Hirdetés
Archivum

Szombaton este megkezdõdik a WNBA 2010-es szezonja:

:

Hirdetés

Magyar idõ szerint szombaton este 20 órakor a Phoenix Mercury és a Los Angeles Sparks összecsapásával megkezdõdik a WNBA 14. szezonja. A szeptember végi csehországi világbajnokság miatt három héttel elõrébb hozott évadban ismét a címvédõ Phoenix Mercury számít esélyesnek.

Nehéz egy WNBA szezon elõtt bármit is írni, fõleg okosat, mivel ritka bármilyen sportágban, hogy egy ligában annyira kiegyenlítettek legyenek az erõviszonyok, mint az Észak-amerikai profi nõi kosárlabda bajnokságban. A világ legjobb játékosainak csatája mellett évrõl évre felbukkanó tehetséges fiatalok borítják a papírformát, miközben európai nézõként napról napra leesik az állunk, hogy a nõi kosárlabdázást ilyen látványosan és nem utolsó sorban ilyen körítéssel is lehet csinálni.

Az elõttünk álló évadban legnagyobb esélyesnek kétségkívül a Phoenix Mercury számít. A címvédõnél a New York-ba igazolt Pondextert leszámítva nem sok minden változott. Igaz, egy ilyen klasszis kiválása épp elég lehetne ahhoz, hogy ne Corey Gaines együttese örüljön szeptemberben. Akármennyire is hangsúlyozzák Phoenixben, hogy a frissen igazolt, pontosabban csereüzlet keretében megszerzett, Candice Dupree játéka is illeszkedik a gépezetbe, nehéz lenne azt mondani, hogy az uptempo stílust a világon talán a legmagasabb szinte ûzõ gárdánál nem fog hiányozni Pondexter. Persze magyarázhatunk itt mindent, talán annyit is elég lenne írni, hogy Diana Taurasi. Mert lehet, hogy már sohasem lesz a „tökéletesen összerakott csapat” mintapéldánya a Mercury, de Taurasi zsenijével akkor is esélyesek lennének, ha mellette 15 amatõr alkotná a keretet és azért itt nem errõl van szó. Temeka Johnson, Penny Taylor, DeWanna Bonner és Tangela Smith egyaránt világklasszisok, így a játékos mozgások ide vagy oda, a Mercury a liga legerõsebb hölgykoszorúja.

A másik nagy favorit a tavalyi döntõs Indiana Fever. Természetesen nemcsak udvariasságból kerülnek a tavalyi fõszereplõk a lista élére. Az Indiana megpróbálta egyben tartani a keretét és ez maradéktalanul sikerült is. Egyetlen ember távozott, méghozzá Tamecka Dixon, aki felhagyott a profi kosárlabdázással és ketten érkeztek a pécsiek hõse Allie Quigley és a drafton kiszemelt Jene Morris. Esetükben természetesen kérdéses, hogy be tudják-e játszani magukat a keretbe. Tamika Catchings és Katie Douglas vezetésével az egyetlen olyan együttes a Fever, amely képes azon a szinten játszani, elsõsorban támadásban, mint a Mercury. Az Indiana esetében a fáradság lehet a döntõ, pontosabb az ok ami miatt lehet, hogy nem lesz döntõ. Catchings, Ebony Hoffman, Douglas és Tammy Sutton-Brown a jelenleg is tartó török pontvadászatból érkezik, ki tudja mennyire kizsigerelve. Arról nem is beszélve, hogy Lin Dunn vezetõedzõ asszony is szereti túlzott terhekkel megpakolni kezdõjét.

Keletrõl a jelentõsen megerõsített, de Pondexter és Taj McWilliams megszerzésével inkább neveket igazoló New York Liberty és a teljes keretét lecserélõ Connecticut Sun teheti tönkre az Indiana tökéletes szezonját. Nyugaton hagyományosan a nagy négyes, a Phoenix Mercury mellett a Candace Parker féle Los Angeles Sparks, a Lauren Jackson és Sue Bird vezette Seattle Storm és Becky Hammon gárdája a San Antonio Silver Stars csatázhat a gyõzelemért.

Hogy Taurasi mellett kik lehetnek a fõszereplõk, arra nehéz válaszolni. Segítségünkre lehet a csapatvezetõk, a general managerek jóslata. Õk a zseni mellett Candace Parker, Lauren Jackson, Cappie Pondexter és Tamika Catchings remeklését várják.

Az újoncok közül Tina Charles és Monica Wright játékát lesz érdemes figyelnünk, míg a nemzetközi mezõnybõl ismételten az ausztrálok, Lauren Jackson és Penny Taylor emelkedhetnek ki. Mellettük érdemes lehet követni Sandrine Gruda, Sancho Little vagy éppen Anete Jekabsone-Zogota játékát is.

Magyarok a ligában

Ennél csalókább alcímet nem nagyon lehetne adni, természetesen a magyar csapatokban játszó WNBA játékosokról lesz szó a folytatásban.

Kezdjük a magyar bajnoki címet szerzõ pécsiekkel. A MiZo Rátgéber távozása után teljesen az amerikai piac felé fordult, így idén már három WNBA-s légiósnak tapsolhatott a pécsi publikum. A legnagyobb név Nicole Ohlde volt, aki idén is a Phoenix Mercury csapatában pattogtat. Az elõrejelzések szerint hasonló szerepet tölthet be, mint tavaly, 10-15 percet játszva segítheti társait.

Kelly Mazzante a WNBA és EuroLiga gyõzelmeivel a hazánkban megfordult legeredményesebb légiósnak mondhatta magát. Azonban idei magyarországi kalandját nevezhetnénk kész katasztrófának is. Nem volt elég, hogy teljesítménye az egész szezonban elmaradt a várakozásoktól, a pécsi kupadöntõn olyan súlyosan meg is sérült, hogy a teljes idei WNBA évadot ki kell hagynia. Legközelebb januárban játszhat.

Allie Quigley-rõl már esett szó. A fiatal játékos, aki elképesztõt játszott a magyar fináléban, az Indiana Fever gárdáját erõsíti. Quigley az elõszezonban remekelt, 10 pontot átlagolt, úgy, hogy 22 percet kapott meccsenként a bizonyításra. Megérdemelné Allie, hogy játsszon a nagyok között is, mi már itthon láttuk, hogy mire képes.

A soproniak közül Amber Holt a Tulsa Shock színeiben bizonyíthat. Szurkolunk neki, hogy a tavalyi szerencsétlen sérülés után idén érdemben lehetõséget kapjon. Holt, ha a tudása legjavát adja a Tulsa húzóembere is lehet.

Kristi Toliver-t a Chicago Sky keretében kell keresnünk. A fiatal játékos számára ez az év még a tanulásról szólhat, de az elvitathatatlan: a jövõ nagy csillagát láttuk idén tavasszal magyar földön.

Hirdetés