Hirdetés
Utánpótlás

Szlovéniával mérkőzik U20-as válogatottunk:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Pénteken és szombaton Szlovéniával vív felkészülési mérkőzéseket Székesfehérváron U20-as válogatottunk.

A július 6-án kezdődő litvániai Európa-bajnokságra készülő nemzeti csapatunk eddig négy felkészülési találkozót játszott.

Két héttel ezelőtt Lengyelországban léptek pályára Tursics Krisztián tanítványai, ahol előbb 71-66-ra maradtunk alul, majd a második meccsen kiemelkedő dobóformával 90-53-as sikert arattak a mieink. A két összecsapást követően Tursics Krisztián vezetőedző értékelt is, mely IDE KATTINTVA olvasható.

Múlt héten pedig Portugália látogatott Székesfehérvárra. Az első mérkőzésen 66-54-es vereséget szenvedett válogatottunk, majd a második találkozót 53-48-ra hozták a magyar lányok. Ezen két mérkőzés után is összefoglalta a legfontosabb tapasztalatokat lapunknak Tursics Krisztián vezetőedző.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Aktuális riválisunk, Szlovénia kiváló játékerőt képvisel, tavaly nyáron két aranyérmet is bezsebeltek. Megnyerték az U18-as Európa-bajnokságot és a B-divíziós U20-as Európa-bajnokságot. Ezen diadallal biztosították helyüket az idei A-divíziós litvániai seregszemlén.

Az igazán kiemelt figyelmet az U18-as sikerük hozta számukra. Ajša Sivka személyében a csapatukból került ki az MVP azon a tornán. Sivka a Famila Schio színeiben 15 Euroliga találkozón is pályára lépett az elmúlt szezonban. A nemzetközi szövetség kiemelt figyelemmel kíséri pályáját és fejlődését. Nem titkoltan azzal a céllal, hogy a következő időszak egyik meghatározó európai csillaga lehet.

Mellette Kim Žibert, Lea Bartelme, Špela Brecelj, Živa Mišjak Cujnik és Tjaša Turnšek szerepel az idei U20-as bő keretben az U18-as Európa-bajnokok közül. Meglátjuk, hogy végül ki kap lehetőséget Litvániában. Sivka MVP címe mellett Konyában Lea Bartelme is kiemelést kapott, hiszen szintén beválasztották az All-Star ötösbe. Előtte szintén szép jövő állhat.

Fotó: FIBA.Basketball

Az U20-as B-divíziós Európa-bajnokságon diadalmaskodó gárdából heten tértek vissza az idei évre, Sara Sambolić, Zala Šrot, Nina Stavrov, Hana Sambolić, Hana Ivanuša, Jite Gbemuotor és Mia Žekš. Közülük a romániai Craiova városában rendezett seregszemlén Hana Sambolić az All-Star ötösbe is bekerült.

A remek adottságokkal rendelkező Zala Šrot nevét pedig azért (is) érdemes kiemelni, mert Sivkához hasonlóan Olaszországban edződik. A Campobasso gárdájában gyűjthetett értékes tapasztalatokat. Mivel a szlovén bajnokság nem képvisel kiemelkedő játékerőt és a Cinkarna Celje fölénye is szűkíti a mozgásteret, így sokan választják a földrajzi közelség miatt Olaszországot a feltörekvő fiataljaik közül.

Visszatérve az idei gárdájukra, életkor szerint nyolc 2004-es, hat 2005-ös és két 2007-es játékossal vágott neki a nyárnak a szlovén stáb. A felkészülést május 22-én kezdték és hozzánk hasonlóan az elmúlt két hétvégén pályára léptek. Előbb Németországgal, majd Nagy-Britanniával mérkőztek két-két alkalommal.

Komoly erőpróba előtt áll U20-as válogatottunk, de két héttel a kontinenstorna rajtja előtt értékes visszajelzéseket és hasznos képet adhat a Szlovéniával vívott két találkozó.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés