Hirdetés
Archivum

Szlovénia után, spanyolországi torna elõtt az U20-as válogatott:

:

Hirdetés

A hétvégén Szlovéniában lejátszotta elsõ mérkõzéseit a soproni Európa-bajnokságra készülõ U20-as válogatott. A magyar csapat az elõttünk álló hétvégén Spanyolországban szerepel rangos tornán. A két erõfelmérõ között Cziczás László szövetségi kapitányt kértük rövid helyzetértékelésre.

A magyar csapat Szlovéniában két szép sikert ért el. Elõbb 69-59-re, majd 75-51-re gyõzték le a magyar lányok Szlovéniát.

„Nagyon hasznos két mérkõzésen vagyunk túl. Erõs ellenfélre számítottunk, a tavalyi U20-as Eb-n õk ezüstérmesek lettek. Ebbõl adnak jó néhány játékost a mostani Eb-re is.” – kezdte értékelését Cziczás László. „Egységesen játszottunk, szépen küzdött mindenki, aki pályára került. Úgy gondolom, hogy erõvel sokkal jobban bírtuk. Magaslaton játszottunk Szlovéniában, Rogla nevû kis síparadicsomban 2000 méteren. A stábtagoknak már a lépcsõzés is nehézséget okozott. A lányok elõtt le a kalappal, hogy a két meccset 100%-on pörögve játszották le, nagyon meg volt elégedve velük a szakmai stáb.” – összegzett a szövetségi kapitány.

A mérkõzések statisztikáit nézve szembetûnõ, hogy a lepattanócsatát magabiztosan nyerte mindkét alkalommal válogatottunk. Erre külön is rákérdeztünk Cziczás Lászlónál: „Igen, jól dolgoztunk a palánk alatt. Kiss Virág most került hozzánk vissza a válogatottba. Nagyon fogékony, szépen szerepelt, küzdött, harcolt és sok lepattanót tudott szedni. Mind a kettõ mérkõzésen a fontos lepattanó harcot fölényesen megnyertük. Ez volt az egyik kulcsa a két sikernek.” – mondta az U20-as válogatottunk szakvezetõje.

A magyar csapat pár napot az MKOSZ székesfehérvári edzõközpontjában tölt, majd útra kel a küldöttség Spanyolországba. Egy szép kikötõváros Ferrol ad majd otthont a rangos erõpróbának. A négycsapatos tornán pénteken Szerbia, szombaton a házigazda Spanyolország, vasárnap pedig Hollandia lesz az ellenfél. Az eddig ismert hiányzókon túl tanulmányi kötelezettségek miatt még két kulcsjátékos nem tarthat a csapattal. Ettõl függetlenül értékes visszajelzésekre számít Cziczás László.

„Eleve az idei felkészülésbõl Juhász Dorka nem tudja vállalni a játékot, Lelik Réka térdsérülést szenvedett tavasszal és akivel szerettük volna pótolni, Pusztai Petra, neki talpsérülése van. Ez a három játékos nincsen velünk. Ezen felül úgy megyünk a héten Spanyolországba, hogy másik két nagyon fontos csapattag Mérész Beatrix és Gereben Lívia nem fog velünk utazni tanulmányi kötelezettségek miatt. Ennek a tornának a célja az lesz, hogy azok a játékosok kapnak sok szerepet, bizonyítási lehetõséget, akik esetleg eddig egy kicsit háttérbe voltak szorulva. Megmutathatják, hogy adott esetben az Európa-bajnokságon kihez lehet nagy magabiztossággal hozzányúlni.” – jelentette ki a szövetségi kapitány. 

A nehézségek nem nyomták rá a bélyegüket a munkára. Beszélgetésünk alkalmával Cziczás László elmondta, hogy nagyon jó szellemiségû társaság jött össze az idei évre. „Méltóan képviseli azt a kosárlabda játékot a csapat, amit a szakmai stáb elvár. Megalkuvást nem tûrve, maximális tisztelet, alázat jellemzi a játékosokat. Elveszett labdát nem ismerõ csapatunk van. Ezek a legfontosabb jellemzõi az U20-as válogatottnak. Az utolsó leheletükig csúsznak, másznak a pályán.” – összegzett a magyar csapat szakvezetõje.

Hirdetés