Hirdetés
Európa

Szombaton az Európa-bajnok is megkezdi a felkészülést az olimpiára:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Franciaország, Szerbia és Spanyolország után ezúttal Belgiummal ismerkedhetünk meg a párizsi olimpiára készülő európai válogatottakat bemutató sorozatunkban. Nézzük, hogy az Európa-bajnoki címvédő milyen várakozással kezdi meg a felkészülést.

A belgák június 15-én, azaz szombaton állnak munkába. Óriási figyelem övezi a csapatuk minden lépését, hiszen a belga válogatottban szerepel az Euroliga évad MVP-je Emma Meesseman, míg a szakmai munkát Rachid Meziane irányítja, akit az EL évad legjobb edzőjének választottak. Meesseman meg is nyerte a sorozatot a Fenerbahcéval, míg Meziane óriási meglepetésre a Villeneuve d’Ascq gárdáját egészen a döntőig vitte a legrangosabb kupasorozatban. Később pedig a francia bajnoki címet is elhódították.

A belgák Antwerpen-ből hazai rendezésű olimpiai selejtezőn vívták ki februárban a párizsi kvótát. Ezt követően tavasszal 14 fős “profi” keretet hirdettek, de mellé tető alá hozták a BE GOLD elnevezésű programjukat. Kicsit suta magyar fordításban úgy lehetne átadni, hogy “légy részese az aranycsapatnak“. Ennek a lényege az, hogy a belga bajnokságban edződő feltörekvő hazai játékosoknak több rövid összetartást is vezényeltek és a legjobban teljesítők lehetőséget kapnak, hogy az olimpiai edzőtáborban a sztárokkal dolgozzanak. Végül négy játékosnak sikerült bizonyítania a rátermettségét. Meg is érdemlik, hogy kiemeljük őket: Sarah Dossou, Marie Vervaet, Sam Van Buggenhout és Wivine Defosset.

Szombaton 16 játékossal kezdi a munkát Rachid Meziane. A 14 fős alapcsapatból ugyanis Julie Vanloo jelenleg a WNBA-ben szerepel, míg Julie Allemand műtét után lábadozik. Hat nyilvános felkészülési mérkőzést kötöttek le a belgák az előttünk álló hetekre. Előbb Kortrijk városában szerepelnek egy háromcsapatos tornán, ahol Kína és Szerbia lesz a riválisuk, majd Charleroi városában is rendeznek egy hasonló seregszemlét. Akkor Spanyolországgal és Kanadával mérkőznek. Az ötkarikás játékok kezdete előtt pedig Reims-ben edzőtáboroznak, itt Kínával és Japánnal csapnak össze.

Az olimpián, ahol a csoportmeccseket a belga határhoz közel, Lille-ben rendezik, a “C” jelű négyesben szerepel az Európa-bajnoki címvédő Németország, Japán és Kína mellett.

A belga válogatott kerete: Julie Allemand, Julie Vanloo, Elise Ramette, Antonia Delaere, Maxuella Lisowa-Mbaka, Nastja Claessens, Becky Massey, Laure Resimont, Ine Joris, Bethy Mununga, Emma Meesseman, Billie Massey, Kyara Linskens, Serena-Lynn Geldof, Sarah Dossou, Marie Vervaet, Sam Van Buggenhout, Wivine Defosset.

Hirdetés