Hirdetés
Archivum

Szombaton Fehéroroszország ellen mutatkozik be az U20-as válogatott:

:

Hirdetés

Szombaton megkezdõdik az U20-as Európa-bajnokság Csehországban. A magyar válogatott 13 órától Fehéroroszország ellen mutatkozik be a tornán.

Elrajtol egy újabb nagy torna a FIBA korosztályos erõfelmérõit tekintve. Ezúttal az U20-as korosztály kerül a fókuszba, ahol már közvetlenül azokat a fiatalokat láthatjuk, akik a következõ évek meghatározó egyéniségei lehetnek. A magyar válogatott június végén kezdte a felkészülést a tornára. Gáspár Dávid együttese kétszer-kétszer találkozott ez idõ alatt Törökországgal, Olaszországgal, Hollandiával és végül Horvátországgal. Minden ilyen kétmeccses etap után rendelkezésünkre állt a szövetségi kapitány, így olvasóink is végig tudták követni a magyar csapat munkáját.

A nyitó meccs minden válogatott életében felemás versenyhelyzet. Egyik oldalról a bemutatkozás soha nem egyszerû, másik oldalról viszont egy nagy torna kapcsán talán az egyetlen találkozó, amelyre van idõ alaposan felkészülni. Nagy téttel bír a mérkõzés, hiszen a fehéroroszok elõzetesen közvetlen csoportriválisnak tekinthetõek. Ellenfelünk tavaly jutott fel az U20-as A-divízióba. A 2018-as nagyváradi kontinenstornán Csehország mögött ezüstérmesek lettek, így a harmadik feljutót, a szintén a csoportunkban szereplõ Litvániát elõzték meg. A fehéroroszok kapcsán nem feltétlenül az ezüstérem mondatja azt, hogy tavaly extra tornát teljesítettek, hanem a statisztikai mutatók.

Tavaly a fehérorosz válogatott a B-divíziós Eb-n minden fontos mutatóban a top5-ben zárt. Kiválóan védekezõ gárdának bizonyultak, õk szerezték a legtöbb labdát. Eközben támadásban is eredményesen teljesítettek, a harmadik legtöbb pontot a csapatuk érte el. A keretük viszont részben átalakult. A legnagyobb név, aki most nem lesz itt, Kseniya Malashka. Ugyanakkor a nagyváradi All-Star ötösbe bekerült Aryna Masko most is vezér lehet. Nagy erõsségük volt, hogy rendkívül fontos pontokat értek el festékbõl. Malashka nélkül itt kisebb visszaesés várható, de az orosz iskola markánsan megjelenik náluk és abban a magas játékosoknak mindig domináns szerepük van.

Nehéz felvezetni az elsõ meccset, szombat estére már jóval teljesebb képet fogunk látni a torna erõviszonyait tekintve. Ami kulcsfontosságú, hogy a védekezése hétrõl hétre javult válogatottunknak, amihez múlt héten szombaton a horvátok elleni elsõ meccsen extra támadójáték jött. Ez iránymutató, hiszen volt 19 szerzett labdánk, ami mellett összesen 19 duplát és 7 (!) triplát értünk el. A szerzett labdák és a távoli dobások nagyon nagy erõssége lehet ennek a csapatnak. Ezek alapján a magyar válogatott tudása legjavát nyújtva, végig kiegyensúlyozott, koncentrált teljesítménnyel egy eredményes debütálásban bizakodhat.

Természetesen az U20-as korosztályban is, mint minden FIBA tornán, a negyedik játéknap lesz a legfontosabb. A nyolcaddöntõk alkalmával dõl el, hogy mely csapatok folytatják a felsõ ágon az 1-8. és melyek az alsón a 9-16. helyért. Az igazi csúcsformát minden együttesnek akkor kell futnia, de egy jó rajt a teljes tornát megalapozhatja.

Hirdetés