Hirdetés
Archivum

Szombaton fél tízkor kezd az U19-es Vb-n válogatottunk:

:

Hirdetés

A felejthetetlen U18-es Európa-bajnokság után nem sok idõ marad a feltöltõdésre, szombattól az U19-es Világbajnokságon szurkolhatunk a magyar válogatottnak. Völgyi Péter együttese magyar idõ szerint szombaton délelõtt 9 óra 30 perctõl Dél-Korea ellen debütál.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Brutálisan nehéz alapcsoportba került az U19-es Világbajnokságon a magyar válogatott, hiszen sorrendben Dél-Korea, Ausztrália, majd végül az USA lesznek a riválisok. A 16 csapatos tornán a FIBA a jól megszokott lebonyolítást alkalmazza. A csoportkört követõen minden gárda a nyocladdöntõben folytatja, melyek után a gyõztesek az 1-8., míg a vesztesek a 9-16. pozícióért küzdenek.

Azt érdemes kiemelni, hogy annyiban más a menetrend egy korosztályos Vb-n, mint egy kontinenstornán, hogy a szünnapokat eltérõen iktatták be. A világbajnokságokon a szombati és a vasárnapi csoportmeccsek után hétfõn jön az elsõ pihenõ. Kedden zárul a csoportkör és szerdán jön a torna legfontosabb napja, a nyolcaddöntõk sorozata. Ezt követi csütörtökön a második szünnap, hogy aztán péntektõl a szokott rendben eldõljön az 1-8. és a 9-16. helyek sorsa.

A legfontosabb nap tehát az U19-es Világbajnokságon is a szerdai. Ahogy az U18-as Eb-n saját bõrünkön is megtapasztalhattuk Szarajevóban, itt mindenki tiszta lappal indul. Válogatottunk is veretlen csoportgyõztesként kritikus perceket élt át a párhuzamos ágon a csoportja utolsó helyét megszerzõ Belgiummal szemben. Ez jól mutatja azt, hogy bármi történjék az alapcsoportban egy esélye mind a 16 gárdának van a felsõ ágra kerülésre. Ez pedig óriási motivációs bázist és egy célt ad, amiért érdemes küzdeni.

Az elsõ ellenfél tehát szombaton 9 óra 30 perctõl Dél-Korea lesz, akikrõl a legkevesebb információnk van. Õk tavaly az U18-as Ázsia-bajnokságon Kína, Japán és Ausztrália mögött negyedikek lettek. Ezzel kvalifikálták magukat erre az erõpróbára. Csapatszinten nem bizonyultak versenyképesnek a három domináns nemzettel, ugyanakkor szép egyéni teljesítményeket láthattunk. Jihyun Park személyében õk adták a torna második legeredményesebb játékosát. A 16 pont, 7.5 lepattanós átlaga is a 185 cm magas fiatalt korosztálya legnagyobb reménységéve teszi hazájában. Az irányítójuk Sohee Lee pedig a harmadik legtöbb gólpasszal zárt a korosztályos kontionenstornán.

Vasárnap 7 óra 15 perctõl Ausztráliával mérkõzünk. Tavaly az U17-es Világbajnokságon Völgyi Péter együttese Ausztráliával vívott bronzmeccset. Az akkor 57-51-es gyõzelmet arató gárdában szereplõ 12 játékosból heten tagjai a mostani keretnek. Õk Shyla Heal, Isabel Palmer, Lily Scanlon, Agnes Emma-Nnopu, Gemma Potter, Ashlee Hannan, Alexandra Fowler és Isobel Anstey. A névsorukat nézve ki kell még emelni Miela Goodchild nevét. Az elsõ évét teljesítette a Duke Egyetemén az Egyesült Államokban és impozáns 10.9 pont, 1.7 gólpassz és 1 szerzett labda lett az átlaga a 178 cm magas védõnek. Elõtte komoly karrier állhat. Az ausztrál keretbõl öten már a helyi profi ligában a WNBL-ben is szereztek tapasztalatot.

Végül pedig a csoportkört kedden 7 órától USA ellen zárjuk. Az amerikaiak sorozatban megnyert öt aranyérem után ebben a korosztályban 2017-ben elveszítették az elsõ helyüket. A máig emlékezetes fináléban a Maria Vadeeva vezette orosz válogatott gyõzte le õket. Ettõl függetlenül természetesen idén is a legnagyobb favoritok, ráadásul az ausztrálokhoz hasonlóan õk sem ismeretlenek számunkra. Tavaly az U17-es Világbajnokságon az Egyesült Államok válogatottjából Völgyi Péter tanítványai elõdöntõt vívtak. Abból a csapatukból a legjobb hatos: Belibi, Boston, Brink, Bueckers, Taylor és VanLith került be az U19-es keretbe. Mellettük öt elsõéves egyetemista lehet a vezér, akik mind Divízió I-es szakmai programokból kerültek ki. Queen Egbo és NaLyssa Smith tagja volt a Baylor bajnokcsapatának, míg Jordan Nixon a Notre Dame alakulatát erõsítette a Final Four résztvevõk között.

Hirdetés