Hirdetés
Archivum

Szombaton döntõ a Francia Kupában



:

:

Hirdetés

Szombaton 16 óra 30 perctõl rendezik a Francia Kupa döntõjét Párizsban. A Bourges és a Carolo Basket küzd a trófeáért.

Fotó: FFBB

Fotó: FFBB 

Franciaországban a hagyományoknak megfelelõen nagyszabású kosaras rendezvény zajlik a Bercy-ben május elején. A 16 évesektõl a profikig és a 3×3-as szakáig rendezik a nemzeti kupasorozatok döntõjét. Ez rendkívül látványos eseménysorozat, mely kiválóan szolgálja a sportág népszerûsítését. Ugyanakkor a nõi szakág szempontjából annyival nehezebb a helyzet, hogy a Bourges és a Carolo Basket – a bajnoki elõdöntõk  elveszítése után – már április 30-án lezárta az idei szezonját, így gyakoarlatilag még két héten át edzésben és tûzben kellett tartani a játékosokat. Ugyanakkor nem engedhetik el a felek a kupadöntõt. A presztízsen túl is óriási a tét, mivel a francia versenykiírás értelmében a bajnok mellett a kupagyõztes indulhat ez Euroligában. Magyarul, mindkét klubnak már csak ez az egy esélye van arra, hogy kivívja a legrangosabb európai szériában való indulás jogát.

Egymást követõen harmadik évben csap össze a Francia Kupa fináléjában a Bourges és a Carolo Basket. Mindkét döntõt a Bourges nyerte és ezúttal is favorit. A csapatok idén háromszor találkoztak. Egyszer év elején itt Párizsban a Szuperkupán, akkor a Bourges nyert 75-67-re. Az alapszakaszban pedig mindkét fél hozta a saját pályáján a bajnokit. Elõbb a Bourges 73-68-ra, majd a Carolo 75-73-ra. Jól látható, hogy nem volt nagy különbség a felek között. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy január 13. óta nem találkoztak az alakulatok. Azóta pedig mindkét csapat nagy utat tett meg és nem feltétlenül pozitív értelemben. A bajnoki rájátszásban mindkét együttes számára csalódást jelentett, hogy az elõdöntõjét 0-2-re elveszítette. A Bourges-t a Lattes Montpellier, míg a Carolo alakulatát a Lyon verte.

Mindkét együttest sérülések hátráltatták tavasszal. A Bourges Elodie Godin-t és a Sarah Michel-t veszítette el, míg a Carolo Basket csapatának mindössze hét bevethetõ profija maradt április végére. Legutóbb Kaleena Mosqueda-Lewis esett ki. Érthetõ tehát a két gárda esetében a formahanyatlás. Ennek megfelelõen minden statisztikán túl a legfontosabb, hogy melyik csapat tudja a rendelkezésre álló erõforrásait a legjobban beosztani és fejben rendezni a sorait. A 10 nap kihagyás után felépíteni a motivációt és élesen kifutni a pályára. Az Euroliga indulás elsõsorban a Bourges-nál kritikus kérdés. Minden tele van azzal, hogy két olyan feltörekvõ rivális mellett, mint a Lyon és a Lattes Montpellier – kicsúszhatnak az elitbõl. Pénteki sajtótájékoztatóján viszont Olivier Laffargue, vezetõedzõ hangsúlyozta: nem szabad rágörcsölni az Euroliga indulás kérdésére, mert az bénítólag hathat. Arra kell koncentrálni, hogy jön egy kupadöntõ és azt meg kell nyerni.

Összességében a Bourges esélyes, miután több rutinos bevethetõ játékosa maradt. Különösen Marine Johannès és Cristina Ouvina révén a külsõ sorból dominálhatnak, de hármastól ötösig magasabb posztokon a Raincock-Ekunwe, Chartereau, Plouffe trió is rendelkezésükre áll. Még sérülésektõl hátráltatva is ez a kezdõ nagyon extra. A Lattes Montpllier rotációs lehetõségekben a bajnoki elõdöntõben órási fölényben volt ellenük és ezt könyörtelenül ki is használta. A Carolo azonban most nem lesz ebben. Náluk minden azon múlik, hogy a Peters, Robert, Filip trióra beszûkült támadójátékuk mennyire bizonyult hatékonynak és bárki elõ tud-e még lépni vezérré.

Hirdetés
Hirdetés