Hirdetés
Magyarország

Szombaton kezdődik az U17-es világbajnokság Debrecenben:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Szombaton Debrecenben kezdődik az U17-es női világbajnokság, mely során a világ legjobb fiatal női kosárlabdázói mérik össze erejüket bő egy héten keresztül. A torna előkészületeiről, lebonyolításáról és a hazai esélyekről Völgyi Péterrel, a magyar válogatott szövetségi vezetőedzőjével beszélgettek a Debrecen Televízió műsorában.

Mostanra közel egy hónapja készül a presztízs tornára az U17-es magyar válogatott Völgyi Péter kapitány vezetésével. Javarészt Székesfehérvár volt a bázis, de a világbajnokságot megelőző egy hétben már Debrecen városában zajlottak a munkálatok.

“Azt gondolom, hogy a végső simítások még hátra vannak. Ebben az elmúlt időszakban öt felkészülési mérkőzést játszott a csapat, melyekbe nagyon sok mindent kellett tömöríteni – gondolok itt védekezési, illetve támadási alapelvekre. Ezekre tavasszal került volna sor, de sajnos a COVID keresztbehúzta a számításainkat. Összességében én azt gondolom, hogy felkészült a csapat és izgatottan várjuk az első márkőzésünket Belgium ellen.” – fogalmazott az U17-es női válogatott vezetője.

Fotó: MKOSZ

A debreceni világbajnokságon szereplő válogatott együttes az A-csoportba került beosztásra. Eszerint előszőr Belgium, majd Japán, végül pedig Mexikó ellen lépnek pályára a mieink. A torna menetrendje ITT érhető el.

“A belgákkal kezdünk és azt gondolom, hogy ez a találkozó sok mindenről fog dönteni. Ám, ahogy minden Európa, illetve világbajnokságon, így most is a negyedik mérkőzés lesz a legfontosabb. Az dönti el ugyanis, hogy a csapat az alsó-, vagy a felsőházban folytathatja a küzdelmeket. A belgák elleni találkozó viszont olyan szempontból fontos, hogy azon múlik majd milyen pozícióból indíthatjuk a keresztjátékokat.

Papírforma alapján talán Mexikóról lehet azt mondani, hogy mi vagyunk ay esélyesebbek. Belgium, illetve Japán pedig rendkívül erős ellenfelek. Ami bitosan nehézséget fog okozni számunkra, hogy mind a két ellenfél más stílusban kosárlabdázik. Míg a belgák fizikálisak és agreszívan játszanak, addig a japánok hihetetlen gyorsak. Mindenhova odaérnek, és ellenük szinte olyan érzése van az embernek, mintha egyel többen lennének a pályán. Éppen ezért, teljesen különböző stílusban kell majd velük felvenni a versenyt. Reményeink szerint haza pályán rájuk tudjuk erőltetni az akaratunkat, illetve tudunk ellenük olyan karakteresen és dominánsan kosárlabdázni, mint ahogy azt elterveztük.” – mondta Völgyi Péter, vezetőedző.

“Szakmailag úgy gondolom, hogy elsősorban az amerikai válogatottra kell különös figyelmet fordítani. Ők azok, akik meggyőző előnnyel, fölénnyel rendelkeznek. Az ő csapatukra lehet azt mondani, hogy az elitet képviselik. Országuk legjobb játékosai közül is a legjobbak vannak kiválogatva, akik egyértelműen egy más, magasabb szintet képviselnek.

Amerika csapata mellett azonban még kiemelném a spanyolokat, a franciákat, illetve az ausztrálokat is, akik szintén biztos, hogy rendkívül erős együttesekkel érkeztek Debrecenbe. Ezen felül pedig remélem, hogy magunkat is közéjük sorolhatom” – kezdte gondolatmenetét a válogatott szakember, majd csapata esélyeit latolgatta – “Mi a kreativitásba, az ötletességben, illetve a gyors kosárlabdában bízunk elsősorban. Fizikális szempontból és magasság tekintetében sajnos nem lehet azt mondani, hogy bárkivel fel tudjuk venni a versenyt, de nem is erre szeretnénk alapozni.

Két olyan hiányzónk is van, akik elvesztése nagyban befolyásolják az esélyeinket. Toman Dóra, illetve Rátkai Eszter kiválasa a lehető legrosszabbkor jött a közös munka elején. Ennek ellenére megpróbáltunk a lehető legjobban felkészülni a megmérettetésekre. Biztos vagyok benne, hogy a kialakult helyzetnek köszönhetően többen érzik majd a felelősséget, de remélhetőleg ez csak segíteni fogja a szereplésünket. Ha a torna végén elmondhatjuk, hogy minden meccsünket a Főnix-csarnokban játszottuk le, akkor én maximálisan elégedett leszek.”

Egy hónappal ezelőtt az U17-es női válogatott bő kerettel, 18 fővel vágott neki a felkészülésnek. Az összetartás elején a csapat Toman Dórát és Rátkai Esztert vesztette el. A debreceni tornát 12 fővel kezdi majd Völgyi Péter együttese.

“Jelenleg 13 fős kerettel dolgozunk, az utolsó kieső személye pedig a mai napon dől el. Azt gondolom sikerült az alapján dönteni, ami a legjobban szolgálja a csapat érdekeit, hogy maximális teljes0tményt tudjunk nyújtani a torna folyamán.” – zárta a beszélgetést Völgyi Péter, az U17-es magyar női válogatott vezetőedzője.

Fotó: MKOSZ

Hirdetés