Hirdetés
Magyarország

Szombaton az Euroliga címvédőjének otthonában lép pályára a Szekszárd:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombaton magyar idő szerint 13 órától a címvédő UMMC Jekatyerinburg otthonában vív Euroliga csoportmérkőzést az Atomerőmű KSC Szekszárd. Horváth Zsófiát, a szekszárdiak másodedzőjét kérdeztük a Salamanca elleni bravúros összecsapásról és a várakozásairól.

Január 29., szombat
13:00  UMMC Jekatyerinburg – Atomerőmű KSC Szekszárd
UMMC Sports Palace / Verkhnyaya Pyshma
Játékvezetők: Ivana Ivanovic (Szerbia), Lizaveta Famina (Fehéroroszország), Ewa Matuszewska (Lengyelország), Yury Vouk (Fehéroroszország).

Az Atomerőmű KSC Szekszárd szerdán minden előzetes várakozást felülmúlóan hosszabbítást harcolt ki a Salamanca ellen és végül mindössze 88-84-re maradt alul

„A Győr meccs óta nem edzettünk 5:5-ben. El nem tudom mondani, hogy ez a mérkőzés számunkra is mennyire kellemes meglepetés volt az elmúlt 10 nap tükrében. Az természetesen nem meglepetés, hogy a lányoknak ekkora szívük van és ezt ismét bizonyították.” – kezdte visszatekintését Horváth Zsófia, aki kiemelte, hogy több területen is jóval versenyképesebb arcát tudta mutatni a szekszárdi együttes, mint novemberben Spanyolországban.

„Ami nagy különbség volt a salamancai mérkőzéshez képest, hogy ott átrohantak rajtunk, a letámadással összezavartak minket, sorra eladtuk a labdákat. Most pedig ezeket sokkal jobban tudtuk kontrollálni. Az még az évad első felében volt és Dana Evans akkor jött. Sőt érdekes, hogy az volt az egyetlen Euroliga mérkőzésünk, amit teljes kerettel vívtunk meg. Visszatérve a mostanira, felvettük keménységben a versenyt. Beszéltünk még a beharangozó alkalmával Kahleah Copper-ről, aki ugyan dobott 19 pontot, de mégsem az a dominancia jellemezte, amit látni a legtöbb mérkőzésen. Ez is nagyon nagy eredmény, főleg úgy, hogy ebben óriási szerepe volt Miklós Melindának. A teljesítménye biztató a szekszárdi és a magyar kosárlabdának, de természetesen ezt a meccset sem szeretném egyetlen egyéni teljesítményre leszűkíteni, mert igazi csapatmunkát láthattunk.”

Horváth Zsófiának felidéztük, hogy az első negyed hajrájában 19-19 után egy perc alatt 27-19-re ellépett a Salamanca, de innen azonnal felállt a Szekszárd. Ezek a lélektani momentumok tették nyílttá a csatát.

„Igen, egyetértek. Nem tudtak megtörni minket.” – hangsúlyozta a szekszárdiak másodedzője. „Salamancában sem volt probléma a kezdéssel, de aztán jött pár perc, amikor elmentek. Most ezt ki tudtuk védeni. Nagyon fizikális meccs alakult ki és szerintem egy kicsit megleptük a Salamancát. Tudták, hogy leállás után jövünk vissza, azzal is biztosan számoltak, hogy az általuk jól ismert Nikolina Milic, ha játszik is, akkor is két-három hónap kihagyásból jönne. Nem gondolom, hogy félvállról vették. Annál sokkal profibbak, de azt nem zárom ki, hogy kicsit meglepődtek, amikor felvettük a kesztyűt. Ezt most így idézőjelesen mondom, hogy „jó volt látni” a sztárjaik frusztráltságát. Nem sportszerűtlenségből, hanem azért, mert olyan éles helyzet alakult ki, ami kiváltotta.”

Fotó: FIBA.Basketball

Adódik a kérdés, hogy ebből az estéből lehet-e erőt meríteni.

„Ha ebből a meccsből nem, akkor semmiből. Egy Euroliga döntő esélyes csapattal játszottunk, egy-egy nüánsz kellett volna, hogy mindenki erről a meccsről beszéljen. Tudom, hogy ez innentől a „mi lett volna, ha…” beszélgetés. A vereség az érdemeket nem csökkenti. Ezt a mérkőzést nézve egyértelműen a pozitív oldalt érdemes kiemelni és igen, ebből erőt kell meríteni.” – válaszolta Horváth Zsófia.

A következő ellenfél a veretlen UMMC Jekatyerinburg lesz, ahol jelenleg Jonquel Jones, Maria Vadeeva és Emma Meesseman rendelkezik a legjobb teljesítmény-index átlaggal. Nem szabad elfelejteni Brittney Grinert vagy Allie Quigley és Courtney Vandersloot kettősét sem.

„A Jekatyerinburg még a Salamancához hasonlítva is egy másik kategória. Egy fárasztó út lesz mögöttünk, a játékosok edzésben továbbra sincsenek. Itthon a Jekatyerinburggal egy teljesen korrekt mérkőzést játszottunk és abban bízom, hogy ez ott is összejöhet. Tehát abból is el tudunk hozni magunkkal pozitív tapasztalatokat.” – mondta a várakozásairól Horváth Zsófia.

Az őszi Jekatyerinburg elleni 82-67-es vereség a Salamancához hasonló várakozáson felüli bravúr. Bár természetesen még sok tapasztalatra van szükség Szekszárdon az Euroligához, de ezek az eredmények biztatóak. „Igazad van, ez egy tanulóév mindenkinek. Ha esetleg győzelem nélkül zárunk, akkor sincsen szégyenkezni valónk. Sok szoros meccset játszottunk és bármi lesz ezen az utolsó két találkozón, büszke lehet a klub az Euroligára.” – tette hozzá Horváth Zsófia.

A Jekatyerinburg uralja a festéket a mérkőzésein, így arról kérdeztük Horváth Zsófiát, hogy a lepattanócsata lehet-e a döntő.

„Ez kulcs lehet, de ahogy a Salamanca ellen is mondtam, ki kell tűzni reális részcélokat, amiknek a sikeres megvalósításából tanulni és fejlődni tudunk. Ilyen például, hogy adott számú támadólepattanónál többet ne szerezzenek. A statisztikai lap alapján a Salamanca sok gyorsindításos pontot ért el. Ezen a szintén már Jekatyerinburgban is dolgozhatunk, mert ők is szeretnek futni. Minden olyan dolgot meg kell fognunk, amivel fejlődhetünk.” – összegzett a szekszárdiak másodedzője.

Eldőlt, hogy az eredetileg tervezett időpontig nem ér véget az Euroliga alapszakasza. Erről Szabó Gergő, ügyvezető részletesen nyilatkozott. A válogatott szünet után is pályára kell lépnie a Szekszárdnak. Zárásul arról beszélgettünk, hogy ez mekkora változást hoz a februárra tervezett munkában.

„Az elmúlt másfél hétben szerintem legalább nyolcszor terveztük újra az életünket és a tervezés még mindig zajlik. Olyan szempontból az Euroliga nem befolyásolja a szünetre tervezett munkát, hogy ott lesz előtte a Magyar Kupa, amire mindenféleképpen nagy fókusz került volna. Pihenő így is lesz valamennyi, de arra is figyelnünk kell, hogy voltak játékosok otthon Covid-fertőzés miatt és emiatt nem lehet, hogy megint otthon legyen újabb öt-hat napig, mert az már két hét szünet lenne és az ilyen időszakban nem fér bele. Egyszóval rengeteg tényezőből áll össze a tervezett munka és ezt döntően nem befolyásolja a pótlásra váró rigai mérkőzés. A legfontosabb azonban továbbra is az, hogy mindenki egészséges legyen.” – mondta Horváth Zsófia.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés