Hirdetés
Archivum

Szlovéniában szerepelt a ZTE U15-ös csapata:

:

Hirdetés

Június elsõ hétvégéjén Slovenske Konjice városában szerepelt nemzetközi tornán a ZTE NKK U15-ös csapata. Az alábbiakban a klub beszámolója olvasható.

Fotó: ZTE NKK

Forrás: ZTE NKK hivatalos honlap

Egyesületünk egyik célja régi és új nemzetközi kapcsolatok ápolása, kialakítása, így ennek megfelelõen az utóbbi idõben több nemzetközi utánpótlás tornának is otthont adtunk. Ezúttal már azonban közel egy dekádnyi szünet után mi indultunk útra. Június 7-én, pénteken a szomszédos Szlovéniába vezetett utunk, egészen pontosan a festõi környezetben fekvõ Slovenske Konjice nevû városkába. Az odautat egy többórás maribori városnézéssel színesítette csapatunk a Dráva partján, majd pénteken késõ délután kezdetüket vették a mérkõzések a négycsapatos tornán.

A hazai és egyben rendezõ ZKK Slovenske Konjice mellett még egy szlovén együttes, a ZKK Triglav Kranj, illetve egy kínai csapat, a Beijing Sports University alkották velünk kiegészülve a mezõnyt. A két szlovén csapat hazája krémjét képviseli, mindkét együttes rendre ott van a nemzeti bajnokságukban az érmes helyezések elosztásánál, míg a nagyon távoli Kínából érkezõ csapat egy többéves terv részeként tölt el minden szezonban hónapokat más országokban (pl.: Szlovénia, Litvánia, Olaszország) tanulás, fejlõdés céljából és jelenleg még az út elején járnak.

A helyi sportcsarnok egy minden igényt kielégítõ kis ékszerdoboz, 1992 májusában a szlovén férfi válogatott itt játszotta történelme elsõ felkészülési mérkõzését Horvátország ellenében, olyan nagy nevek léptek akkor a parkettre, mint Alibegovic, Durisic, Hauptman, illetve a másik oldalon Komazec, Kukoc, Perasovic, Drazen Petrovic vagy Zan Tabak. Ezután sem volt hiány sztárparádéban, ugyanis rendszeresen rendeztek itt felkészülési tornákat neves klubcsapatok (pl.: Olimpija Ljubljana, Olympiakosz, Maccabi Tel-Aviv) részvételével. Mostanában már inkább az utánpótlás csapatoké a parkett, de a csarnok falán számos mez, dedikált fénykép, trófea jelzi a talán még nem is annyira távoli múlt felejthetetlen pillanatait.

ZKTE – ZKK Triglav Kranj (szlovén) 49-48 (3-12, 8-16, 14-3, 8-12, 6-5) h.u.

ZKTE: Gombkötõ Lili (2), Németh Kincsõ (1), Szabó Kinga (6), Horváth Fruzsina (2), Markó Vivien (4) Cserék: Török Kata (3), Kocsárdi Emese (-), Ács Alexandra (12), Horváth Fanni (16), Óházy Julianna (2), Peterdi Fruzsina (1).

Az elsõ mérkõzésen rendesen a buszon maradt csapatunk, 14 percig nem sikerült mezõnykosarat szerezni, igaz a védekezésünkkel nem volt különösebb gond, de már így is 14-3-ra vezetett ellenfelünk. A félidõbõl hátralévõ 5-6 percben igyekeztünk felvenni ellenfelünk nagyon agresszív stílusát, de hátrányunk csak tovább növekedett a nagyszünetig (11-28). A második félidõre egészpályás letámadásra váltottunk, ami meghozta a kellõ hõfokot és megzavarta ellenfelünket is, a harmadik negyedben 9 és fél percen keresztül nem engedélyeztünk pontot a szlovéneknek, a negyed végi három sikeres büntetõjükkel 25-31 volt az állás. Nagy munkával a 39. percre végre sikerült egyenlítenünk (43-43) és már a gyõzelemért is támadhattunk, de a végén kimaradt két büntetõnk is, így következhetett 3 perc ráadás (a mérkõzések futó órával zajlottak). Izgalmas csatában, váltott vezetést követõen az utolsó szó a miénk volt, Ács Alexandra egy betörés után a dudaszó pillanatában talált a gyûrûbe.

ZKK Slovenske Konjice (szlovén) – ZKTE 44-39 (10-11, 14-7, 12-5, 8-18)

ZKTE: Gombkötõ Lili (3), Szabó Kinga (2), Ács Alexandra (12), Horváth Fanni (9), Horváth Fruzsina (9) Cserék: Török Kata (-), Kocsárdi Emese (-), Óházy Julianna (-), Németh Kincsõ (2), Markó Vivien (2), Peterdi Fruzsina (-).

A második mérkõzésünkre rögtön az elsõ után került sor a hazai csapat ellenében. Jó kezdésünk után a frissebb vendéglátók fokozatosan átvették a kezdeményezést és fáradó csapatunk a harmadik játékrész végére 13 pontos hátrányba került, egy sajnálatos kézsérülés miatt rotációnk is csökkent. A lányok nem adták fel a küzdelmet, a záró periódusban nagyot küzdöttek és a végére nyitottá tették a találkozót, de a második meccsen már nem volt erõ és elegendõ játékidõ a fordításra.

ZKTE – Beijing Sports University (kínai) 60-39 (17-12, 10-12, 15-9, 18-6)

ZKTE: Németh Kincsõ (-), Horváth Fruzsina (7), Ács Alexandra (9), Horváth Fanni (18), Markó Vivien (8) Cserék: Török Kata (5), Gombkötõ Lili (11), Szabó Kinga (-), Óházy Julianna (-), Peterdi Fruzsina (2).

Nagyon ritkán adatik meg egy magyar utánpótlás klubcsapat életében, hogy kínai ellenféllel találkozzon, így ez a mérkõzés egy igazi kuriózumnak számított csapatunk számára. Ellenfelünk jelenleg egy ötfõs szlovén edzõi stáb szakmai irányításával készül, így az agresszív védekezés és céltudatos egy-egyezés tõlük sem maradhatott el, ezt igyekeztek vegyíteni saját harcmodorukkal. Ázsiai ellenfelünk szívósan küzdött és a 35. percig kifejezetten jól tartotta magát (42-37), de ekkor egy 18-0-s rohanással eldöntöttük a találkozót.

Rózsás Gábor: -Nagyon örülünk, hogy külföldön tudtunk szerepelni egy kétnapos tornán, a lányok nagyon élvezték az egészet, remek tapasztalatszerzésnek bizonyult a dolog. Elsõdleges célunk volt, hogy mindenki sokat szerepeljen és megízlelhessen két másféle kosárlabda kultúrát, ráadásul ezt tökéletesen meg is tudtuk valósítani, ugyanis minden játékosunk 20 perc körül átlagolt a három összecsapáson. A körülmények kiválóak voltak, három színvonalas, kõkemény, de a végletekig sportszerû mérkõzést tudtunk játszani, gratulálunk a szervezõknek és ezúton is köszönünk nekik mindent, egyúttal bízunk benne, hogy a klubok közötti kapcsolat folytatódni fog.

Forrás: ZTE NKK hivatalos honlap

Hirdetés