Hirdetés
Archivum

Szombaton kezdõdik a bajnoki döntõ párharc Franciaországban:

:

Hirdetés

Az európai topligák közül szombaton utolsóként Franciaországban is megkezdõdik a bajnoki döntõ. Az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcot a Bourges és a Tarbes vívja. A papírforma a Bourges sikerét vetíti elõre, de a Tarbes már annyi meglepetést okozott, hogy bármi lehet.

Fotó: tangobourgesbasket.com

Fotó: tangobourgesbasket.com

A csapatok útja a döntõbe

Kevesen tippelték volna a szezon elején, hogy a Bourges és a Tarbes méri össze az erejét a bajnoki döntõben. Az elmúlt évadban a Bourges lemaradt a fináléról, amit kisebb változás követett. A keret felfrissítése mellett Valérie Garnier helyére Olivier Lafargue érkezett, aki sok tekintetben más stílust képvisel. Az elsõ hónapokban több vereségük is becsúszott, melyre egy komolyabb sérüléshullám rátett még egy lapáttal. Igazolásokkal is be kellett avatkozni, melyek közül különösen Laia Palau érkezése remek döntésnek bizonyult. A rutinja a hullámzó teljesítmény közepette rengeteget ért, megnyugtatta a csapatot. Nem véletlen, hogy tavaszra ütõképes keret formálódott, a kupa elhódítása és az alapszakasz megnyerése egyenesbe hozta a szezont. A rájátszásban a Lyon és a Nantes nem okozott gondot.

A Tarbes idei menetelése az utóbbi évek tükrében óriási meglepetés. A nagy múltú klub 2009 és 2011 között három döntõt vívott, melybõl egyet meg is nyert. Anyagi okok miatt azonban gyors visszaesés következett az eredményekben. Az élvonalból is kiestek. Végül a 2015/2016-os szezonban jutottak vissza az elsõ osztályba. François Gomez, a Tarbes edzõje nyilatkozta a napokban, hogy számított az élmezõnyhöz történõ felzárkózásra, mivel kedvezõ folyamatok indultak meg a klubnál, de még nem idén, hanem nagyjából három éven belül. Éppen a héten tartották Párizsban a hagyományos szezonzáró gálát, melyen a 2017/2018-as évad egyéni díjait adták át. François Gomez lett az év edzõje a nõi szakágban. A Tarbes az alapszakasz hatodik helyérõl indulva jutott fináléba. Elõbb a címvédõ Villeneuve d’Ascq csapatát búcsúztatták, majd a Bourges mellett talán legjobb szezont futó Charleville-Mézières-t ejtették ki 2-0-val.

A Bourges kerete mélyebb és rutinosabb

A bevezetõben már kiemeltük, hogy tavaszra szépen összeállt a Bourges. Ennek alapját az adja, hogy a hazai mag az utóbbi éveket tekintve talán idén teszi bele a legtöbbet a csapatteljesítménybe. Marine Johannes egyértelmûen meccsnyerõ játékossá nõtte ki magát, de Sarah Michel, Valeriane Ayayi és Diandra Tchatchouang is megbízható teljesítményt nyújt. Az egymást követõ második szezonban az „év fiataljának” választott center Alexia Chartereau még tovább fejlõdött. A rutinos Elodie Godin pedig ha egészséges, még mindig 25-30 perces játékosként szerepel. A légiósok közül Palau irányítóposzton, Katherine Plouffe pedig remek centerjátékkal tud segíteni. Még azt is elbírta a Bourges, hogy Cristina Ouvina a téli sérülése óta kevésbé eredményes. A visszavonulás határán lévõ Kristen Sharp pedig lényegében már nem tesz hozzá a játékhoz. Lényegesen egységesebb a Bourges, mint a korábbi években. Szemmel látható, hogy a kirakósban mindenki a helyére került. Nincsenek hiányposztok, jól mûködik a rotáció és leosztottak a szerepek.

A Tarbes-nál a sikeres szezon alapját az adta, hogy rettenetesen erõs hazai pályájuk volt. Az egész évet nézve mindössze két vereséget szenvedtek el saját közönségük elõtt, a Basket Landes és a Lattes Montpellier nyert náluk. Október elején 71-61-re még a Bourges-t is legyõzték. Ez a jó szereplés ellensúlyozta a téli idegenbeli botlásokat, amik miatt a hatodik helynél nem tudtak elõrébb végezni. A Tarbes messze nem mondhatja el magáról, hogy ennyi játékost forgathat. François Gomez a szezon utolsó hónapjait hatfõs aktív rotációval tudta le. Irányítóposzton a rutinos spanyol Ana Suárez Utrero pályafutása legjobb évét teljesíti. Gólpasszai mellett a pontszerzésbõl is ki tudja venni a részét. A kezdõben kettes poszton Adja Konteh szállítja a pontokat, míg hármas pozícióból Angie Bjorklund teszi ugyanezt. A magas posztokat Aby Gaye és Michelle Plouffe jól meg tudja oldani. Pikáns lesz, hogy a kanadai Plouffe ikerpár tagjai egymás elleni harcolnak majd. A padról a külsõ sornak Tima Pouye segít. A többiek kiegészítõ-szerepet vagy még annyit sem kapnak. Különösen nagy probléma, hogy magas posztokon szûkösek a rotációs lehetõségeik.

A sûrû menetrend a Bourges esélyeit növeli

Összességében elmondható, hogy a döntõ nagy esélyese a Bourges. Nagyon sûrû a finálé menetrendje, hiszen ha szükség lesz rá, akkor a sorsdöntõ ötödik meccset május 28-ra írták ki. Tehát 10 napot hagytak a teljes párharcra. Bár már mindkét csapat múlt héten lezárta elõdöntõjét, a fix idõpontokkal dolgozó televíziós szerzõdés miatt nem lehetett elõbb kezdeni. Ez egyértelmûen a Bourges mélyebb rotációs lehetõségeit, a keretük jobb variálhatóságát emeli ki. Ráadásul a Bourges a magas posztokon mutatkozó fölényében, illetve stabil védekezésében és abból építkezve gyorsabb, futósabb játékában is bízhat. Ezeket az erényeket egy három gyõzelemig tartó párharc még inkább kidomboríthatja. A Tarbes stabil csapatteljesítménnyel és a rájátszásra eddig jellemzõ dobóformájával zavarba hozhatja ellenfelét, de ilyen hosszú párharc megnyeréséhez vékonynak tûnik.

Hirdetés