Hirdetés
Archivum

Szombaton Jekatyerinburg – Kurszk csúcsrangadó:

:

Hirdetés

Szombaton magyar idõ szerint 13 órától rendezik Oroszországban az UMMC Jekatyerinburg – Dinamo Kurszk csúcsrangadót. Az európai nemzeti bajnokságokat tekintve talán a legnagyobb presztízscsata ez a párosítás jelenleg, ráadásul a két gárda az Euroliga elõdöntõjében is összecsap.

Általában egy ilyen csúcsmérkõzés beharangozóját a legek felsorolásával illik kezdeni. Ezen két csapat esetében azonban ez szinte lehetetlen feladat. Szigorúan a játékoskereteket nézve a két legerõsebb, legeredményesebb, legtöbb rekordot tartó állományról beszélhetünk nõi kosárlabdában.

Az UMMC Jekatyerinburg 2009 óta minden évben elhódította a bajnoki címet, míg ezen idõszak alatt az Euroligában kétszer (2013, 2016) értek fel a csúcsra. A Dinamo Kurszknak az Euroligában van egy példátlan 34 meccses gyõzelmi sorozata. Tavaly veretlenül hódították el a trófeát és idén sem találtak legyõzõre a soproni Final Four-ig vezetõ úton. A bajnokságot tekintve viszont van törleszteni valójuk a nagy riválisukkal szemben. Tavaly pályaelõnybõl bukták el a finálét. A sorsdöntõ ötödik meccsen 83-82-re maradtak alul egy kivételes sportélményt adó küzdelemben.

A bajnoki csúcsrangadónak nagy tétje van az alapszakasz végeredménye szempontjából. A két csapat decemberi bajnokiját 77-68-ra nyerte a Kurszk hazai pályán. Azóta is veretlenül állnak az élen, míg a Jekatyerinburg ezzel az egy vereséggel a második. A Jekatyerinburgnak tehát itt az utolsó fordulóban minimum 10 pontos sikerre lenne szüksége, hogy megelõzze riválisát. Mindkét vezetõedzõ elmondta a felvezetõ nyilatkozatában, hogy ezen a szinten nagy jelentõsége a pályaelõny kérdésének nincs. Mindkét csapat alkalmas arra, hogy egy play-off párharcban a másik otthonában nyerni tudjon.

Az Euroliga és a bajnoki szereplés között Oroszország esetében nehéz párhuzamot vonni. A szigorodó légiós-szabályok miatt ugyanabban a felállásban nem tud szerepelni a két gárda, mint a legrangosabb európai sorozatban. A jekatyerinburgi szakmai stábnak nem kevesebb, mint három nem európai státuszú játékost kell kihagynia. Esetükben ezért is volt kulcskérdés Jamierra Faulkner honosítása, mely az elmúlt hetekben nagy médiafigyelmet kapott.

A két csapat decemberi meccsébõl messzemenõ következtetést nem lehet levonni. Azóta ugyanis a Jekatyerinburgnál edzõváltás történt. Ráadásul akkor már nem állt rendelkezésre Diana Taurasi, miközben Maya Moore még nem érkezett meg. Az orosz beharangozók rendkívüli érdeklõdéssel várják, hogy a januárban kinevezett spanyol szakember Miguel Mendez milyen felfogásban küldi pályára csapatát. A rivalizálás során elõször fordul elõ, hogy mindkét gárdát spanyol szakember irányítja. A kurszkiak vezetõedzõje Lucas Mondelo.

Azt már az elmúlt két hónap megmutatta, hogy Maya Moore nem csak beilleszkedett ebbe a Jekatyerinburgba, de igazi vezér is tud lenni. Az eddigi munkája alapján Mendez is pozitív visszajelzéseket kapott, legalábbis a sajtó felé ezt kommunikálja a klub. Tekintve, hogy milyen megalkuvást nem tûrõ domináns támadójátékot mutattak helyenként az USK Praha ellen az Euroliga negyeddöntõben, ha ezt állandósítani tudják, azzal még a legkritikusabb helyi hangoknak is jó választ tudnak adni.

A decemberi meccsen leginkább az döntött a Kurszk javára, hogy sokkal jobban bírták elsõsorban fejben a végjátékot. Akkor 61-60 után egy 13-4-es sorozattal döntötték el a meccset. Nyerte a Kurszk a lepattanócsatát. Náluk a játék alfája és omegája, hogy magas posztokon reáerõltessék az akaratukat az ellenfelükre. Hiába volt Griner 16 pontja, összességében a festékben elveszett a Jekatyerinburg. Emellett több gólpasszt osztott ki a Kurszk (22-15), kevesebb eladott labdájuk volt és a duplákat tekintve az 57%-os mezõnymutatójuk is kiemelkedõ.

A számszerû eredményt tekintve még az ennél nagyobb különbség is benne lehetett volna a statisztika alapján. A látottak alapján már nem feltétlenül. Ha a Kurszk magas posztokon ezúttal is érvényesíti fölényét és a Petrovic, McCoughtry, Ogwumike hármas ismét megtalálja a dobóhelyzeteket, akkor Lucas Mondelo együttese akár idegenben is nyerhet. Olaf Lange alatt sok kritika érte a Jekatyerinburg védekezését, egyelõre azonban nem látni, hogy ebben történt-e volna nagy változás.

Hirdetés