Hirdetés
Archivum

Szombaton az Egyesült Államokkal vív elõdöntõt az U17-es Világbajnokságon a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton 19 óra 30 perctõl a minszki U17-es leány kosárlabda Világbajnokságon az Egyesült Államokkal vív elõdöntõt a magyar válogatott.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Egy fantasztikus menetelést koronáztak meg a magyar lányok, amikor pénteken este óriási csatában 74-62-re legyõzték Japánt. Rendkívül nehéz meccs volt, amely ellentétes félidõket hozott. Az elsõ 20 percben még a japánok stílusa érvényesült jobban. Alig tudott dobóhelyzetet kialakítani válogatottunk, végül a 44 mezõnykísérletbõl 13 lett sikeres. A második 20 percben megmutatta legjobbját a magyar válogatott. Támadásban extra távoli dobásokkal sikerült fordítani. Nyertük 56-44-re a lepattanócsatát, melybõl különösen a 19 támadólepattanót kell kiemelni. Született ugyanis 18 pontunk második esélybõl. Ráadásul külön örömteli, hogy mindössze 11 lett az eladott labdák száma. Nem tudtak ilyen szituációkból annyi találatot elérni a japánok, mint a korábbi meccseiken.

Az elõzõeken túl a második félidõben ráadásul hét szerzett labdát rögzítettek a magyar csapat statisztikai lapjára. Túlzás nélkül állítható, hogy lényegében abban a játékelemben sikerült felülmúlni igazán Japánt, amely az eddigi sikereik alapját adta. Az elõbbiekben hosszan kiemelt számok természetesen nagyon fontosak, de nem adja vissza a statisztikai lap a legfontosabb erényét ezen az estén a magyar válogatottnak. Mindkét csapat nagyon izgult, döntõ pillanatokban azonban a mieink bizonyultak higgadtabbnak, pontosabbnak. Érett és figyelmezett játék hozta meg a sikert. Ez pedig olyan erény, amely ha a jövõben megmarad ennél a generációnál, akkor hasonlóan nagy gyõzelmet ünnepelhetnek majd a lányok.

Az elõdöntõben az Egyesült Államok válogatottja lesz az ellenfél. Két éve Zaragozában az U17-es Világbajnokságon a döntõbe jutásért Ausztráliával szemben alulmaradtak az amerikaiak. Azon a tornán az elmúlt évek toronymagasan legerõsebb ausztrál generációját és egy szokottnál fegyelmezetlenebb amerikai csapatot láthattuk. Ezúttal az USA Basketball szakemberei egy brutálisan erõs válogatottat raktak össze, lehet, hogy dolgozik bennük egy javítási szándék is. A spanyolok elleni negyeddöntõig a négy meccsüket átlagban 51 ponttal nyerték. Az általunk is jól ismert spanyol csapat jól szervezett zónavédekezéssel igyekezett megnehezíteni riválisa életét. Ez sikerült is, hiszen ezen a meccsen érték el az amerikaiak messze a legkevesebb pontot. Végül 66-tal zártak, míg elõtte minden alkalommal átlépték a 85 dobott pontot. Ugyanakkor a két gárda közötti fizikális különbség kijött és ez sima amerikai sikert eredményezett.

Abból a szempontból nagyon tanulságos volt figyelni az USA – Spanyolország mérkõzést, hogy amilyen hittel és szervezettséggel hozzáálltak ahhoz a meccshez a spanyolok, az egyértelmûen elõremutatónak tûnt. Ugyanakkor támadásban egészen egyszerûen levegõhöz sem jutottak. Született az amerikaiaknak 16 szerzett labdájuk, gyorsindításból szereztek 22 pontot. Eközben a spanyoloknál az egész meccsen egy ilyet jegyeztek fel. A lepattanócsatát 47-27-re nyerték az amerikaiak, második esélybõl pedig 14 pontot értek el. Az amerikai csapat a szerzett pontok számában, a mezõnyszázalékot tekintve, a lepattanókban, a gólpasszokban is toronymagasan a legjobb a 16 csapatos mezõnyben. Viszont örömteli, hogy két fontos mutatóban, a mezõnyszázalékban és a gólpasszok terén a mieink követik õket.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Nagyon nehéz felkészülni az amerikai válogatott ellen. Völgyi Péter a japánok legyõzését követõ rövid nyilatkozatában azt emelte ki, hogy zónavédekezéssel igyekszik zavart okozni a magyar csapat. Talán a legjobb fegyver, amihez lehet nyúlni. A nagy világversenyeket tekintve általában azok a gárdák értek el sikert az amerikaiak ellen, akik a kiválóan szervezett játékuk mellett hittek a gyõzelemben és brutálisan extra napot fogtak ki támadásban. A spanyoloknál pénteken a szervezettséggel és a hittel nem volt probléma. Támadásban viszont nem érkezett extra teljesítményük. Nálunk nagy fegyver lehet a tripla, melyet az egész mezõnyt nézve a legjobb százalékkal a magyar lányok értékesítenek. Taktailag érett, fegyelmezett válogatottunk van, melynek szombat este nem lesz veszíteni valója. Ez a Világbajnokság már most fantasztikus. Ha ezt az érzést felszabadult, gyors játékká tudja formálni a magyar együttes, akkor kialakítható éles meccs.

Hirdetés