Hirdetés
Archivum

Szombaton kezdõdik a Francia bajnokság döntõje:

:

Hirdetés

Szombaton veszi kezdetét a Francia bajnokság döntõje a Bourges és a Lattes Montpellier között. A két csapat a bajnoki alapszakaszban kiélezett csatákat vívott és a finálénak sincs egyértelmû esélyese.

Más stílus, de minimális különbség

Az alapszakaszban az egymás elleni eredményeket nézve 1-1-re állnak a felek. Október 22-én a Lattes Montpellier 72-71-re nyert Bourgesban. Február elején azonban visszavágott a bajnoki címvédõ és 72-70-re diadalmaskodtak a nagy riválisuk otthonában.

A két csapat teljesen ellentétes játékstílust képvisel. A Lattes Montpellier a Francia bajnokság kiemelkedõen legjobban támadó csapata, átlagban 75.4 pontot szereznek mérkõzésenként. Ezzel szemben a Bourges a legjobban védekezõ alakulat, 55.8 pontot engedélyeznek a riválisaiknak. A Bourges stabil védekezését talán még szemléletesebben mutatja, hogy az Euroligában is mindössze 65.7 pontot kaptak átlagban az idei évadban, holott a csoportjukban a Valencia, a Jekatyerinburg és a Galatasaray is helyet kapott.

Ha már az Euroliga szóba került. Ezen két gárda jutott a legtovább az idei évadban a gall alakulatok közül a nemzetközi porondon. Mindkét csapat ott volt az Euroliga rájátszásában, a Bourges a késõbbi döntõs Rivas Ecopolis-szal szemben maradt alul, hihetetlen izgalmak közepette a sorsdöntõ harmadik találkozón. A Lattes Montpelliert pedig a Fenerbahce búcsúztatta.

Átalakuló keretek és fontos sérültek

A két csapat teljesen ellentétes utat járt be idén. A Bourges Pierre Vincent távozása és Celine Dumerc visszatérése után részben új fejezetet kezdett. Az érkezõ vezetõedzõnek Valérie Garnier-nek pedig igencsak hálátlan szerep jutott, mivel egy korszakos és sikert sikerre halmozó szakvezetõ után kellett leülnie a kispadra. Az elején nehezen érvényesültek Garnier elképzelései, ráadásul a sok sérülés miatt februárig a Bourges a teljes keretével nem is tudott kiállni.

Tavaszra azonban szépen összeállt a csapat és a hazai mag Dumerc, Miyem, Ndongue, Amant kiegészülve a légiósokkal, Cathy Joens, Styliani Kaltsidou és Kiesha Brown a kupadöntõbe és a bajnoki fináléba vezette a klubot. A Bourgesnak egy nagy sérültje van, Kaltsidou keresztszalag szakadást szenvedett és legközelebb õsszel játszhat.

A másik oldalon a 2008-as elveszített döntõ után egy kisebb visszaesés következett és azután erõsítették meg a keretet, hogy tavaly kivívták az Euroliga szereplés jogát. Rutinos játékosokat igazolt a Lattes Montpellier, hosszas légióskodás után hazatért Edwige Lawson-Wade, akit a közelmúltban az évad legjobb francia játékosának is megválasztottak. Illetve érkezett az amerikai Kristen Mann, aki pedig nagyon jó formát mutatott azonban márciusban szárkapocscsonttörést szenvedett, így a döntõben nem lehet ott a társaival. A trónkövetelõnél a két kiemelt klasszis mellett Stephany Skrba és Ana Lelas számítanak húzóembernek.

A döntõ programja

Lattes Montpellier – Bourges – április 28., szombat 18:00
Bourges – Lattes Montpellier – május 3., csütörtök 20:30
Bourges – Lattes Montpellier – május 6., vasárnap 14:30 (ha szükséges)


A párharc az egyik fél második gyõzelméig tart.

Hirdetés