejtezõjében. A legnagyobb visszhangot Franciaország celjei 68-62-es legyõzése jelentette, de Romániát már kétszer verték és 40 ponttal kiütötték Finnországot, ami a pontkülönbségüket is javította. Ennek a négy sikernek köszönhetõ, hogy az Eb-részvétel kapujába értek. A helyzetük mindössze annyiban nehéz, hogy mindkét novemberi meccsüket idegenben vívják. A finnországi túra után Franciaország felé veszik az irányt, ahol Charleville-Mézières városában szerepelnek majd.

A szlovén szakvezetés 12 játékost hívott be a novemberi összetartásra. Közülük 11-en már korábban is ott voltak a keretben. Az egyetlen újoncuk Lea Debeljak, akit legutóbb Udinében az U18-as Európa-bajnokságon láthatott a szélesebb közönség. A mieink elleni csoportmeccsen például 31 percet töltött azon az augusztusi seregszemlén a pályán. A keretükben az Atomerõmû KSC Szekszárd korábbi légiósai közül Teja Oblak és Eva Lisec kapott lehetõséget. Érdekesség, hogy a két játékos szobatárs a nemzeti csapatban.

A statisztikák alapján Oblak az USK Prahánál megtalálta számításait. Natalia Hejkovánál az Euroligában stabil 28 perces játékos. A legutóbbi fordulóból a félpályás találata pedig bejárta a közösségi oldalakat. Lisec súlyos sérülés és mûtét után jön vissza. Csapatszinten a teljes Famila Schio kisebb gödörben van, de az Euroligában mindhárom meccsen pályára lépett. A 17.3 perces átlaga 5.3 pont, 3.7 lepattanó és 1 gólpassz mellett teljesen rendben van. Emellett Pierre Vincent három olasz bajnokin is bizalmat szavazott neki.

A szlovén válogatott hét eleje óta Lasko városában készül. Szerdán a svédekkel játszottak edzõmeccset, akiket 89-77-re vertek. A svédek ugyanis szintén Szlovéniát választották a számukra kulcsfontosságú szkopjei selejtezõ-mérkõzésre történõ felkészülés helyszínéül.

A szlovén válogatott kerete mezszámokkal
3 Teja Oblak
4 Zala Fri¹kovec
6 Annamaria Prezelj
7 Maru¹a Senièar
9 Nika Bariè
10 Tina Jakovina
11 Eva Rupnik
12 Eva Lisec
13 Larisa Ocvirk
16 Aleksandra Kro¹elj
20 Lea Debeljak
30 Shante Marie Evans

Fotó: Facebook.com/koszveza/

Fotó: Facebook.com/koszveza/

Hirdetés