Hirdetés
Archivum

Szombaton Francia Kupa elõdöntõk:

:

Hirdetés

Szombaton este kerül sor a Francia Kupa elõdöntõire. Tarbes – Carolo Basket és Bourges – Lyon párharcok lesznek. A mérkõzések gyõztesei május 11-én a párizsi fináléban találkoznak.

Fotó: FFBB.com

Fotó: FFBB.com

Franciaországban a döntõig egymeccses, egyenes kieséses formában zajlanak a helyi kupasorozat küzdelmei. Az elõdöntõben összejött a szurkolók és a szakma által legjobban várt párosítás. Az eredmények és a játékoskeretek minõsége alapján a két legerõsebb gárda, azaz a Bourges és a Lyon találkozik. Eközben a másik ágon Tarbes – Carolo Basket csata lesz.

A kupában címvédõ Bourges-t nagy terjedelemben bemutattuk a közelmúltban, hiszen jövõ héten a Sopronnal Euroliga negyeddöntõt vívnak. A Lyon is jól ismert lehet a hazai szurkolók számára, miután nagy figyelmet kapott eddigi extra szezonjuk. A bajnoki tabellát 15 gyõzelemmel és mindössze 2 vereséggel vezetik. Az Európa Kupában szépen menetelnek, ott majd a Gironával kezdenek negyeddöntõ párharcot jövõ héten.

A két élcsapat január 20-án találkozott a bajnokságban. Akkor a Bourges otthonában egy emlékezetes meccsen 67-63-as sikert aratott a Lyon. A félidõben már 13 ponttal vezettek, de a Bourges a negyedik negyedben ledolgozta hátrányát. Bourges-i oldalon Johannes, Katherine Plouffe és Michel remekelt. Nyerték a lepattanócsatát is, de mindössze 34%-al dobtak mezõnybõl és eladtak 13 labdát, így nem lehetett esélyük. Ha pontosabbak lesznek szombaton, akkor teljesen más mederbe terelhetik a rivalizálást. A Lyon-nál Julie Allemand hozott (15 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz) extrát, külön ki kell azonban emelni a Plouffe testvérpár másik tagját Michelle-t, aki szintén 15 egységig jutott.

A Lyon januári sikerének értékét növeli és egyben keretük mélységét dicséri, hogy elbírták Alyssa Clark teljes betlijét. Az amerikai klasszis 9 mezõnykísérletébõl egy lett sikeres. A Lyon elõretörésének éppen az a titka, hogy jó érzékkel mélyítették a keretüket. Nem feltétlenül világsztárokban gondolkoztak, de olyan csapatot raktak össze, ahol 8-9 azonos képességû játékos vonul fel. Az új klubvezetés (az ASVEL és így Tony Parker lett a tulajdonos) azon az úton indult el, amit például a Bourges is képvisel. Mindkét csapat a nemzetközi kupasorozatokra készül, nagy kérdés tehát, hogy a hangsúlyok miként alakulnak. Megjósolhatatlan a gyõztes kiléte.

A másik ágon a Carolo Basket egyértelmû favorit. Februárra szépen rendezték a soraikat és az Euroligában a Fenerbahce elleni bravúrral teljesen megérdemelten vívták ki az Európa Kupás folytatás lehetõségét. Itt majd a Lattes Montpellier alakulatával mérkõznek a négy közé jutásért. A bajnokságban pedig a rossz kezdés után a negyedik helyre zárkóztak fel. A Tarbes nagy harcban van eközben a 8. pozícióért és így a bajnoki negyeddöntõért. Az Európa Kupában a 3. fordulóban búcsúztak, éppen a Lyon ejtette ki õket. Tavaly bajnoki döntõt vívtak, de ettõl idén nagyon messze vannak.

Menetrend

Március 2., szombat

20:00 Tango Bourges Basket – Lyon ASVEL Feminin

20:00 Tarbes GB – Carolo Basket

Hirdetés