Hirdetés
Hirdetés
3x3

Szombaton két hely gazdára talál a konstancai 3×3-as Eb-selejtezőn:

:

Hirdetés

A magyar válogatott majd vasárnap vívja mérkőzéseit a konstancai 3×3-as Európa-bajnoki selejtezőn. Szombaton a torna “A” és “C” csoportjának találkozóira kerül sor. Ezen triókból formálódó ágról két hely gazdára talál a szeptemberi párizsi kontinenstorna mezőnyét tekintve.

Az A-csoportban Románia, Írország és Svédország szerepel, míg a B-csoportban Ukrajna, Lettország és Litvánia. A csoportok első két helyezettje jut tovább és játszanak keresztbe a két Európa-bajnoki helyért. Az “A” jelű trióból már a két továbbjutót is ismerjük. Románia ugyanis a Világranglistán elfoglalt pozíciója alapján alanyi jogon résztvevő az Európa-bajnokságon, így versenyen kívül indul. Megvívja a csoportmérkőzéseit, de a keresztjátékban már nem vesz részt.

Az A-csoport együtteseit nézve a Covid előtti időkben az írek nagy eredmények nélkül, de lelkes résztvevői voltak a 3×3-as tornáknak. Az utolsó teljes szezonban, 2019-ben éppen ezen a konstancai selejtezőn szereztek 5. helyet. Előtte Women’s Series versenyen is indultak Torinóban. A svédekről szintén elmondható, hogy sokat versenyző csapatot hoznak. Elsősorban a hazai sorozataikban – ebből 2019-ben két nagyobb volt – edződtek. A legutóbbi Európa-bajnokságról nagy csatában maradtak le.

A C-csoportban a legnagyobb név Ukrajna. Európa-bajnoki és világbajnoki ezüstérmes válogatott. Ugyanazzal a csapattal indulnak, amelyikkel Grazban az olimpiai selejtezőn. Nekik erről az ágról szinte kötelező a továbbjutás. Lettország két éve a debreceni Európa-bajnokságon óriási meglepetésre bronzérmes lett. Abból a gárdából két játékost elhoztak. Nagy kérdés, hogy Lettországtól az egy egyszeri kiugró eredmény volt vagy állandósítani tudják helyüket a kontinens elitjében. Mindig van nemzet, amelyik bevállal egy rutinosabb “nagy nevet” az 5:5 szakágból. Ez idén Litvánia, akik komolyabb 3×3-as rutin nélkül Kamile Nacickaitét hozták be. Oroszországban, Törökországban és Spanyolországban is légióskodott a 32 éves klasszis. Az egész csapatuk kevés 3×3-as tapasztalattal rendelkezik. Amennyire a férfi sorozatok erősek arrafelé, a nőiek annyira elmaradnak. Ez óriási hátrány számukra.

A torna mérkőzései a FIBA 3×3 YouTube csatornán élőben követhetőek.

Hirdetés