Hirdetés
Archivum

Szombaton kezdõdik az U17-es Világbajnokság – Völgyi Péterrel beszélgettünk:

:

Hirdetés

Szombaton elrajtol Minszkben az U17-es leány kosárlabda Világbajnokság. A válogatottunk csütörtöki elutazása elõtt Völgyi Péter szövetségi kapitánnyal volt alkalmunk hosszabban beszélgetni a felkészülésrõl, a Világbajnokságról és az azt követõ Európa-bajnokságról.

Írta: Nagy Norbert

A magyar válogatott hét felkészülési mérkõzést vívott az elmúlt három és fél hétben. Az elsõ rivális még a közös munka elején Szlovákia volt, akiket kétszer magabiztosan gyõzött le válogatottunk „A szlovákokkal kezdtünk Székesfehérváron. Felvezetõ mérkõzésnek szántuk, tudtuk, hogy nem olyan erõsek. Ráadásul két vagy három meghatározó emberük nem tudott eljönni, így nagy arányú gyõzelmeket arattunk. Minden játékosunkat sokat játszattuk. Ennek az idõszaknak 18-as kerettel vágtunk neki, mivel nem csak egy eseményre készülünk, hanem a Világbajnokságot követõ Európa-bajnokságra is.” – tekintett vissza a szlovákok elleni összecsapásokra Völgyi Péter, aki ezt követõen áttért a spanyolországi Logrono városában lejátszott találkozókra. Itt két rendkívül szoros, értékes meccset vívtak a lányok.

„Spanyolországba eredetileg négycsapatos tornára szólt a meghívásunk. Sajnos úgy alakult, hogy rajtunk kívül senki nem vállalta el a szereplést. A spanyolokkal játszottunk tehát két meccset. Nagyon hasznos volt, mivel folyamatosan agresszívan letámadtak minket mind a két alkalommal. Azt gondolom, hogy nagyot lépett elõre ezen a téren a csapat, mivel a saját bõrünkön éreztük azt, hogy milyen, ha ott lihegnek 40 percen keresztül. Jó meccseket is játszottunk a spanyolokkal. Hasznos volt az a túra.”

A Világbajnokságot megelõzõ hétvégén Olaszországba utazott a válogatott. Itt bombaerõs mezõnyben Franciaországgal és Spanyolországgal szemben alulmaradtak a lányok, de a házigazda olaszok ellen nagyon szép sikert aratott válogatottunk. „Az olaszországi tornán a franciák ellen az elsõ meccsen talán még bennünk volt egy kicsit az utazás. Nagyon simán megvertek bennünket, fõleg a lepattanó párharcban bizonyultunk súlytalannak, illetve nagyon gyengén dobtunk.” – idézte fel az elsõ találkozót lapunknak Völgyi Péter, mielõtt rátért volna a következõ összecsapásra.

„A francia meccsen kicsit felpaprikázva ugrottunk neki megint a spanyoloknak. Ott a végjátékot rontottuk el, mert azt meg kellett volna nyernünk. Sajnos támadásban és védekezésben becsúszott egy-egy hiba az utolsó percben, de még jobban kiismerte egymást a két csapat. Ez azért is fontos, mivel a VB-n is fogunk találkozni a csoportkör harmadik fordulójában. Az utolsó meccset megnyertük az olaszok ellen. Olaszországban olasz csapat ellen igen nagy ellenszélben játszottunk, ezért is értékes ez a gyõzelem. Majdnem minden játékost sikerült megpihentetni valamelyik meccsen. Ráadásul Wentzel Nóra kérdése is eldõlt, aki még a szlovákok ellen megsérült. A spanyolországi tornát kihagyta, itt viszont tudott játszani és úgy néz ki, hogy rendben lesz fizikálisan a Világbajnokságra.” – zárta visszatekintését válogatottunk szövetségi kapitánya.

A beszélgetésünk során arra kértük Völgyi Pétert, hogy mutassa be az utazó csapatot olyan szempontból, hogy milyen erények, tulajdonságok jellemzik ezt a generációt. „Ez egy félkész társaság. Mondom ezt úgy, hogy nyilván a játékosokra ez koruknál fogva is igaz és a felkészülésre is. Ez a három és fél hét nem volt túl sok, amit együtt tudtunk tölteni. Amit elõbb is mondtam, nehéz, hogy két Világversenyre próbáltuk megtalálni azokat az embereket, akikre lehet majd számítani a meleg pillanatokban. A legnagyobb erénye a csapatnak, hogy van 7-8 olyan játékos, akiket nagyon könnyen el tudok képzelni 3-4 év múlva, amikor kijönnek az U20-as válogatottból és a felnõtt válogatott ajtaján fognak kopogtatni vagy már be is tudnak rajta lépni. Ez egy tehetséges brigád, szerintem nagyon jó közösséget alkotnak. Bízom benne, hogy a két felkészülési torna rádöbbentet minket arra, hogy precizitásban, koncentrációban és agresszivitásban kell felvenni a versenyt az ellenfeleinkkel és akkor nagyon szép eredményt érhetünk el.” – árulta el várakozásait válogatottunk vezetõedzõje.

Mivel az U17-es Világbajnokságot szinte azonnal követi az U18-as Európa-bajnokság, megkerülhetetlen volt a kérdés, hogy súlyoz-e a két torna között a szakai stáb. „Nagyon fontos a Világbajnokság, mert magyar kosárlabdázónak – még utánpótlásban is – ritkán adódik a lehetõség egy világbajnoki szereplésre.” – fogalmazott Völgyi Péter, aki röviden vázolta számításait a minszki csoportmeccsekkel kapcsolatban is. Mint ismeretes válogatottunk Argentínával, Új-Zélanddal és Spanyolországgal került egy négyesbe.

„Érdekes csoportban vagyunk. Argentínával kezdünk. Róluk sikerült felvételeket szerezni és így jól fel tudunk készülni belõlük a hátralévõ napokban. Utána következik egy teljesen sötét ló, Új-Zéland. Rólunk nagyon keveset tudunk, de az az elsõ fordulós meccsük alapján már lesz információnk. A szünnapot követõen fogunk játszani Spanyolországgal. Õket jól megismertük, de biztos vagyok benne, hogy õk is tartalékoltak. Nem mutattak meg mindent, ahogy mi sem. Ezek után fog következni a legfontosabb mérkõzés, ahol eldõl, hogy a felsõ vagy az alsó házban folytathatjuk.” – jelentette ki a szövetségi kapitány, akinél arra is rákérdeztünk, hogy adott esetben tartalékolhat-e a csapat.

„Nem szeretnénk tartalékolni. Nyilván ha lesz olyan mérkõzés, ami valamilyen oknál fogva nem számít már bele a tornába, ott más rotációval fogunk játszani. Igazából azonban az a célunk, hogy minden meccset, amin van esély, azt megnyerjünk. Aztán, hogy ez mire lesz elég, azt nem tudom. Fontos, hogy jó szájízzel és gyõzelmekkel tudjunk belemenni az Európa-bajnokságra.” – mondta Völgyi Péter ezzel rátérve az augusztus 4. és 12. között Udinében megrendezésre kerülõ U18-as kontinenstornára.

„Több szempontból is nehéz Európa-bajnokságra készülünk. Egy évvel idõsebb korosztály alkotja a mezõnyt az U17-es Világbajnoksághoz képest. Jelen pillanatban nálunk négy 2000-es születésû játékos van, akinek esélye lehet, hogy bekerüljön az Eb-re utazó csapatba. Amíg mi Világbajnokságon leszünk, õk 3×3-ban szerepelnek vagy a klubjukban készülnek és fizikálisan szinten tartják magukat. A VB után csatlakoznak be hozzánk. A Világbajnokságon is szereplõknek a hét meccs nagyon nehéznek ígérkezik, utána másfél nap pihenõvel pedig már utazunk tovább Udinébe. Ennek a generációnak olyan szempontból nagyon fontos a kontinenstorna, hogy egy év múlva lesz igazi korosztálya az U18-as Európa-bajnokság mezõnye és szerintem akkor fognak tudni villantani. Két éve az U16-osoknál 12. lett a csapat és mindenképpen ki kellene harcolni, hogy jövõre is A-divízióban lehessenek a lányok. Nagyon meg fogja osztani az erõnket, a koncentrációnkat és a fizikális állóképességünket is próbára fogja tenni ez a kemény sorozat. Én bízom a lányokban, hogy mind a kettõt jól tudjuk majd megugrani.” – összegezte az Európa-bajnoksággal kapcsolatos terveket Völgyi Péter.

Azzal a kérdéssel zártuk a beszélgetésünket Völgyi Péterrel, hogy milyen változásokat tervez a csapatban a két nagy torna között. „Egy változás biztosan lesz, mert Dombai Réka a saját korosztályába megy vissza Európa-bajnokságot játszani. A VB-n fogjuk gyûjteni a tapasztalatot. Biztos, hogy nem vagyunk egy magas szerkezetû csapat, nagy tömegû belsõ játékosunk nincsen. Döntõ lesz, hogy miként tudjuk a lepattanó párharcot, az ütközéseket a fürge, lelkes magas sorral kompenzálni, illetve az ebbéli hátrányunkat, hogyan tudjuk az elõnyünkre fordítani. Ez alapján lehet még változás a keretben.”

A magyar válogatott kerete a 2018-as U17-es Világbajnokságon: Angyal Barbara, Boros Berta, Dombai Réka, Horváth Fruzsina, Kiss Angelika, Kovács Georgina, Mányoky Réka, Szirony Dorina, Tóth Franka, Varga Alíz, Vári Zita és Wentzel Nóra.

Hirdetés